Aivomme hyötyvät unimaailmasta Copyright: tolokonov / 123RF Stock Photo
11.09.2017

Aivomme hyötyvät unimaailmasta

Useimmat meistä näkevät unia. Joskus myös muistamme asiat,  ja unemme tapahtumat saattavat tuntua hyvinkin todelliselta. Unen maailma on kiehtova ja sitä on tutkittu paljon. Mutta voimmeko me hyötyä unennäöstä ja jopa aivan tietoisesti?

Miksi näemme unia. On olemassa useita teorioita siitä, miksi me näemme unia. Psykoanalyysin kehittäjän Sigmund Freudin mukaan unet auttavat meitä ymmärtämään alitajuntaamme – unet ikään kuin paljastivat vaietut halumme ja hiljennetyt ajatuksemme. Psykiatri Carl Jung taas totesi, että unien näkeminen on keino ilmaista asioita avoimesti - hän uskoi unien näkemisen olevan psyyken keino välittää tärkeää tietoa: ”Unet haluavat paljastaa jotain, mitä egomme ei tiedä, eikä ymmärrä” Jung kirjoitti.

Neurotieteilijät tänä päivänä jatkavat unien tutkimista ja tulkintaa. He ovat myös selvittäneet, että unilla on useita terveyshyötyjä.

Unet auttavat oppimaan. Oletko koskaan nukahtanut jokin ratkaisematon pulma mielessäsi? Ja sitten kun heräät, pulman ratkaisu olikin sinulle päivän selvä? Olemme kaikki varmasti kuulleet sanonnan ”mietitään yön yli” - kuin odottaisimme, että uni voisi ratkaista tiellemme tulleita haasteita. Nyt tälle sanonnalle on tieteellistä tukea pohjana, sillä me todella opimme unissamme. Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat totesivat, että jos opit jonkin uuden tehtävän ja käyt sen jälkeen nukkumaan, saatat olla 10 kertaa parempi tämän tehtävän suorittamisessa, kuin jos olisit ollut hereillä. Unet siis auttavat aivojasi ymmärtämään niiden saamaa uutta tietoa.

Unet voivat olla terapeuttisia. Vaikka unissa kokemamme asiat ovat vain ”kuviteltuja”, niin näiden tapahtumien mukana kokemamme tunteet ovat silti aitoja – näin unet voivat auttaa parantamaan tunteitamme. ”Unikertomuksemme pyrkivät pääasiassa poistamaan tunteen tietyltä kokemukselta luomalla siitä meille muiston", Scientific American raportoi. "Näin kokemamme tunne itse ei ole enää aktiivinen. Tällä mekanismilla on tärkeä rooli, sillä emme usein valveilla ollessamme käsittele tunteitamme – varsinkaan negatiivisia sellaisia. Käsittelemättömät tunteet taas lisäävät henkilökohtaista huolta ja ahdistusta." Jos siis kärsit vaikkapa tunneperäisistä traumoista, unet voivat toimia yöllisenä terapeuttinasi.

Tutkimuksia unen parantavista vaikutuksista on useita. Kalifornian yliopiston neurotieteilijä Matthew Walker suoritti Sleep Biology -lehdessä julkaistun unitutkimuksen, jonka mukaan ihmisten kokema emotionaalinen tapahtuma käynnistää stressihormonien vapautumisen, mikä puolestaan priorisoi tämän tapahtuman sinun mielessäsi. Tämä on jonkinlainen muistutus aivoillesi käydä kyseinen tapahtuma läpi unesi aikana. "Jossain alkutapahtuman ja myöhemmän muistopisteen välillä aivot ovat tehneet tempun, jolla ne erottavat tunteet muistista. Näin itse tapahtuma ei ole enää tunteellinen.

Unet auttavat voittamaan pelkoja. Tämä pätee vain selkounessa – eli unessa, jolloin tiedostat näkeväsi unta. Selkounta näkevä siis voi manipuloida ja kontrolloida unen tapahtumia. Kuvitellaanpa vaikka, että pelkäät yleisön edessä puhumista. Joka kerta kun pääset väkijoukon eteen, sinusta tuntuu siltä, että sydämesi hakkaa liian kovaa ja luulet pyörtyväsi.

Selkounessa olet kuitenkin täysin tilanteen herra, etkä voi menettää mitään. Selkounessa voit siis huoletta harjoitella niitä asioita, joita todellisessa elämässä pelkäät. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän aivosi uudelleenohjautuvat. Ajan myötä esiintymisenpelkosi hälvenee myös todellisessa elämässä. Kun siis haluat oppia jonkin uuden taidon, parantaa tunnepuolen traumoja tai kohdata pelkosi, unilla on suuri potentiaali muuttaa elämääsi. Siispä toivotamme makoisia unia kaikille!

Lähteet:

http://spiritualityhealth.com/articles/2017/06/29/brain-benefits-dreaming

Jaa tämä:
Johanna R

Johanna R. on puheviestinnän tohtoriopiskelija ja viestinnän moniosaaja. Hän on kirjoittaja, ajattelija, runoilija ja urheilija. Johannan lempiaiheita ovat hyvinvointi, ravitsemus, viestinnän eri osa-alueet ja seksi. Johanna myös rakastaa matkustelua ja hengittää positiivista energiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net