Makumatka Intiaan. Osa 7: Mitkä tavat jäivät arkeen https://pixabay.com/fi/street-kauppa-tomaatit-jakaja-mies-2550271/
29.12.2017

Makumatka Intiaan. Osa 7: Mitkä tavat jäivät arkeen

Kolmilapsinen perheemme toteutti makumatkan Intiaan. Matkan aikana on kokeiltu intialaisia reseptejä. Makumatka Intiaan opetti, että Intiassa ruokaan ja ruuanlaittoon suhtaudutaan suurella sydämellä. Keittiö on kodin keskipiste. Lapsiperheen äidistä tuntuu samalta. Olen kauhanvarren jatke, alati nälkäisinä ammottavien suiden hätäpäinen täyttäjä, aina ateriasta, päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Siksi intialainen ajatus keittiöstä kodin sydämenä lämmitti. Keittiö on paikka, jossa perheenjäsenet kohtaavat.

Intiassa keittiö on ollut naisten reviiriä. Minä sen sijaan päästän miehen keittiöön ilomielen. Hän on useissa ruokalajeissa paljon minua taitavampi. Muitakin eroja oman ja intialaisen keittiön välillä on. Kun Intiassa pidetään keittiö putipuhtaana, meillä yritetään löytää kaikki tarvittavat työvälineet kohtuullisessa ajassa ja pyyhkiä suurin osa lattialle kaatuneesta maidosta saman päivän aikana.

Makumatkaa tehdessämme opimme, että intialaisiin ruokiin on vaikuttanut ayurveda ja siihen kuuluvat periaatteet. Yksi periaatteista on kokonaisvaltainen suhtautuminen ruokaan ja sen valmistamiseen. Ruokaan kuuluu tasapaino kuuden eri maun välillä. Makuja ovat makea, hapan, suolainen, pistävä, karvas ja polttava. Huomasin ryhtyneeni ajattelemaan makujen tuomista arkiruokiin silloinkin, kun en valmistanut intialaista ruokaa. Kävin makuja läpi mielessäni, ja otin huomioon, että jokaisessa ruokalajissa tai ruokailukokonaisuudessa esiintyy kutakin makua. Mausteiden käyttö monipuolistui, ja nykyisin saamme syödä vaihtelevamman makuista ruokaa.

Ihastuimme intialaisiin mausteisiin. Niitä on hyvin saatavilla Suomesta. Kaapista löytyy aina tuoretta inkivääriä ja valkosipulia, chilijauhetta, kurkumaa, kardemummaa, mustapippuria, jauhettua korianteria ja juustokuminaa. Valmiita garam masala -seoksia ostaessamme tarkistamme, ettei niihin ole lisätty keinotekoisia aromeja, väriaineita tai säilöntäaineita. Huomasimme, että monet maut ovat rasvaliukoisia ja tavaksi jäikin mausteiden paistaminen. Aloitamme ruuanvalmistuksen paistamalla mausteita öljyssä. Tähän maukkaaseen öljy-mauste-paistokseen lisäämme varsinaisia ruoka-aineita. Aiemmin olimme lisänneet mausteita valmiin ruuan sekaan ruuanvalmistuksen loppupuolella.

Ruokakulttuuriin tutustuminen - uteliaisuus uutta kohtaan

Intialaisessa ruuanvalmistuksessa käytetään omaleimaista välineistöä. Onnistuimme silti tekemään ruuat tavallisilla suomalaisilla kattiloilla ja pannuilla. Gheen sijaan tyydyimme rypsiöljyyn tai tavalliseen voihin. Karahin eli intialaisen vokin sijaan käytimme kaksikymmentä vuotta vanhaa, tunnearvokasta ja tuikitavallista teflon-wok-pannua. Se ei kenties ole riittävän paksupohjainen, minkä huomioimme keittolevyjen lämpötiloissa.

Tawan eli paistolevyn korvasimme valurautapannulla. Siinä paistoimme ohuita leipiä. Kaulimeksi kelpasi tavallinen suomalainen kaulin ja maustemittoja saa Suomestakin. Keittiövaaka kuuluu perusvarusteluihimme, eikä sitäkään tarvinnut hankkia erikseen makumatkan matkatavarana. Metallipihdeiksi soveltui isännän grillipihdit ja höyrykeittimenä käytimme höyrytyskattilaa. Monitoimikonekin löytyy emännän varastoista, ja siitä oli suuri apu ainesten pilkkomisessa ja sekoittamisessa. Morttelikin talosta löytyi, ja siinä oli kätevä murskata ja jauhaa mausteita. Mausteiden jauhamisesta nouseva tuoksu sai veden kielelle heti ruuanvalmistuksen alkumetreillä. Meillä ei ollut painekeitintä. Siitä ei muodostunut ongelmaa, kun ennakoimme papujen keittämisen niin, että olimme ehtineet liottaa ja keittää kuivapavut hyvissä ajoin ennen intialaisen makumatkan matkapäivää.

Intialaisessa keittiössä tarjoillaan nykyisin kaikki ruokalajit yhdellä kertaa. Lapsiperheen arkeen sopi vallan mainiosti, ettei lapsia tarvinnut houkutella viipymään pöydässä alku- ja jälkiruokien aikaa. Ihan tavallisen ruokailunkin onnistuminen vaati työtä. Aikuiset sen sijaan jäivät jokaisena matkapäivänä rauhassa istumaan ja maistelemaan erilaisia makuja lasten lähdettyä ruokailunsa päätteeksi Pikku Kakkosen ääreen.

Intialaiset ruuat ovat hyviä pitkään haudutettuina. Tämä tapa jäi elämään. Kiireiseen lapsiperhearkeen sopii hyvin, että kattila unohtuu pienelle lämmölle muhimaan hellalle lasten harrastuksiin kuskaamisen ajaksi! Tämä tapa tosin vakiintui perheeseemme vahingossa... Toki on joitain ruokalajeja, jotka vaativat tarkkaavaisuutta koko valmistuksen ajan. Intialaista ruokaa voi ihan hyvin pakastaa maun ja koostumuksen kärsimättä liikaa. Tämäkin vaikutti siihen, että usein viikonloppuisin haudutamme isoja määriä mausteisia kasvispatoja kiireisten arki-iltojen pelastukseksi.

Kirjoitus perustuu seuraaviin kirjoihin:

Gordon Ramsay 2009: Maailma keittiössä. Moreeni.
Chris & Carolyn Caldicott 1999: Maailman parhaat kasvisruuat. Tammi.
Marianne Kiskola 2007: Kasvisruokia Aasiasta. Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä. Tammi.
Sunil Vijayakar ym. 2014: Intian keittiö. Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa. Gummerus.
Shehzad Husain 2005: Parhaita ruokaohjeita, Intia. Parragon

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net