07.05.2015

Valmistelisitko läheisesi ruumiin hautajaisia varten?

Kuolema on länsimaalaiselle tabu. Kuolleet menevät "rajan taakse", ovat "edesmenneitä" tai lähtivät. Harva meistä on edes nähnyt ruumista. Auttaisiko ruumiin valmistelu viimeistä lepoa varten auttaa ymmärtämään kuolemaa ja helpottaisiko se surutyötä?

Ruumiiden kanssa tekemisissä olevia ihmisiä on perinteisesti pelätty. Ja heidät on sysätty yhteisön ulkopuolelle. Eräs tällainen ryhmä Guardian-lehden mukaan on kiinalainen ammattiryhmä ng jong lo. He pesevät ruumiin ja laittavat sen arkkuun. Heihin ei kosketa eikä heille puhuta suoraan. Ikkunat suljetaan, kun he kulkevat ohi. Heitä pidetään likaisina ja kuolemalta löyhkäävinä.

Mutta kuoleman ja ruumiiden kanssa tekemissä olevia ei kauhistuta ainoastaan Kiinassa. Saman artikkelin mukaan länsimaissa ollaan mestareita kuoleman välttelyssä. Harva suostuisi työskentelemään ruumiiden parissa ja haudankaivajiin suhtaudumme eri tavalla kuin muiden ammattien edustajiin. Hautaustoimiston palveluja kuitenkin tarvitaan, sillä ruumiiden käsittely vaatii varotoimenpiteitä, eikä ruumiista huolehtiminen kotioloissa ole edes sallittua.

Myytit ruumiiden vaarallisuudesta ovat kuitenkin liioiteltuja, amerikkalainen Caitlin Doughty kirjoittaa. Hautaustoimistojen tehtävistä harvat ovat sellaisia, että niitä ei voisi toimittaa kotioloissa. Miksi niin sitten pitäisi tehdä? Kotihautajaiset (home funeral) ovat sallittuja, ja Doughtyn mukaan ruumiin valmistelu auttaa ymmärtämään kuolemaa ja helpottaa surutyötä.

Hän kertoo esimerkin, jossa kuolemankätilö saapuu kotiin, jossa on ollut kuolemantapaus. Hän luo tilan, jossa elävät omaiset voivat hyvästellä kuolleen perheenjäsenen rauhassa. Työ muistuttaa entisaikojen naisten roolia - yhteisöissä oli usein nainen joka kutsuttiin kotiin, jossa joku oli kuollut. He valmistelivat ruumiin hautajaisia varten.

Doughty kertoo, että kuolleista omaisista huolehtiminen muuttaa suhdettamme suruun. "Jos olet ollut naimisissa jonkun kanssa 50 vuotta, miksi antaisit jonkun muun viedä tämän ihmisen sinulta hetkellä, jolloin hän kuolee?", Doughty kysyy. Kun taas huolehdimme ruumiista itse, se antaa meille tunteen asioiden hallitsemisesta. Se myös luo tärkeitä pieniä rituaalejia. Tärkeimpänä Doughty pitää kuitenkin sitä, että sen myötä saamme aikaa joka auttaa meitä ymmärtämään, että henkilö on poissa. Ruumis kylmenee ja raajat jäykistyvät ajan myötä, ja samalla ymmärrämme konkreettisesti, että ihmistä ei enää ole olemassa.

On myös tärkeää ymmärtää ruumiista huolehtimisen rooli. Se on pyhä, syvällisesti inhimillinen tehtävä, jolla on tuhansien vuosien perinteet, teki sen sitten hautaustoimiston työntekijä tai kuolleen perheenjäsen. Kun luomme uudelleen rikkotuneen suhteemme kuolleisiin ja kuolemaan ja otamme vastuun ruumiin saattamisesta viimeiseen lepoon, meistä kaikki otamme roolin, josta myyttien ja ennakkoluulojen vuoksi on tullut pelätty ja halveksittu.

Lähde: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/apr/13/sacred-task-caring-for-dead-home-funeral-grief

 

Jaa tämä:
Anna Lehtinen

Anna Lehtinen on kuudesaisti.net sivuston toimitussihteeri. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net