Mea Salo: Hellattoman kokin Elävä raakaravinto

| 19.05.2017
Raakaravinto on yhä suositumpaa, eikä ihme, sillä herkullinen ja tiheäravinteinen ruoka antaa ihan uusia ulottuvuuksia makuaisteille, samalla kun olo kohenee.

Raakaravinto on ruokaa, jota ei keitetä vedessä, paisteta pannulla tai grillata parilalla. Se on siis "raakaa", jolloin ravinnon energia pysyy elinvoimaisena. Mea Salon kirja Elävä raakaravinto kirja on tehty asiantuntemuksella. Salo on opettanut päätyökseen raakaravintoa ja elävää ravintoa vuodesta 2008, joten taito on hyppysissä. Salo itse siirtyi raakailijaksi terveysongelmiensa vuoksi, jotka ovat nykyisin muisto vain.

Puolet Salon kirjasta on reseptejä ja toinen puoli kirjasta erilaista perustietoa raakaravinnosta. Kirjoitusten joukosta löytyy myös itsensä raakailijoiden tarinoita, onhan moni selättänyt vaikeitakin sairauksia siirtymällä joko kokonaan tai osittain raakailijaksi. Sillä raakaravinnon määrää voi myös lisätä päivittäiseen ruokavalioon, eihän ole pakko kokonaan hypätä raakalinjalle. Salo kertoo tieto-osuudessa mm. elävän ravinnon hyödyistä, ruoansulatuksesta (raakaravinto ei aina ole kovin hyvin sulavaa ja saattaa ainakin aluksi aiheuttaa vatsaongelmia), emäs-happotasapainosta, ruoanlaittomenetelmistä, kuivatuksesta, hapatuksesta ja löytyypä villivihanneksistakin oma osionsa. Varsin laaja kattaus siis.

Itse ruokaohjeet ovat suhteellisen simppeleitä, kuten raakaruoka yleensä. Opettelemalla muutaman perusasian, raakaravinnon valmistus on helppoa. Salo antaa ohjeita miten tehdä itse kasvismaitoja, jukurtteja, puuroja, keittoja, mehuja ja pehmiksiä (smoothien sukulainen). Ja kyllä siitä raakaravinnosta onnistuu tehdä pitsaa, lasagneeta, tacoja ja juustoja. Tosin ei nämä ole ollenkaan samanmoisia kuin mihin olet tottunut, mutta hyviä kyllä! Ohjeiden ruoka-aineet ovat helposti hankittavia, erikoisia ainesosia ohjeissa on tosi vähän.

Jos vähänkin kaipaat muutosta elämääsi ja raakaravinto kiehtoo, suosittelen kirjaa lämpimästi. Hyvä ja laaja teos raakaravinnosta, sen hyödyistä ja terveysvaikutuksista. Kun soppaan vielä heitetään hyviä reseptejä, niin mikä sen parempaa. Kirjaa voi ostaa vaikka Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakansi:

Valitse kirjasta resepti ja laita ruokaa. Syö. Valitse uusi resepti.

Raakaruokailun aloittaminen on näin yksinkertaista. Elävä raaka-ateria pyritään koostamaan niin, että se sulaa hyvin ja sen sisältämät ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti elimistöön. Kuumentamattomista kasvituotteista voi tehdä kaikkea puurosta pitsaan ja karkeista kakkuun. Elävä ravinto on raakaravinnon terveellisin ja terapeuttisin  suuntaus, jonka avulla voit löytää sopivan ateriarytmin ja annoskoon, saavuttaa tavoitepainosi ja tuntea uutta energisyyttä ja elämäniloa.

Sinun ei tarvitse tehdä täyskäännöstä ruokavalioosi, vaan voit lisätä raakaa ja elävää ravintoa aterioihisi sen verran kuin itse haluat. Suurin osa tarvittavista ruoka-aineista on tavallisia ja kuuluu markettien perusvalikoimaan.

Mea Salo: Hellattoman kokin Elävä raakaravinto
Moreeni 2017
s. 277

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net