fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Karkuun juokseminen ja kuoleminen on hyvin tavallista unessa. Ja se on todella pelottavaa, kun joku/jokin seuraa, etkä pääse siitä eroon. Mutta mitä se voisi tarkoittaa? Unitutkija Olavi Moilanen tulkitsi karkuun juoksemis-unta. 
Me kaikki tiedämme, että uni on tärkeä osa tervettä ja onnellista elämää. Jos kärsit uniongelmista, olet varmasti ehtinyt kokeilla jo kuumia kylpyjä, puhelinkieltoa ja kevyttä lukemista ennen nukkumaan menoa helpottaaksesi nukahtamista. Mutta mitä tehdä, jos uni ei siltikään tule silmään?
Idän viisas Nisargadatta kertoo meille samannimisessä kirjassaan "Valvetilasi on unta" totuuden paikasta nimeltä "maailma", mutta vain harvat vielä tässä ajassa voivat oivaltaa, saatikka kokea tämän totuuden. Maailmamme tuntuu kovin todelliselta kun olemme sen kudoksessa, kuin hämähäkki kutomassaan verkossa, odottamassa milloin verkko heilahtaa ja saamme saalista, kenties jälleen jotakin mielemme mielestä kovinkin tärkeää ja mehukasta.
Pitkän linjan unitutkija ja luennoitsija Olavi Moilanen sanoo unien olevan hyvää terapiaa. Niiden kautta ihminen oppii ymmärtämään itseään paremmin sekä löytää omat piilossa olevat taitonsa ja voimavarat.
Se pyörre joka virtaa kehossasi kun tiedät tapaavasi sielunkumppanisi tai kaksoisliekkisi. Energiasi nousevat, seksuaalichakra kiihtyy, askel kevenee ja hymy kaartaa väkisin suupielet ylöspäin. Joskus fyysinen maailma on kuitenkin este tapaamiselle, onneksi rakkaus on rajaton.
Olet varmaan jo viilentänyt makuuhuoneen lämpötilan, lopettanut kahvin juonnin ilta seitsemän jälkeen ja hankkinut pimennysverhot – eikä uni siltikään tule. Tässä viisi uutta tapaa tehdä rauha tyynyn kanssa.
Heräsitkö taas aamuyöstä täysin virkeänä ajattelemaan murheita ja ongelmia tai kehittelemään niitä? Kaivautuuko mielestäsi esiin noloja tilanteita tai syyllisyyden tunteita? Ei huolta: Eckhart Tolle ja Deepak Chopra auttavat.
Vaikuttaa siltä, että nukkumistapamme ovat meille pahaksi, unirytmimme kun on yhtäjaksoinen. Väitettä puoltaa niin historia kuin tiedekin.
Vaikkei ihminen aina herättyään muista unia, kaikki me näemme niitä. Erilaisia perusunityyppiä on kuusi: puhdistava uni, opettava uni, ongelmaratkaisu-uni, enne-uni, ennustava- tai/ja visionäärinen uni sekä ulkoisen häirinnän unet.
Nainen, sujahda alasti vällyjen väliin, sillä se kannattaa - tutkitusti! Alasti nukkumisella on todettu olevan monenlaisia terveyshyötyjä. Kun luovut pyjamasta, se voi muun muassa parantaa unenlaatua sekä tuoda lisäpotkua parisuhteeseen. Kenties jumalaisella ulkomuodolla aikoinaan hurmannut Marilyn Monroe tunsi alasti nukkumisen salaisuudet - hän nimittäin kertoi pitävänsä öisin päällä ainoastaan Chanelin hajuvettä. Miksi meidän tulisi ottaa mallia Monroesta?
Useimmat meistä näkevät unia. Joskus myös muistamme asiat,  ja unemme tapahtumat saattavat tuntua hyvinkin todelliselta. Unen maailma on kiehtova ja sitä on tutkittu paljon. Mutta voimmeko me hyötyä unennäöstä ja jopa aivan tietoisesti?
Syksy tuo harjoitusrutiinit. Olen odottanut sitä. Ensimmäinen joogatunti vaikutti syvällä alitajunnassa, ja pari päivää tunnin jälkeen joogasin unissani. Se oli paras uni pitkään aikaan. Koen vahvasti, että uni liittyi henkisellä polulla etenemiseen. Olin löytänyt takaisin ytimeeni, saanut yhteyden olevaiseen ja sielu kiitti tästä lahjasta unessa.
Olet varmasti tavannut henkilön, joka väittää, ettei hän koskaan näe unia. Me kaikki kuitenkin näemme unia, mutta emme aina muista niitä. Mikä neuvoksi, jos unien muistaminen tuottaa ongelmia?
Nukkuminen on ihanaa. Mutta entä jos uni ei tule tai se on katkonaista. Oletko jo kokeillut näitä neuvoja?
Unia arvostavia kulttuureja oli enemmän aikaisemmin. Ennen Aristoteleen ja Platonin aikaa uskottiin, että unien viesti on jumalallista alkuperää. Unet olivat pyhiä. Aristoteles ja Platon kumosivat käsityksen: Aristoteles vertasi unia veteen heijastuviin kuviin, Platon ajatteli, että unet kumpuavat sielusta. Nykyään unia ei juuri pysähdytä pohtimaan, mutta voimme elvyttää suhteemme uniin unitaitoja harjoittelemalla.
Jokainen pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsinyt tietää miltä se tuntuu. Raahustaa päivällä kuin hidastetussa elokuvassa, epätodellisen sumuverhon ympäröimänä, peläten jo seuraavaa tuskallisen pitkää yötä. Kaikki poppakonstit on kokeiltu, eikä uni tule. Entä jos nukkumattomuuden kääntäisi voimavaraksi?
Moni meistä herää arkisin kuudelta ja painuu pehkuihin kellon lyödessä kymmenen. Pakotetun unirytmin seurauksena voi etenkin loppuviikkoa kohden väsyttää turkasesti, ja viikonloppuna univelkaa yritetään epätoivoisesti kompensoida nukkumalla “överit”. Jos tunnistat itsesi ja olo on kurja, kokeile palauttaa unirytmi luonnollisille urilleen muutamalla vinkillä.
Kun ihmiset kertovat Airi Ojalle unistaan, todellisuudessa he jo aavistavat mitä niiden viesti käsittelee. Ojan tehtävä on johdatella tulkintaa vain oikeille urille, toimia oppaana, jotta unennäkijä ymmärtää mihin uni liittyy. Unen todellisen merkityksen voi oivaltaa vain unennäkijä itse. Unissa voi myös kohdata fyysisesti loitolla olevia henkilöitä, kuten sielunkumppaninsa. Ne ovat eräänlainen sielujen tapa kommunikoida.