Henkisyyden päiväkirja: Joogaa unessa https://pixabay.com/fi/jooga-maisterin-tutkinto-luokka-774243/
19.09.2016

Henkisyyden päiväkirja: Joogaa unessa

Syksy tuo harjoitusrutiinit. Olen odottanut sitä. Ensimmäinen joogatunti vaikutti syvällä alitajunnassa, ja pari päivää tunnin jälkeen joogasin unissani. Se oli paras uni pitkään aikaan. Koen vahvasti, että uni liittyi henkisellä polulla etenemiseen. Olin löytänyt takaisin ytimeeni, saanut yhteyden olevaiseen ja sielu kiitti tästä lahjasta unessa.

Unessa kävin läpi joogatunnilta tuttuja asanoita. Tunsin unen aikana vahvasti kehossa, mitä milloinkin tapahtui. Koin, kuinka chakrat virtasivat esteettä ja kuinka olin kiinni hengityksessä ilman ensimmäistäkään häiritsevää ajatusta. Tunsin unessa, miten sydämeni täyttyi lämmöllä ja rakkaudella.

Saavutin yhteyden maailmankaikkeuteen ja suureen ykseyteen.

Muistin unen melko pian herättyäni. Tunsin tunnelman, jonka uni toi tajuntaani. Oli hyvä olla. Koin eheytyneeni ja saaneeni hoivaa. Alitajuntani oli viisas. Olin saanut lahjan, olin tullut terveemmäksi. Olin virkistynyt. Syvä kiitollisuus täytti sydämeni.

Jon Kabat-Zinn pohtii kirjassaan Olet jo perillä, onko tietoisuustaitojen harjoittaminen henkistä. Minut kysymys yllättää. Totta kai on. Kirjoittaja on kanssani hieman toista mieltä; henkisyys ja hengellisyys ovat siinä määrin epätarkkoja, etteivät sovi terveysalan hoivalaitoksen arkeen. Ja siinä kontekstissa Kabat-Zinn toimii. Henkisyys sanana luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä, hän väittää.

Kabat-Zinn kuitenkin kirjoittaa, että sisäänhengitys on voiman antamista ja innoittamista, uloshengitys voiman luovuttamista, päättymistä. Elämän viisas rytmi, ajattelen. Hengitys on hengen suuri lahja, Kabat-Zinn täydentää. Juuri tällä tavalla koin ensimmäisen joogatunnin ja hengitykseen kiinnittymisen asanasta toiseen liukuessani. Kokemus seurasi uneen.

Hengitys on ankkuri, jolla juurrutan itseni ja kehoni yhteyteen. Jooga on yhteydessä olemista. Yhteys syntyy itseen, ja näin muodostuu silta laajemmalle yhteydelle. Laajempi yhteys muodostuu kaikkeen olevaan. Ja se täyttyy rakkaudella. Yllättävää oli, että se ei tapahtunut joogatunnilla. Se tapahtui muutama päivä tunnin jälkeen unessa.

Ensimmäinen joogatunti kantoi minua seuraavaan viikkoon. Se tapahtui, koska näin lohdullista, parantavaa ja eheyttävää unta. Unessa leijailin kevyesti ilman kipuja ja kiristyksiä asanasta toiseen. Koin unessa sellaista syvää rakkautta, mihin en harjoitusta tehdessäni ole koskaan hereillä yltänyt.

Unet voivat edustaa toiveita, pelkoja tai ristiriitoja. Unet tulevat nukkuvalle ilman yliminän torjuntaa. Ne kertovat alitajuisista tiloista. Koin vahvasti, että uni, jossa harjoitin virheettömästi ja koin suurta ja syvää rakkautta maailmankaikkeutta kohtaan, oli pienenpieni, mutta sitäkin tärkeämpi merkki henkisellä polulla etenemisestä.

Bernie S. Siegel muistuttaa kirjassaan Paranemisen taito, että kaikki unikuvat ovat unennäkijän osia. Kun kirjoitan unestani, tajuan, mitä se elämässäni ja kehossani tarkoittaa. Tulkitsen sen tarkoittavan henkisellä tiellä etenemistä, ja ennen kaikkea halua, uskallusta, rohkeutta ja intoa lähteä jatkamaan henkistä matkaa.

Millaisia unia sinä olet nähnyt henkisen harjoittamisen tielläsi? Jätä rohkeasti kommentti sivun alle.

Lue lisää:
Jon Kabat-Zinn: Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito. Basam Books.
Bernie S. Siegel: Paranemisen taito. Kuinka löydän sisäisen viisauden ja itsehoidon voimavarat. Basam Books.

 

 

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net