Skip to main content

Herätä sisäinen liekkisi Tummo-meditoinnin avulla

”Tummo” on tiibetiläinen intohimon jumalatar. Lisäksi se on paikallisten munkkien harjoittama, tuhansia vuosia vanha meditointitekniikka. Tummo-meditoinnin avulla voit herättää sisäisen liekkisi!

Ensimmäiset tekstit Tummosta ovat 700-luvulta. Tiibetin ylängöllä lämpötila voi vajota nollan alapuolelle, joten munkit kehittivät menetelmän pysyäkseen lämpimänä. Näin he pystyivät rentoutumaan ja keskittymään paremmin kylmissä olosuhteissa.

Tummo on poikkeus monien muiden meditointimenetelmien joukossa. Tavallisesti meditoimalla pyritään rauhoittumaan ja madaltamaan sykettä, mutta Tummon idea on päinvastainen; Tummo-meditoinnissa tarkoituksena on kiihdyttää sydämen lyöntitiheyttä ja samalla aktivoida aivoja/mieltä.

Tummo-meditointitekniikan hyödyt

Usein meditointiharjoitus itsessään on jo palkitseva kokemus. Tummo-meditoinnilla voidaan kuitenkin saavuttaa lisäksi monenlaisia psykofyysisiä hyötyjä.

Tummo…

  • Parantaa keskittymiskykyä.
  • Helpottaa stressiperäistä ahdistusta ja masennusta.
  • Alentaa verenpainetta.
  • Parantaa itsetuntoa.
  • Aktivoi chakroja.
  • Kohottaa kehon lämpötilaa.

Tummon hyödyistä on tehty jopa tieteellisiä tutkimuksia. 1980-luvulla amerikkalainen lääketieteen tohtori Herbert Benson kiinnostui väitteestä, että meditoimalla voisi kohottaa ruumiinlämpöä. Niinpä Herbert ja tämän kollega Sara Lazar seurasivat tiibetiläisiä munkkeja Tummo-harjoituksen aikana ja mittasivat tieteellisin keinoin, kuinka meditointi vaikutti näiden ruumiinlämpöön. Herbertin ja Saran tutkimustulokset osoittivat munkkien todellakin pystyvän kohottamaan ruumiinlämpöään Tummo-meditointitekniikan avulla.

Myöhemmin vuonna 2013 tutkija Maria Kozhevnikov seurasi Herbertin ja Saran jalanjälkiä. Marian tutkimustulokset pitivät jokseenkin yhtä aiempien löydösten kanssa.

Ennen kuin kokeilet…

Ennen kuin kokeilet Tummoa, tutustu menetelmään huolellisesti. Näin saat harjoituksista irti parhaan mahdollisen hyödyn ja voit nauttia olostasi täysin rinnoin myös meditoinnin aikana.

Ensinnä on hyvä huomioida, että voimaannuttavien ja ”kiihdyttävien” vaikutustensa vuoksi Tummoa ei kannata välttämättä harjoittaa ennen nukkumaan menoa. Tee harjoitus ennemmin aamusella tai päiväsaikaan, niin saat roppakaupalla energiaa päivän askareisiin, harrastuksiin ja tapaamisiin.

Kun ajoitat meditointiharjoituksen aamupäivään, koet olosi todennäköisesti myös mukavammaksi meditoidessasi. Koska Tummoon kuuluu voimakasta hengittelyä, harjoitus on parempi tehdä tyhjällä vatsalla.

Tummo-meditointia ei voi myöskään suositella tehtäväksi keskellä kesähelteitä. Malta mielesi syksyyn asti, sillä muuten voit tuntea olosi tukalaksi. Perinteisesti Tummoa on tapana harjoittaa viileissä vuoristo-oloissa, märkiin liinoihin kietoutuneena.

Pikaopas Tummo-meditoinnin saloihin

Tummon keskiössä on tietynlainen hengitysrytmiikka. Sen tukena hyödynnetään visualisointia.

Toimi näin:

  1. Istu alas, ja laita kädet vatsallesi.
  2. Rentoudu ja tyhjennä mielesi. Kuvittele, että vatsasi alueella palaa liekki – olet ikään kuin ontto pallo, jonka sisällä kytee tuli.
  3. Vedä syvään henkeä nenän kautta, avaten samalla rintakehää hieman. Kuvittele, että happi ruokkii ”sisäistä tultasi”.
  4. Hengitä ulos voimakkaasti ja nojaa samalla hieman eteenpäin, pitäen käsiä edelleen vatsallasi. Kuvittele, että sisälläsi roihuava liekki leviää uloshengityksen myötä koko kehoosi.
  5. Jatka hengittämistä edellä kuvatulla tavalla ja tunne, kuinka kehosi alkaa lämmetä.
  6. Viidennen sisäänhengityksen jälkeen nielaise ja pidätä hengitystäsi niin pitkään kuin voit. Jännitä samalla lantionpohjan lihaksia.
  7. Hengitä ulos ja rentouta lihaksesi.
  8. Toista joitakin kertoja, kunnes tunnet olosi lämpimäksi ja mielesi kirkkaaksi.

Huom. Saadaksesi Tummosta kaiken irti, on suositeltavaa käyttää mentoria tai ohjaajaa!

Tummo vs. Wim Hof?

Moni tuntee nykyään ns. Wim Hof-hengitystekniikan, jossa on ensi kuulemalta paljon yhtäläisyyksiä Tummon kanssa. Molemmissa hengitellään tasaiseen tahtiin, ja kummallakin menetelmällä on mahdollista esimerkiksi parantaa keskittymiskykyä sekä vähentää stressiä.

Kyse ei kuitenkaan ole samasta asiasta. Wim Hof on yksinomaan hengitystekniikka. Tummossa taas hyödynnetään myös visualisointia. Lisäksi Tummon juuret ovat uskonnolliset, toisin kuin Wim Hofin.

Kumpi menetelmistä sitten kannattaa valita? Tämä riippuu täysin omista mieltymyksistäsi – valitse menetelmistä se, joka sopii parhaiten juuri omaan elämäntilanteeseesi ja maailmankatsomukseesi.

Lähteet: