fbpx
Kirjaudu
Ole hyvä ja odota ...
Et vielä jäsen? Rekisteröidy nyt
×
Tunnista manipulointi ja opi suojaamaan itseäsi terveillä rajoilla Kuva Harmony Lawrence Pixabaystä
25.02.2020

Tunnista manipulointi ja opi suojaamaan itseäsi terveillä rajoilla

Kiltit, empaattiset ja avuliaat ihmiset vetävät muita puoleensa. Osa muista voi kuitenkin olla hyväksikäyttäjiä, jotka yrittävät manipuloida hyväntahtoisia ihmisiä. Hyväksikäytön ja manipuloinnin tunnistaminen on tärkeä taito opeteltavaksi. On myös otettava vastuu omista rajoista ja pidettävä niistä kiinni. Siinä auttaa, kun tiedostamme, mitä suvaitsemme ihmissuhteissamme ja mitä emme.

Varo hyväksikäyttäjiä

On olemassa ihmisiä, joilla on tapana käyttää muita hyväkseen. He saattavat pyytää pieniä palveluksia tuon tuosta. Kun epäilet läheisiäsi hyväksikäytöstä, mieti, tarjoutuvatko he koskaan vastavuoroisesti auttamaan sinua tai lainaamaan sinulle rahaa tai tavaroitaan. Tarjoutuvatko he tekemään palveluksia sinulle, vai teetkö sinä aina palveluksia heille? Tehokas tapa tunnistaa hyväksikäyttö on kääntää tilanne toisinpäin: mitä jos sinä itse tekisit vastapuolellesi täsmälleen samalla tavalla kuin hyväksikäyttäjäksi epäilemäsi ihminen tekee sinulle. Lisäksi on tärkeää kuunnella sisäistä ääntämme: jos koemme tulleemme hyväksikäytetyiksi, asiaa on syytä tutkiskella sisimmässään tarkemmin.

Jos tulemme siihen johtopäätökseen, että hyväksikäyttöä on tapahtunut, meidän tulee tehdä toimintasuunnitelma vastaisen varalle. Kun seuraavan kerran hyväksikäyttäjä pyytää palvelusta, mitä vastaamme? Tilanne on hyvä kuvitella mielessä tarkkaan etukäteen, jotta olemme valmistautuneita sen koittaessa. Voimme mielessämme varautua siihen, että vastapuoli yrittää manipuloida meitä edelleen alistumaan hyväksikäytetyiksi esimerkiksi syyllistämällä tai säälin tunteisiin vetoamalla. Siksi on tärkeää opetella tiedostamaan ja tunnistamaan, milloin meitä yritetään manipuloida.

Tunnista manipulointi

Empaattiset, kiltit ja avuliaat ihmiset saattavat joutua muita herkemmin manipuloinnin kohteiksi. Toiset ihmiset käyttävät meitä hyväkseen ja manipuloivat niin pitkään kuin sallimme sen tapahtua. Kun sanomme ei, ja laitamme hyväksikäytölle rajat, saamme voimamme takaisin. Toisten on hyvä tietää, missä menee kohdallamme raja hyväksyttävän ja ei-hyväksyttävän käytöksen välillä. Se ei ole aina selvää meille itsellemmekään. Siksi kannattaa opetella tunnistamaan manipulointi. Ystävämme voivat koettaa manipuloida meitä esimerkiksi tunteisiin vetoamalla. On tapahtunut aina jotain järkyttävää, ja meidän on muutettava suunnitelmiamme ja luovuttava tavaroistamme, ajastamme tai menoistamme ystävän auttamisen vuoksi. Toisinpäin tilanne ei toimi.

Toinen tapa manipuloida on syyllistää. Syyllisyyden tunteen herättäminen antaa toiselle ihmiselle vallan meistä. Syyllisyyden vallassa pyrimme toimimaan hyvittelevästi, ja toinen saa mitä halusi. Manipulointi ilmenee epäoikeudenmukaisena ja epäkunnioittavana kohteluna. Yksi tapa manipuloida on alistaa ylistämällä. Saamme aina tehdä likaisen työn, kun olemme toisen ylistämänä siinä aina niin hyviä. Jos huomaamme joutuneemme tällaisen tilanteeseen, meidän tulee itse ryhdistäytyä ja laittaa manipuloijalle rajat. Voimme kieltäytyä kaikesta, mikä loukkaa rajojamme. Jos ystävämme eivät kunnioita arvojamme ja sitoumuksiamme, vaan vaativat meitä toimimaan arvojamme vastaan, meidän tulee laittaa tälle rajat. Manipuloinnin ja hyväksikäytön lisäksi rajoja on laitettava energiavarkaille.

Huomaa energiavarkaat

Toisten ihmisten seura uuvuttaa. Saatamme huomata olevamme kuiviin imettyjä joka kerta näitä energiavarkaiksi kutsumiamme ihmisiä tavattuamme. Energiavarkaat ovat negatiivisia. He valittavat paljon ja kiinnittävät huomiota epäkohtiin, mistä ikinä olikaan kysymys. On olemassa väite, jonka mukaan muutumme samanlaisiksi kuin viisi läheisintä ihmistä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Näin ollen, meidän on oltava tarkkoja, ettemme kuluta liiaksi aikaamme negatiivisiin asioihin huomionsa keskittävien ihmisten seurassa.

Energiavarkaan tunnistaa siitä, että olemme aina tapaamisen jälkeen alakuloisempia kuin ennen tapaamista. Väsymys ja uupumus tapaamisten jälkeen ovat voimakkaita merkkejä energiavarkaista. Olennaista on kuunnella, mitä keho meille kertoo ja mikä viesti tunteilla on. Kun olemme varmoja, että tietty ihminen on energiavaras, meidän kannattaa välttää hänen seuraansa. Tietoinen rajaaminen ajankäytön suhteen on suositeltavaa tehdä ensiksi omassa rauhassa. Tämän jälkeen on helpompi pitää asettamistamme aikarajoista kiinni. Energiavarkaille on asetettava rajat. Lisäksi kannattaa tiedostaa ja esimerkiksi kirjoittaa auki se, millaista käytöstä ja toimintaa omilta ihmissuhteiltaan odottaa ja missä menee hyväksytyn ja ei-hyväksytyn käytöksen välinen raja.

Harjoitus: listaa mitä siedät ihmissuhteissa ja mitä et

Kirjaa ylös, ketkä ovat sinulle hyväksikäyttäjiä ja miten hyväksikäyttö ilmenee. Kirjaa ylös sekin, kuka manipuloi ja miten. Tämän jälkeen voit jatkaa listaa energiavarkailla: kenen muiden seuraa kannattaa välttää. Ihmisten kirjaamisen jälkeen voit siirtyä pohtimaan sitä, millaista käytöstä olet valmis sietämään ihmissuhteissasi ja millaista et. Kun lista on valmis, säilytä se. Sitä kannattaa silmäillä aika ajoin, ja luvata itselleen pitää kirjatuista rajoista kiinni.

Kirjoitus perustuu Isabella Törnerin teokseen Herkkyyden lahja - kuinka lopettaa kaikkien miellyttäminen ja alkaa seurata unelmiaan, Basam Books 2020

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.