Skip to main content

Onko viini viisasten juoma?

Viiniä pidetään sivistyneenä juomana, ja on sillä myös aavistuksen boheemikin maine. Mutta miten juomaa nykyään valmistetaan? Entä edistääkö viinin nauttiminen todella terveyttä, kuten väitetään?

Viiniä on valmistettu tiettävästi jo 7000 vuoden ajan, ja sen tuottamiseen ja nauttimiseen liittyy suorastaan romanttisia mielikuvia. Mielikuvia tehostavat kuvat sadonkorjuusta ja hämyisistä viinikellareista. Viini myös vaikuttaa luonnollisemmalta juomalta kuin monet muut: valmistetaanhan se rypäleistä!

Mutta kun asiaa ajattelee tarkemmin, epäilykset heräävät. Sillä kai rypäleitäkin kasvatetaan samoin metodein kuin muitakin kasveja? Niinhän se on. Lisäksi viininvalmistusprosesissa käytetään monenlaisia aineita, joita ei tarvitse pullon kyljessä mainita.

Kemikaalicocktail-blogissa on pohdittu viinienkin kemikaaleja. Shingler kirjoittaa ruotsalaisen Kalla Fakta -ohjelman tutkimustuloksista. Niissä paljastui, että monissa suosituissa viineissä on torjunta-ainejäämiä. Näistä osa on syöpiä aiheuttavia – rypälepelloilla käytetään runsaasti torjunta-aineita.

Vielä ällistyttävämpää on se, että viineissä käytetään myös keinotekoisia makuaineita. Kun rypäleet on kasvatettu perinpohjin torjunta-aineilla höystetyssä maassa, niistä ei irtoa makua kuten pitäisi. Niinpä makua täytyy keinotekoisesti parannella. Shinglerin tekstissä kerrotaan myös, että se, mikä tulkitaan krapulaksi, voi osittain johtua viinin torjunta-ainejäämistä tai säilöntäaineista. Niin sanoo Lundin yliopistollisen sairaalan ylilääkäri.

Onko viini sittenkin yksinomaan haitallista terveydelle?

On siis syytä miettiä, ovatko punaviinin terveysvaikutukset voimissaan tällaisissa viineissä, vai peittoavatko haittavaikutukset ne. Punaviinissä kerrotaan olevan antioksidantteja, ja sitä sopisi siis juoda lasillinen päivittäin. Jarkko Viitakankaan Raikasweb-blogissa kuitenkin arvellaan, että punaviinin terveysvaikutukset ovat lähinnä alkoholiteollisuuden punoma juoni.

Blogissa huomautetaan, että rikkidioksidia, jota on jo kauan käytetty viinitynnyreiden desinfiointiin, pidetään vaarallisena. Nykyään sitä käytetään myös säilöntäaineena viinin valmistuksen aikana. Pitoisuudet ovat siis ilmeisesti kasvaneet. Viineissä on myös muita haitallisia aineita, kuten homeita, hiivoja ja mikrobeja. Ja tosiaan, etyylialkoholikaan ei ole lainkaan terveellistä.

Luomuviineissäkin voi olla rikkidioksidia, mutta muutoin ne ovat kuitenkin astetta parempi vaihtoehto. Euroopassa luomuviinien valmistuksessa on yhteiset säännöt. Rikille on määrätty yläraja, ja kirkastustaineiden, lämpökäsittelyn, suodatuksen, hiivan ja tanniinien käyttöä on rajoitettu.

Silloin, kun valmistustapa tiedetään, myös Euroopan ulkopuolelta tuleva viini voi saada eurooppalaisen luomuviinimerkinnän. Viinien luomutuotanto on myös luontoystävällisempää, kuin muut menetelmät.

Harmillista on tietenkin se, ettei luomuviinipulloissakaan sen kummemmin yleensä avata valmistusprosessia. Niistä, kuten muistakin viineistä, puuttuu tavallisesti tieto siitä, onko kyseessä vegaaninen tuote. Viinejä nimittäin kirkastetaan usein kananmunasta saatavalla albumiinilla, liivatteella, kalaliimalla ja maidosta peräisin olevalla kaseiinilla.

Jos mahdollista, valitse luomuviini

Kun mielikuvat korvataan tiedolla, paljastuu monenlaisia seikkoja. Viiniin liittyvät mielikuvat ovat osittain markkinoinnin tulosta. On alkoholituotannolle edullista, että mielikuvat eivät muutu. Viinipullojen etikettien niukat tiedot myös ylläpitävät ideaa yksinkertaisesta, perinteisestä ja "puhtaasta" tuotteesta.

Jos viiniä sitten haluaa juoda, mitä tehdä? Luomuviini on tietysti pienempi paha, monessa mielessä. Kannattaa myös kysellä taustatietoja ja esimerkiksi pyytää Alkon valikoimiin runsaammin luomuviinejä. On myös hyvä idea suunnitella viiniostoksia etukäteen ja etsiä netistä tietoa tilasta, jolta juoma tulee!

Kannattaa muistaa sekin, että nautinto on "terveellistä". Ruoka-aineiden tai juomien ainesosat ja niiden vaikutkset kehossa eivät kerro koko tarinaa. Jos lasillinen tai pari viiniä rentouttaa tai kruunaa erinomaisen aterian, ei hetkeä kannata pilata pohtimalla terveysvaikutuksia tai niiden puutetta.

Viiniin kuitenkin kannattaa suhtautua nautintoaineena. Riippuvuutta on syytä vältellä, ja on hyvä olla tietoinen mahdollisista haittavaikutuksista! Lasillinen huolellisesti valittua luomuviiniä saattaa hyvinkin olla parempi vaihtoehto kuin pullollinen epämääräistä, mutta edullista juomaa.

Lähteet:

http://www.kemikaalicocktail.fi/2008/08/luomuviinia-viikonloppuun/

http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/11/myrkkykemikaaleja-viinissa/

http://animalia.fi/valinta/ruoka-ja-juoma/el%C3%A4inper%C3%A4iset-lis%C3%A4aineet

http://www.alko.fi/ruoka--juoma/etiketti/vastuu/luomuviini-maariteltiin-eu-ssa/

http://www.raikasweb.com/punaviini-alkoholiteollisuuden-suurin-huijaus