Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen

| 26.05.2017
"Te olette karkottaneet riistamme ja meidän mahdollisuuden elää tästä maasta, kunnes meillä ei ole muuta arvokasta jäljellä kuin vuoret, joista pyydätte meitä luopumaan.

Maa on täynnä kaikenlaisia malmeja ja maan päällä kasvaa sankkoja havumetsiä, ja kun me annamme nämä Suurelle Isälle, niin tiedämme antavamme pois viimeisen asian, joka on arvokas joko meille tai valkoisille ihmisille." Wanigi Ska (valkoinen aave)

Edellinen tekstinpätkä löytyy kappaleesta Sota pyhistä paikoista. Black Hills-vuoret oli intiaanien pyhä paikka oli, jonka Suuri isä (valkoinen mies) lupasi sopimuksella intiaaneille ikuisiksi ajoiksi. Paikka oli intiaanien maailman keskus, jumalten ja pyhien vuorten paikka, minne soturit menivät puhumaan Suurelle hengelle ja odottamaan näkyjä. Mutta kun vuorilta löytyi kultaa, valkoiset rikkoivat tekemänsä sopimuksen.

Dee Brown kirja Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen on sydäntä särkevää luettavaa. Ehkä eläydyn kirjaan liian tunteikkaasti, mutta kirjasta välittyy kaikki se tuska ja kärsimys mitä intiaanit joutuivat kokemaan. Tai ehkä olin itse paikalla. 

Paksu (s.495) teos kertoo siis intiaanien tarinan vuosilta 1860-1890, jona aikana tuhottiin käytännöllisesti katsoen koko intiaanien kulttuuri ja sivistys. Samoin intiaanit. Kirja on jaettu kappaleisiin, joissa kerrotaan tietyn tapahtuman/aikakauden tärkeimpiä asioita. Kirjaa kuvittaa joukko intiaanipäälliköiden kuvia.

Kirja on mielenkiintosta, mutta raskasta luettavaa ja jos sympatiasi ovat kovasti intiaanien puolella, kyyneliltä ei voi välttyä. Ehkä kirja opettaa jotakin tuleville sukupolville sodasta ja rauhasta. Huoh!

Kirjaa voi ostaa suomalaisesta

Takakansi:

"He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa, mutta he pitivät vain yhden: he lupasivat ottaa maamme ja he ottivat sen."
– Sioux-päällikkö Punainen Pilvi

Intiaanisotien julmuudesta ovat yleensä kertoneet voittajat, valkoiset. Tämä on häviäjien tarina, riipaiseva kuvaus intiaanien rakkaudesta isiensä maahan ja kokonaisen kansan unelmasta, joka kuoli Wounded Kneen verilöylyssä vuonna 1890. Yhdysvaltalaisen historioitsijan Dee Brownin maailmankuulu dokumentti paljastaa, mitä todella tapahtui, kun nuori liittovaltio valloitti Länttä. Teos perustuu julkaisukokoelmista ja arkistoista koottuun aitoon materiaaliin ja antaa selkeän kuvan siitä maailmankatsomuksellisesta kuilusta, joka vallitsi alkuperäisen intiaaniväestön ja eurooppalaisten valloittajien välillä.
Intiaanipäällikkö Istuva Härkä, Geronimo, Punainen Pilvi ja Hullu Hevonen kertovat tässä kirjassa niissä vaiheista, jotka johtivat Lännen valloitukseen ja valkoisten ja intiaanien viimeiseen suureen yhteenottoon Wounded Kneessä.

Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Lännen valloitus intiaanien näkökulmasta
Otava 2016
Teos ilmestyi ensimmäisen kerran Kustannusosakeyhtiö Otavan julkaisemana vuonna 1973
s. 495

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net