Makumatka Intiaan. Osa 5: läntinen Intia https://pixabay.com/fi/intia-weyter-it%C3%A4mainen-poika-1514764/
01.12.2017

Makumatka Intiaan. Osa 5: läntinen Intia

Kolmilapsinen perheemme päätti toteuttaa makumatkan Intiaan. Matkan aikana kokeiltaisiin intialaisia reseptejä. Tässä osassa matkataan Länsi-Intiaan. Länsi-Intian aavikoilla on elänyt puolipaimentolaisia, jotka ovat vaeltaneet perhekunnittain kameleineen ja vuohineen. Länsi-Intiassa sijaitseva Goan keittiö on ehkä alueen omaleimaisin. Goan keittiössä on portugalilaisia vaikutteita. Ruokiin käytetään eurooppalaisia aineksia, ja siksi ilmansuuntiin jakautuvan makumatkan helpoimmin toteuttava osuus perheessä oli Länsi-Intian ruokaperinteeseen tutustuminen.

Saimme oppia, että portugalilaiset aloittivat Intian alistamisen siirtomaavaltaan 1400-luvulla. Britit taas tulivat hallitsemaan Intian niemimaata 1700-luvulla. On väitetty, että britit ihastuivat curryyn siinä määrin, että ihastus vaikutti anglointialaiseen keittiöön ja tyypillisiin siirtomaavallan aikaisiin perinteisiin. Yksi tunnetuimmista brittiperinteistä on kello viiden tee eli high tee, ja sen väitetään juontavan juurensa juuri tänne.

Brittien siirtomaavalta-aika Intiassa päättyi vasta 1947. Tuolloin maa jaettiin kahtia; Intiaan ja Pakistaniin. Tuolloin Pakistaniin kuului myös Bangladeshin alue. Sittemmin intialaiset ovat muuttaneet maailmalle ja ottaneet keittiöönsä vaikutteita uusien asuinmaidensa ruokaperinteistä. Keskenään sekoittuneet keittiöt muodostavat nykyisin intialaisena tunnetun ruokakulttuurin.

Nykyisin Intian länsiosassa ruokavalio perustuu hindulaisuuden sääntöihin. Kasvisruokaa syödään erityisesti Gujaratin osavaltiossa. Erityisestä farsan-nimiset välipalat ovat legendaarisia. Niihin kuuluu iso valikoima suolaisia riisi- ja gramjauhonaposteltavia. Farsaneita myydään koko maassa. Keralassa ja Gujaratissa suositaan thali-lautasia, joilta tarjoillaan useita kasvisruokia samalta lautaselta. Rajasthanissa taas eletään kuivassa aavikkoilmastossa, eivätkä kasvikset menesty. On tyydyttävä liharuokiin. Malvanissa ja Konkanissa käytetään kookospähkinää ja kalaa. Kala saa makunsa happamista, tummanvioleteista kokum-marjoista. Länsi-Intian keittiössä kohtasimme runsaudenpulaa. Demokraattisen äänestyksen jälkeen valitsimme ensimmäisenä kokeiltavaksi rajasthanilaisen aloo gobin.

 

Rajasthanilainen aloo gobi (5 annosta)

4 rkl voita

ripaus hajupihkaa

ripaus sarviapilansiemeniä

1 tl fenkolinsiemeniä

kourallinen tuoreita sarviapilanlehtiä ja kourallinen tuoreita korianterin lehtiä hienoksi silputtuina

6 vihreää chilipaprikaa hienonnettuina

1 tl jauhettua kurkumaa

1 pilkottu ja höyrytetty kukkakaali

3 perunaa kuutioituina ja höyrytettyinä

suolaa ja pippuria

Kuumenna rasva kattilassa, lisää hajupihka, sarviapilan- ja fenkolinsiemenet. Paista hetki. Lisää tuore sarviapila ja korianteri.

Lisää chili ja kurkuma sekä höyryssä kypsennetyt kasvikset. Sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna seosta vesitilkalla. Hauduta miedolla lämmöllä kannella peitettynä, kunnes kaikki ainekset ovat kypsyneet.

Nautimme aloo gobin intialaisen leivän kanssa. Leivälle valmistimme herkullisen munakastikkeen rikastuttamaan ravintoaineiden saantia. Munassa on runsaasti proteiinia, rasvaa, rautaa sekä A-, B- ja D-vitamiineja. Valitsimme tietysti luomumunia – maun, terveytemme ja eettisten seikkojen vuoksi. Vegaaniseen versioon voit valita kananmunien sijaan tofua, nyhtökauraa tai härkäpapurouhetta.

 

Munakastike (4 annosta)

4 rkl öljyä

1 keskikokoinen sipuli viipaloituna

1 tuore punainen chili hienonnettuna

1/2 tl piri piri –pippurimaustetta

1/2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

1/2 tl tuoretta valkosipulia hienonnettuna

4 keskikokoista kananmunaa

1 tomaatti viipaloituna

tarjoiluun tuoretta korianteria silputtuna

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa, lisää sipulit ja kuullota. Lisää punainen chili, piri piri, inkivääri ja valkosipuli. Ruskista miedolla lämmöllä noin minuutin ajan. Lisää munat ja tomaatti ja paista 3-5 minuuttia. Kun munat alkavat hyytyä, riko niiden rakenne. Ripottele tuore korianteria kastikkeen päälle. Siirrä kastike vadille ja dippaa vaalea, tuore leipä kastikkeessa.

Kirjoitus perustuu seuraaviin kirjoihin:

Gordon Ramsay 2009: Maailma keittiössä. Moreeni.
Chris & Carolyn Caldicott 1999: Maailman parhaat kasvisruuat. Tammi.
Marianne Kiskola 2007: Kasvisruokia Aasiasta. Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä. Tammi.
Sunil Vijayakar ym. 2014: Intian keittiö. Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa. Gummerus.
Shehzad Husain 2005: Parhaita ruokaohjeita, Intia. Parragon

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net