Elätkö selviytymisen vai luomisen tilassa? https://pixabay.com/fi/j%C3%A4lki-hallitus-tekniikka-science-3157431/
27.05.2019

Elätkö selviytymisen vai luomisen tilassa?

Selviytymisen tila on stressin käynnistämä ja ylläpitämä, sympaattisen hermoston aktivaatiotila. Luomisen tila on sen vastakohta – vapaata flow’ta, jossa ajan, paikan ja tilan taju katoaa. Luomisen tilassa irtaudumme materiasta, ja värähtelemme rakkauden tiheillä aalloilla. Unohdamme itsemme, irtaudumme materiasta ja olemassaolomme muuttuu enemmän henkiseksi.

Mitä on selviytyminen?

Selviytymistila aktivoituu stressistä. Selviytymistä tarvitaan, kun keskitymme ajatuksissamme menneisyyden ikäviin tapahtumiin tai tulevaisuuden uhkakuviin. Liian monelle meistä tällainen stressin synnyttämä selviytymisen tila on kroonistunut.

Elämä selviytymistilassa on kuin pakenisimme saaliseläimenä petoa. Tahdosta riippumaton sympaattinen hermosto eli kehon taistele tai pakene -systeemi aktivoituu. Se säätelee esimerkiksi ruuansulatusta, verenkiertoa ja rauhasten toimintaa. Sympaattisen hermoston tehtävä on auttaa meitä taistelemaan tai pakenemaan tilanteessa, jossa henkemme on uhattuna. Nykymaailmassa moni kärsii stressistä ja kroonistuneesta taistele tai pakene -tilasta, vaikka henkeen kohdistuvaa ulkoista uhkaa kohtaa häviävän pieni osa meistä.

Selviytymisen tilassa mielemme täyttyy menneisyyden ja tulevaisuuden uhkakuvista. Ne vaikuttavat kehoomme. Pelkkä ajatus käynnistää stressireaktion ja pitää sen käynnissä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Selviytymistilan vastakohta on luova olotila. Voimme valita tietoisesti luomisen selviytymisen sijaan.

Mitä on luominen?

Saavutamme luovan olotilan kirjoittaessamme, tehdessämme musiikkia, maalatessamme, juostessamme tai tehdessämme muuta itsellemme mielekästä. Se tarkoittaa flow-tilaa, jossa ajan, paikan ja tilan taju katoaa ja nautimme elämästä.

Selviytyessämme keskitymme kehoomme ja siihen, että siitä pidetään huolta. Keskitymme myös ympäristöömme miettien minne voimme paeta. Keskitymme aikaan miettien, kuinka paljon meillä on aikaa välttää vaara. Määritämme itseämme fyysisten rajojemme mukaan. Muutumme vähemmän henkisiksi. Luovuuden tilassa sitä vastoin olemme enemmän olemassa henkisinä olentoina, vähemmän fyysisinä. Käytännön esimerkki tästä on se, että työskennellessämme innostuneesti jonkun asian parissa emme huomaa olevamme nälkäisiä. Vasta työskentelyn lopetettuamme huomaamme, että meillä on sudennälkä.

Luovassa tilassa emme keskity ajatuksissamme materialistisiin seikkoihin, kuten selviytymisen tilassa. Luova olotila toteutuu enemmän energian kuin materian tasolla. Koemme enemmän rakkautta. Mitä luovempi olotila, sen syvempää on kokeminen. Selviytymistilassa kokemuksiin hiipivät himo, kilpailunhalu, syyllisyys, häpeä, pelko, epäilys ja tuomio. Luova tila on rakkautta.

Rakkauden luovassa tilassa korkeamman taajuuden aallot värähtelevät nopeammin kuin selviytymisen tilassa. Mitä enemmän värähtelytaajuus madaltuu, sitä materialistisempaa on olemassaolo. Luomisen tilassa aivojen otsalohko aktivoituu. Siellä luodaan se, mitä olemme.

Luomisen tilassa elämme ”ei-kenenäkään”. Minuus häipyy taustalle. Luomme jotain, ja unohdamme itsemme. Ympäristö, keho ja aika tuntuvat haihtuvan. Olemme siirtyneet ajan ja tilan ulottumattomiin. Meistä on tullut puhdasta, aineetonta tietoisuutta. Olemme lineaarisen ajan ulottumattomissa, kvanttikentän äärellä. Sinne päästäkseen on jätettävä itsekeskeinen ego.

Miten valitseminen onnistuu?

Meidän täytyy hylätä kiinnittyminen ihmisiin, materiaan ja paikkoihin, jos haluamme päästä luomisen tilaan. Se tarkoittaa egoistisuuden hylkäämistä. Valitseminen onnistuu, kun astumme tietoisuuden tilaan puhtaana tietoisuutena. On muututtava ajattomaksi ei-keneksikään, ei-miksikään. Kun haluamme muuttaa jonkin aspektin elämässämme, se liittyy usein kehoomme, ympäristöömme tai aikaan. Muuttaaksemme tuota aspektia, meidän on päästettävä siitä irti.

Kiinnostuitko? Lue lisää Joe Dispenzan teoksesta Luo itsesi uudelleen, johon kirjoitus perustuu. Saat seikkaperäiset ohjeet siihen, kuinka voit valita luomisen tilan selviytymisen tilan sijaan.

Joe Dispenza: Luo itsesi uudelleen. Opas mielen rajoitteiden purkamiseen. Viisas elämä 2018.

Jaa tämä:
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net