Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut kasvispyöryköitä? kuvakaappaus: http://www.anamma.fi/reseptit/Kasvispy%C3%B6ryk%C3%B6it%C3%A4+ja+karamellisoitua+porkkanaa
05.12.2017

Kasvisruokailijan proteiinit - oletko jo kokeillut kasvispyöryköitä?

Kasvissyöjät ja vegaanit ovat turvanneet proteiininsaannin vuosikausia soijarouheella ja palkokasveilla, jotka toki ovat edelleenkin oivia tuotteita. Mutta kyllä vaihtelu on paikallaan, puhumattakaan puolivalmisteista, joita löytyy lähikaupan hyllyltä ja jotka ovat hetkessä lautasella. Oletko jo tutustunut kasvispyöryköihin?

Kasvispyörykät ovat helppoa ja usein myös suhteellisen maukasta einesruokaa. Kotikaupungin salaattibaarien kikherneistä tehty falafel-valikoima on rikastunut esimerkiksi porkkana-linssi-nuggeteilla ja punajuuri-vuohenjuusto-palleroilla. Ja onneksi myös soijapyöryköillä. On helppo jättää lihapullat tiskiin.

Joskus ostan kodin kiireisiä harrastusiltoja helpottamaan kasvispyöryköitä ison satsin kerralla pakastimeen. Kasvispyöryköitä saa kotimme lähistöltä 4,5 kg tukkupakkauksissa. Yksi pyörykkä painaa 30 grammaa, eli yhteen pakkaukseen mahtuu jo useampi pyörykkä! Tämä maukas herkku on valmistettu jauhetusta porkkanasta ja palsternakasta. Se on hyvä hätävara vieraita ajatellen, koska tuote on gluteeniton, laktoositon, maitoproteiiniton ja soveltuu lakto-ovo-ruokavalioon. Täysvegaaneille se ei sovellu, sillä mukana on kananmunaa. Palsternakan lisäksi makua tulee seesaminsiemenistä, jodioidusta suolasta, valkopippurista ja muista mausteista sekä hyvistä rasvoista. Kasvisten osuus on lähes neljä viidesosaa. Suolaa on vain vähän.

Pienemmässä paketissa olemme ostaneet Apetitin valmistamia kasvispyöryköitä. Pakkauksessa on 15 kappaletta 22 grammaa painavia pullia. Kasviksia ei ole yhtä paljon kuin jättipakkauksen pyöryköissä. Niiden osuus on hieman alle puolet kaikista aineista. Lisäksi tuotteeseen on lisätty juustoa, mikä toki tekee kasvispyöryköistä maukkaita, mutta sulkee aterialta täysvegaanit kasvispyörykkäruokailijoiden ulkopuolelle. Energiaa on 210 kcal 100 grammaa kohti. Rasvan osuus on 13 %, mistä valtaosa tyydyttymätöntä. Hiilihydraatteja on 13 % ja proteiinia 10 %.

Kaupoissa on kasvispyöryköistä tänä päivänä jo runsaudenpulaa. Vain kokeilemalla löydät omat suosikkisi. Toisaalta, tuotteesta toiseen vaihtelu monipuolistaa ruokavaliota, ja yhteen tuotteeseen mahdollisesti liittyvät terveyshaitat jäävät pieniksi.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net