
Stop aamuyöllä vaivaaville ajatuksille!
Heräsitkö taas aamuyöstä täysin virkeänä ajattelemaan murheita ja ongelmia tai kehittelemään niitä? Kaivautuuko mielestäsi esiin noloja tilanteita tai syyllisyyden tunteita? Ei huolta: Eckhart Tolle ja Deepak Chopra auttavat.
{youtube}q5J4HbmVfvA|600|450|0{/youtube}
Niin käy yllättävän helposti, että uni katkeaa ja tunnet olevasi täysin hereillä, vaikka unta on takana ehkä vain muutama tunti. Jäät siis makaamaan sänkyyn ja pian tajuat, että olet ollut valveilla jo hyvän tovin. Joskus taas käy niin, että ylikierrokset estävät nukahtamisen: mielessä viuhuu kaikenlaisia mietteitä, tekemättä jääneitä asioita, mentaalisia muistiinpanoja ja käsittelemättä jääneitä tapahtumia.
Mielen taukoamattoman höpinän aiheuttama unettomuus hyväksytään liian helposti pakollisena pahana. Sitä harmitellaan aamulla ja hyvin levänneenä turhat ajatukset saattavat jopa naurattaa. Yleensä valveilla pitävät nimenomaan sellaiset asiat, joihin vatvomisella ei ole mitään tehoa.
Tällaista unettomuutta voi pyrkiä ehkäisemään välttämällä holtitonta informaatiotulvaa, rauhoittamalla illat ja kirjoittamalla paperille unta häiritsevät ajatukset. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tällainen unettomuus johtuu elämäntavastamme, johon stressi ja kiire tuntuvat kuuluvan lähes luonnollisena osana. Mutta vaikka elämäntapaa ei voi kertaheitolla muuttaa, valvottavan mielen voi opetella vaientamaan.
Läsnäoloharjoituksilla unen päästä kiinni
Eckhart Tolle jutustelee tuttuun lempeään sävyynsä, melkein kuin itselleenkin nauraen, videolla joka on kuvattu hänen ja Chopran keskusteluillan aikana. Hän ottaa esiin nuo aamuyön hetket ja antaa muutaman yksinkertaisen ohjeen.
Ensiksi huomioi, miten turhia ja hyödyttömiä sinua hereillä pitävät ajatukset ovat. Tosiaan. Vaikka mieltä vaivaavat ongelmat voivat olla tosia, harvoin niitä pystyy ratkaisemaan sängystä käsin ajatusten voimalla. Sen sijaan ongelmat tai murheet tuntuvat hyvin nukkuneen mielestä paljon ratkaisukelpoisimmilta - tai ainakin niiden ratkaisuun löytyy voimia, jos sellaiset ovat tarpeen. Aamuyön valvominen taas vie viimeisenkin aloitekyvyn ja jättää jäljelle vain lyhyen pinnan.
Seuraava askel on olla läsnä kehossa, tuntea se soluja ja elämänvirtaa myöten. Läsnäoloa kannattaa myös harjoitella muulloinkin kuin aamuyöstä. Meditaatiolle omistetut hetket ovat Tollen mukaan oiva tapa sen harjoitteluun. Mutta jos se ei kuulu rutiineihisi, läsnäoloa voi harjoitella esimerkiksi pysähtymällä muutaman tietoisen hengenvedon ajaksi.
Tolle suosittelee lisäksi täyden huomion kiinnittämistä johonkin arkiseen tekoon, kuten rappusten kävelyyn, joka normaalisti jää huomioitta kun mielessä on vain tekojen mahdollistama päämäärä. Pikkuhiljaa minimeditaatioiden tulokset alkavat näkyä. Jos vielä heräät aamuyöllä, saatatkin nauttia hetkestä, jolloin olet täysivaltaisesti kehossasi läsnä.
Lempeä loppu kuluttavalle valvomiselle
Deepak Chopra puolestaan tarjoaa ytimekkään neljän kirjaimen säännön: S.T.O.P. Ensimmäinen kirjain viittaa itse sanaan: pysähdy. Ajatukset tuppaavat helposti tekemään itsensä tärkeiksi. Joskus löytää itsensä tilanteesta, jossa ajatuksista ei oikeastaan edes tahdo päästää irti. Niissä on jotain oudon kiehtovaa, aivan kuin ne onnistuisivat oikeuttamaan läsnäolonsa nukkumiseen tarkoitettuina hetkinä. Niille kuitenkin täytyy opetella antamaan huutia. Sitten voidaan edetä.
T-kirjain taas tarkoittaa kolmen syvän hengityksen vetämistä (three deep breaths). Chopra kehottaa samalla antamaan hymyn levitä koko kehoon. Ei ole lainkaan hassumpaa hymyillä ja antaa tilaa tyytyväiselle ja levolliselle olotilalle. Silloin kurjat ajatukset ja pulmatkaan eivät nouse mieleen niin helposti.
Kolmas kirjain muistuttaa kehon tarkkailusta (observe your body). Kuten Tolle, Choprakin siis kehottaa kiinnittämään huomion kehoon ja sen tuntemuksiin. Lopuksi hän muistuttaa rakkaudella ja lempeydellä etenemisestä (proceed with love and kindness). Sekin on hyvä huomio: älä hermostu itsellesi, vaikka turhat ajatukset välillä saisivatkin yliotteen. Sysää ne vain päättäväisesti syrjään. Ja vaikka joutuisit toistamaan samoja askeleita useaan kertaan, älä anna periksi. Uusien toimintatapojen omaksuminen, etenkään öisten, ei ole välttämättä nopea prosessi.
Näiden ohjeiden turvin seuraava aamuyön herätys vaikuttaakin suorastaan kiehtovalta kokeilulta! Tosin voi käydä niinkin, että et edes herää, kun tiedät, että tällä kertaa ajatukset eivät saa valtaa.