15.02.2019

Intiaanioppaan ajatuksia - ystävyydestä

Rakas ystävä, oletko miettinyt, mitä ystävyys sinulle merkitsee? Ovatko ystävät sinua varten vai oletko sinä ystäviä varten? Onko sinulla joku sydänystävä, jonka kanssa voit jakaa niin ilot kuin surut? Ystävien määrällä ei ole merkitystä - vain todellisella ystävällä on.

Ystävyyden laatu on tärkeää - se että voi luottaa toiseen, se että voi kertoa hänelle ihan kaikkea, avata syvimmän sisimpänsä tietäen, ettei hän lavertele asioita toisille. Tunnet ehkä tällaisen ystävän jo lapsuudesta saakka. Ystävyys on muuttunut matkan varrella - leikkikaverista aikuisuuteen - ja sille matkalle mahtuu paljon yhteistä. Ei haittaa, vaikka ystävän kanssa välillä riidellään tai ollaan erimielisiä, kun tietää, että voi antaa itselleen ja toiselle anteeksi. Kukapa hyvää ystävyyssuhdetta haluaisi menettää? Mutta valitettavasti joskus voi käydä myös niin. Joku aivan hölmö riita on saattanut ystävyyden koetukselle, eikä kumpikaan halua antaa periksi. Toinen voi ehkä yrittää, mutta lopettaa, kun ei saa vastakaikua… Tulee uusia ystäviä - työn ja harrastusten kautta, toisinaan aivan yllättäen. Kaikki kohtaamiset opettavat. Todellinen ystävyys kestää tapahtui mitä tahansa. Todellinen ystävä antaa anteeksi ja myös pyytää anteeksi. Hän on sanojensa takana. Hän ei halua loukata tahallaan.

Milloin viimeksi kirjoitit kirjeen?

Ystävyyssuhteet myös muuttuvat, toisinaan ne kasvavat uuteen kukoistukseen ja joskus ne vain lopahtavat elämäntilanteiden mukana. Ei ole niin paljon aikaa ystäville, tulee uusia kiinnostuksen kohteita - uusia kumppaneita, uusia elämäntilanteita, jotka vaikuttavat siihen minkälaiseksi ystävyys muuttuu. Muutto toiselle paikkakunnalle tai toiseen maahan ei ole syy ystävyyssuhteiden katkeamiseen - voi olla yhteydessä sosiaalisessa mediassa. Toki kirjeen saaminen tuntuu erityisen mukavalta tänä tietotekniikan aikakautena. Henkilökohtainen kirje, kun ei ole mahdollisuutta tavata kasvokkain - milloin olet viimeksi kirjoittanut kirjeen? Kirjettä käsin kirjoittaessa tulee väkisinkin ajatelleeksi sanoja ja niiden painoarvoa. Ethän halua kirjoittaa samaa kirjettä monta kertaa alusta, sillä et voi korjata sitä niin helposti kuin tietotekniikkaa käyttäen. Mutta vaikka kirjoittaisitkin sosiaalisessa mediassa tai sähköpostia, mieti silti sanoja - lue ensin kirjoittamasi teksti läpi, ja mieti haluaisitko sinä itse saada samanlaista postia?

Ystävyys on keskinäistä välittämistä. Se on toisinaan huolenpitoa toisesta - olla kuuntelijana, tukemassa toista, mutta myös iloitsemista yhdessä. Ystävyyteen mahtuu kaikenlaista - se ei hylkää, vaikka joskus tekee väärin ja erehtyy, kun pyytää sydämestään anteeksi. Ystävyys on toisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Se ei ole hyötymistä ystävyyden kustannuksella. Se on aitoutta, se on pyyteetöntä välittämistä - rakkautta. Ystäviä on monenlaisia, uskollisimmat ystävät löytyvät rakkaista kotieläimistä. Ne ovat aina iloisia meidät nähdessämme. Ne ovat välillä vaativia, mutta aina niin rakastavia. Ne tuovat meille lohtua, kun sitä tarvitsemme.

Ystävyys opettaa

Ystävä kallis, älä yritä muuttaa toista mieleiseksesi! Se ei onnistu, ihminen voi muuttaa vain itseään. Ole itsesi paras ystävä - arvosta itseäsi ja ystäviäsi. Ole rakentava sanoissasi itsellesi ja ystävillesi. Ole myötätuntoinen itsellesi ja ystävillesi. Kuuntele itseäsi ja ystäviäsi. Rakasta itseäsi ja ystäviäsi. Toisinaan elämä kasvattaa meidät erilleen parhaimmastakin ystävyyssuhteesta. Näin on tarkoitettu, jotta kasvaisimme ihmisenä. Olemme kaikki samanarvoisia, mutta meillä on erilainen matka kuljettavanamme kuin ystävillämme. Elämä on suuri seikkailu, ja meillä on mahdollisuus tehdä siitä mielenkiintoinen niin monin eri tavoin. Ystävyys opettaa, ystävyys lähentää, ystävyys joskus erottaa. Mutta vaikka olisit kuinka läheinen, anna ystävillesi tilaa kasvaa ja olla oma itsensä, ja ota sitä tilaa myös itsellesi. Ystävä rakas, ole siunattu aito oma itsesi!

Jaa tämä:
Marjaana Kaakinen

Marjaanan erikoisalaa on henkimaailma ja mystiikka. Marjaana kirjoittelee myös suosittua Intiaanioppaan ajatuksia -blogia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net