21.09.2018

Intiaanioppaan ajatuksia - miksi hillitä vihaa?

Rakas ihmislapsi, et ole välttynyt negatiivisilta tunteilta. Aika ajoin saatat kokea pelkoa, jos mielesi on virittynyt esimerkiksi tv-uutisten aiheisiin. Saatat kokea vihaa siitä, että puolustuskyvyttömiä lapsia hyväksikäytetään jne. Negatiiviset tuntemukset tuntuvat kehossasi eri paikoissa. Saatat ehkä tuntea pelon polvissa tai vatsassa. Saatat sydämistyä vihasta, ja mikäli olet padonnut vihaa kehoon, saattaa se viha purkautua aikamoisena tulivuoren purkauksena. Mitään negatiivisia tunteita ei ole hyvä varastoida kehoon - ei pelkoa, kateutta, mustasukkaisuutta, vihaa…

Et voi aina hillitä negatiivisia tuntemuksia. Mutta on hyvä oppia hallitsemaan niitä. On hyvä oppia hallitsemaan omaa mieltään. Ei tarvita kuin yksittäinen sana niin saatat vihastua. Löydä oma keino purkaa negatiiviset tuntemukset pois - jos huudat isoon ääneen niin saat kurkun kipeäksi ja äänesi käheäksi. Jos raivotessa heittelet tavaroita, menevät tavarat helposti rikki. Hengittämiseen keskittyminen edesauttaa tasapainon saavuttamista nopeasti. Luonnossa liikkuminen, nyrkkeilysäkki, kirjoittaminen, maalaaminen - pura negatiiviset tunteet itsestäsi ulos. Negatiivisuus kuluttaa energiaa. Hyvinvoiva iloinen ihminen elää useimmiten pidempään kuin katkera ja vihainen.

Huuto ja itku auttavat joskus, mutta olet ehkä huomannut, kun suutut niin se viha alkaa kasvaa sisälläsi, ja saatat raivostua paljon kovemmin kuin itse asiassa olisi edes aihetta. Negatiivinen kiukunpurkaus, viha, suuttumus, pelko - ne kaikki vetävät puoleensa lisää negatiivista energiaa. Sen takia on hyvä oppia hallitsemaan omia negatiivisia tunteitaan. Elämä olisi tylsää, jos kaikki olisi aina tasaista. Mutta negatiiviset tuntemukset pakkaavat helposti jäämään kehoon, jolloin ne saattavat pidemmän päälle aiheuttaa kaikenlaisia ikäviä tuntemuksia ja oireita, ja lopulta sairauksia kehossa.

Nauru pidentää ikää

Naura ja iloitse suureen ääneen - nauru pitää kehosi terveenä! Nauru tekee hyvää sisäelimille, se tekee hyvää mielelle. Tiedät sanonnan “nauru pidentää ikää” - aivan yhtä hyvin voimme todeta, että viha vähentää vuosia. Miksi vihaa tai negatiivisia tuntemuksia pitäisi hillitä? Niitä pitäisi hillitä silloin, jos aiheutat niillä itsellesi tai kanssaihmisille jotain hallaa. Negatiiviset tunteet on syytä purkaa ulos. Mutta oletko joskus kokeillut hillitä ensin tunteenpurkausta ja keskustella siitä, mitä tunnet ja miksi tunnet niin?

Se ei välttämättä onnistu heti, mutta pikkuhiljaa kun opit hallitsemaan mieltäsi. Sinun ei tarvitse suuttua epäkohdista, mitä ympärilläsi näet. Mutta voit kohdistaa sitä negatiivista tunnetta positiiviseen toimintaan, ja ehkä tehdä asian hyväksi jotain kuin että huutaisit saata-peetä tai raivoaisit muuten. Opettele kohdentamaan negatiiviset tuntemukset hyödylliseen toimintaan - liikuntaan, jolloin teet itsellesi hyvää; siivoamiseen, jolloin saat kotisi nopeasti siistiksi. Jos sisälläsi on paljon vihaa, pelkoa tai muuta negatiivista energiaa, pura se sanoiksi paperille. Kysy itseltäsi, miksi tunnet näin - kirjoita ensimmäiseksi mieleen tulevat asiat ylös, kysy uudestaan miksi - kirjoita vastaus, kysy uudestaan miksi niin kauan että pääset käsiksi pohjamutiin. Voit kokeilla maalata tai piirtää, vaikka “et osaisikaan” tai “olisi hyvä”. Pääasia on negatiivisten tunteiden purkaminen itsestään jollain keinolla pois.

Tunteita ei tarvitse pelätä. Mutta älä anna negatiivisten tunteiden hallita elämääsi. Rakas ystävä, ei ole helppoa olla ihminen. Opit tunteittesi kautta itsestäsi uusia asioita. Näytä positiiviset tunteet ulospäin - hymyile ja naura vieläkin enemmän. Opi nauramaan itsellesi, opi nauramaan virheillesi. Opi nauramaan elämälle, silloin kun se ei naurata yhtään. Älä patoa negatiivisia tunteita, pura ne. Mutta älä pura niitä kanssaihmisiin, pura ne muulla keinoin itsestäsi ulos. Rauha olkoon sydämessäsi, rauha olkoon mielessäsi - iloa silmiin ja sydämeen. Ole itsellesi armollinen! Olet siunattu!

Jaa tämä:
Marjaana Kaakinen

Marjaanan erikoisalaa on henkimaailma ja mystiikka. Marjaana kirjoittelee myös suosittua Intiaanioppaan ajatuksia -blogia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net