fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
21.05.2015

Hiljaisuus elvyttää ja kiinnostaa matkailijoita

Hiljaiset alueet ja paikat vähenevät, mutta jokainen meistä tarvitsee hiljaisuutta, sekä sisäistä että ulkoista.

Suomessa hiljaisia paikkoja vielä löytyy, ja niitä osataan arvostaa jopa niin paljon, että niitä on alettu huomioida maankäytön suunnittelussa. Vastikään suomalaiset valitsivat miellyttävimmäksi luonnonäänekseen hiljaisuuden, ja tätä valttia on alettu hyödyntää myös turistien houkuttelussa.

Vaikka yksilöllinen hiljaisuuden tarve vaihteleekin, kaikki hyötyvät hiljaisista hetkistä. Mieli lepää, keho saa latautua ja vaikutukset ulottuvat terveyteen asti. Hiljaisiksi alueiksi määritellään yleensä vähintään viiden kilometrin päässä valtateistä olevat alueet, joilla päiväsaikaiset desibelit jäävät alle 35. Näistä alueista puhutaan myös syvän hiljaisuuden alueina. Taajamissa virkistysalueiden ohjeellinen desibeliraja on 55 dB, taajamien ulkopuolella ja suojelualueilla 45 dB. Vertailun vuoksi kaupunkien keskustoissa melutaso nousee helposti yli 70 desibelin.

Hiljaisuudella hyvä terveys

Hiljaisten alueiden vähentymisen lisäksi ongelmaksi on noussut arkipäiväisen elämän melutasojen nousu. Enää kyse ei ole vain liikenteestä ja äänekkäästä työstä, vaan myös vapaa-aika on kyllästetty kovilla äänillä. Musiikki jyskyttää kaupassa, autossa, työpaikoilla ja kotona, televisiot pauhaavat, elokuvateatterien ja konserttien äänet vaurioittavat kuuloa ja urheiluharrastuksetkin höystetään turhan kovaäänisellä taustamusiikilla. Eipä ihme, että nuorista 70 prosentilla ja aikuisista yli 40 prosentilla meluturvarajat ylittyvät.

Hiljaisuudessa vietetty aika sen sijaan elvyttää sekä kehoa että mieltä. Erityisesti, jos hiljainen ympäristö löytyy luonnosta, sillä luonnonympäristössä ihmiset yleensä kokevat voivansa olla vapaasti oma itsensä. Luonnossa voi laskea niin sanotusti suojavarustuksensa, ei tarvitse olla varuillaan ja vastata sosiaalisiin haasteisiin. Silloin on mahdollisuus palautua stressistä, kokea positiivisia tunteita ja ajattelu ja tarkkaavaisuus kirkastuvat sekä luovuus lisääntyy. Rentoutumisen kautta hiljaisuuden vaikutukset ulottuvat fyysiselle puolelle mm. laskien sykettä ja verenpainetta ja parantaen vastustuskykyä. Vastaavasti melu aiheuttaa esimerkiksi korkeaa verenpainetta, ärtymystä, uupumusta ja jopa aggressiivisuutta, hormonituotannon häiriintymistä ja vastustuskyvyn alenemista. Kaiken lisäksi liikennemelun on tutkimusten mukaan todettu aiheuttavan kolme prosenttia kaikista sydänkuolemista. Hiljaisuuden vaalimisella ja siitä nauttimisella on siis elintärkeä rooli meille jokaiselle.

Hiljaisuutta suomalaisille ja ulkomaisille turisteille

Vastapainona elämän hektisyydelle ja äänekkyydelle ovat tällä vuosituhannella nousseet erilaiset elämänsuuntaukset, kuten donwshifting ja slow life, joihin kuuluu elämänrytmin hidastamisen lisäksi hiljaisuudesta nauttiminen. Erilaisia hiljaisuuden retriittejä ja retkiä onkin tarjolla eri puolilla Suomea niin seurakuntien, yritysten kuin kuntienkin järjestämänä.

Hiljaisuus on ymmärretty myös matkailuvalttina ja monet turistikeskukset ovat käynnistäneet omia hankkeitaan, joilla houkutellaan turisteja juuri hiljaisuudella. Esimerkkejä tällaisista ovat Pohjois-Karjalan hiljaisuusmatkailun hiljaisuustuotteet, Satakunnan Joutsijärven hiljainen reitti ja Lohjalla sijaitseva hiljaisuuden puutarha, joka on yksi maailman 300 sadasta hiljaisesta puutarhasta. Vuosien varrella on ollut myös erilaisia, erityisesti Lapin matkailuun keskittyviä hiljaisuusprojekteja, joista suuri osa on keskittynyt aasialaisten matkailijoiden saamiseen.

Opettele hiljentymään

Vaikka hiljaisuus on tärkeää ja siitä puhutaan yhä enemmän, ei se välttämättä kiireistä ja äänekästä elämää viettävälle tunnu houkuttelevalta. Hetkeksi pysähtyminen ja hiljaisuuden kuunteleminen saattaa ensikertalaisesta tuntua ahdistavalta ja pelottavalta. Tällaisilla hetkillä kun on taipumuksena nostaa mielen syövereistä esille kipeitä asioita. Hiljaisuudesta nauttiminen onkin taito, joka pitää opetella. Se voi tuoda mukanaan suuria oivalluksia itsestä, omista tunteista, arvoista ja elämästä ja auttaa eheytymään ja elämään omannäköistä elämää.

Hiljaisuudesta voit nauttia esimerkiksi seuraavasti:

  • Sytytä kynttilä ja nauti sen lepatuksesta.

  • Lähde hiljaiselle metsäkävelylle.

  • Laita ruokasi hitaasti ja nauttien ja aterioi yhtä maltillisesti ruokaa maistellen.

  • Lue rentouttavaa kirja ajatuksella.

  • Tee rentoutusharjoituksia esimerkiksi ohjattuna CD:ltä tai käytä aiemmin oppimiasi rentoutuskeinoja.

  • Istu tai makaa hyvässä asennossa ja keskity rauhalliseen hengittämiseen. Voit laskea hengityksiä, jotta muut ajatukset pysyisivät pois.

Hiljaisuuden päivää vietetään joka vuosi 8. lokakuuta.

Lisää hiljaisuudesta:

http://yle.fi/uutiset/hiljaisuus_on_suomalaiselle_kauneinta_musiikkia/7840144

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/korva_kaipaa_hiljaisuutta_1

http://www.kaleva.fi/teemat/luonto/hiljaisuus-on-nyt-matkailuvaltti/38410/

Hiljaisuusmatkailu:

http://www.visitkarelia.fi/fi/Matkailu/Sinun-lomasi/Hiljaisuusmatkailu

http://hiljaisuudenpuutarha.nettisivut.fi/vivamon-puutarha/

Jaa tämä:
toimitus

Kuudesaisti.net toimitus

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.