Murretaan myyttejä: Itsensä rakastaminen on itsekästä Jill Wellington Pixabaystä
13.06.2019

Murretaan myyttejä: Itsensä rakastaminen on itsekästä

Syntymän hetkellä vielä muistamme olevamme rakastettavia, täydellisiä olentoja. Mutta ymmäryksen kasvaessa, yhteiskunta, vanhempamme ja läheiset - toki hyvää tarkoittaen - ehdollistavat meihin tukun uskomuksia, jotka eivät enää palvele tässä ajassa. Lähdetäänpä murtamaan näitä myyttejä. Osa 1. itsensä rakastaminen on itsekästä.

Itsensä rakastaminen ei ole koskaan ollut "trendikästä", sillä se mielletään ylpeydeksi, narsismiksi ja itsensä korottamiseksi muiden yläpuolelle. Kuitenkin itsensä rakastaminen on se asia, joka määrittelee, miten elämäsi "sujuu". Jos et kykyne rakastamaan tai edes vähän välittämään itsestäsi, tämä heijastuu ulkopuoliseen maailmaan. Ja ulkopuolisesta maailmasta tulee signaali: et ole rakastettava!

Pohjolan perukoilla ei ole ollut tapana kehua lapsia tai osoittaa rakkautta. Suomalaiset äidit osoittavat rakkautensa tuomalla ruokapöytään lisää herkkuja ja isät taputtavat hartioille, kun on oikein hienosti mennyt. Niinpä huonommuus, arvottomuus ja mitättömyys leimaavat monen itsetuntoa. Lapsuudessa monet joutuivat kiusatuksi, syrjityksi, eikä lähellä ollut ketään, joka olisi tukenut, kehunut ja vetänyt syliinsä. Tunne siitä, että on viallinen ja heikko, ei ollut omiaan nostamaan itsetuntoamme. 

Tätä näkymää itsestämme - ja lukuisia muita negatiivisia käsityksiä - olemme kantaneet kaikki nämä vuodet sisällämme. Edellä mainitut tunteet ovat osin perussyitä siihen, miksi sairastumme sekä fyysisesti että henkisesti. Näemme edelleenkin itsemme liian vähäisinä ja arvottomina. Emme vieläkään koe ansaitsevamme rakkautta (taas yksi myytti murrettavaksi, ajatus, että rakkaus pitäisi ansaita on todellakin harhainen.)

Se mitä lapsuudessa on tapahtunut, ei aina ole ollut kivaa, mutta jotta pääsemme eteenpäin, on aika jättää kaikenlainen syyttely ja ottaa elämä omiin käsiinsä. Säälittely ja uskomus siitä, että olemme olosuhteiden uhreja, pitävät meidät kiinni itsepetoksessa ja surkeassa elämässä. Ja sinä ansaitset parempaa!

Itseään pitää ja voi rakastaa. Se on kaiken ydin. Itsensä rakastaminen ei ole itsekästä. Niin kauan kuin et arvosta omaa olemustasi, et voi puhtaasti rakastaa tai arvostaa muitakaan. Sinä et ole se nippu uskomuksia, käsityksiä ja tekoja, vaan olet sen alla oleva loistava, täydellinen valo!

Anita Moorjani kertoo kirjassaan:"Kuvittele, millaista on oivaltaa yllättäen, että yksikään uskomuksistasi, arvoistasi, tuomioistasi, mielipiteistäsi, epävarmuudestasi, epäilyistäsi ja peloistasi ei ole sinä, että ne eivät liity millään lailla siihen, kuka sinä todella olet, että ne ovat vain erilaisia suodattimia, joita sinulle on kertynyt kokemusten myötä. Kuvittele sitten, että nuo suodattimet avataan, ja totuus siitä, kuka sinä todella olet, asetetaan paljaana eteesi kaikessa loistossaan.[....] Kuolemanrajakokemuksessa näin itseni Jumalan silmin ja oivalsin, että en suinkaan ollut kaikkien hyljeksimä ja epämiellyttävä, vaan hurmaava maailmankaikkeuden lapsi, jota rakastettiin ehottomasti ja pelkästään siksi, että olin olemassa."

Arvioimme itsemme kaiken sen lävitse, mitä meille on tapahtunut tai mitä olemme tehneet tai kuulleet olevamme. Mutta se ei ole totuus.

"On aika ottaa takaisin oma itseisarvomme.
Olemme hyviä ja täydellisiä siksi, että olemme olemassa.
Siihen ei tarvita muita syitä."

 

Vinkkejä oman itsensä rakastamiseen:

- kirjoita sisäiselle lapsellesi viesti, jonka ydin on se, että hän on hyvä ja rakastettava juuri sellaisena kuin on.

- kirjoita kerran päivässä yksi hyvä ominaisuutesi muistiin päiväkirjanomaisesti. Lue luetteloa usein. Äläkä tyydy lyhyeen luetteloon!

- katso aamulla peiliin ja sano kuvallasi "Rakastan sinua, olet arvokas ja hyvä." Jo pelkästään oman peilikuvan tuijottaminen ja kauniiden ajatusten ajatteleminen saattaa olla alussa haastavaa. Etene vähän kerrallaan, jonakin päivänä voit ehkä jo sanoa "Jees, oot ihan hyvä tyyppi!"

Lähde:
Anita Moorjani, Taivas maan päällä

 

Jaa tämä:
Sari Autere

Kuudesaisti.net sivuston perustaja ja päätoimittaja, joka myös kirjoittaa sivustolle aina ehtiessään. Lähellä sydäntä Äiti maa ja Uusi kultainen aika.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net