20 henkisestä heräämisestä seuraavaa oiretta Simon Matzinger on Unsplash
05.06.2019

20 henkisestä heräämisestä seuraavaa oiretta

Henkiseen heräämiseen liittyy yllättäviä, rajujakin oireita: tunnet muuttuvasi niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kun tunnistat henkisen heräämisen oireet ja tiedostat niiden merkityksen, ymmärrät paremmin mitä sinulle on tapahtumassa. Henkinen herääminen johdattaa meidät sielun ja hengen valtakuntaan, josta olemme olleet kauan poissa. Harva meistä tuntee henkistä elämäntapaa, sillä olemme syntyneet yhteiskuntaan, joka arvostaa aineellista kasvua enemmän kuin mitään muuta.

Kaikki mitä suunnittelemme, mitä puemme päällemme, miten teemme töitä ja puhumme, perustuu siihen että vain fyysinen ja ulkoinen todellisuus on olemassa, ei mitään muuta. Tämän myötä elämämme muuttuu pinnalliseksi ja tyhjäksi. Meistä voi tulla menestyneitä, rikkaita, arvostettuja, rakastettuja tai kuuluisia, mutta mikään näistä ei täytä tyhjiötä sielussamme.

Onneksi elämässämme on myös hetkiä, jolloin tunnemme tämän tyhjän aukon sisällämme. Jonkin aikaa voimme sivuuttaa ja jättää huomiotta sen surullisen kutsun täyttämällä tyhjiön materialistisilla mukavuuksilla ja pinnallisella jännityksellä. Emme kuitenkaan voi koskaan paeta sitä täysin. Jonakin päivänä, täysin tyhjästä, elämämme jakautuu kahtia ja maa sortuu jalkojemme alta. Valumme itkien tyhjyyteen, joka nielaisee meidät.

Jos luet tätä artikkelia, olet luultavasti käynyt tämän kokemuksen läpi, tai olet juuri joutumassa tähän hämmentävään henkiseen kriisiin, joka lopulta avaa ovet toiseen maailmaan. Mitä edessäsi on?

Henkisen heräämisen oireet

Koin itse henkisen heräämisen noin kuusi kuukautta ennen kuin tapasin elämänkumppanini. Olin tuolloin juurtunut syvästi erään kristillisen suuntauksen kulttia lähenteleviin oppeihin. Aloin ajatella, josko elämässä olisi muutakin kuin ne opit, joita kirkkoni tarjosi. Tunsin olevani eksynyt ja yksin, eikä minulla ollut ketään kenelle olisin voinut jutella tuntemuksistani. Minulla ei ollut läheisiä ystäviä joihin luottaa, eikä perheeni ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää minua. Tunsin olevani ansassa ja yksinäisyyden tukahduttama, ja sairastuin masennukseen ja krooniseen ahdistukseen jotka kestivät vuosia.

Henkisessä heräämisessä kaunista ja pelottavaa on se, että se ilmestyy silloin kun sitä vähiten odottaa. Sitä ei ole mahdollista suunnitella etukäteen. Se väijyy jossakin ja iskee yhtäkkiä lävitsesi kuin pyörremyrsky. Henkinen herääminen tapahtuu kuitenkin juuri silloin kun sitä eniten tarvitset.

Henkinen herääminen on sielun vapauden kaipuuta. Kuuntele sen kutsua ja elämäsi voi muuttua merkityksellisemmäksi. Ohita sen kutsu ja elämäsi on kuin hautausmaa. Yhtä hiljainen ja eloton.

Kun itse kävin tätä kokemusta lävitse, minulla ei ollut aavistustakaan mitä oli tapahtumassa. Ajattelin, että olin tulossa hulluksi tai palaisin ikuisesti helvetissä koska olin kyseenalaistanut kaiken mitä minulle oli opetettu. Olisi ollut helpottavaa yksinkertaisesti lukea, että henkisellä heräämiselläkin on oireensa.

Fyysiset merkit henkisestä heräämisestä

Kaikilla voi tietenkin olla erilaisia tuntemuksia, mutta tässä on muutamia, joita itse koin ja joita muut saman kokeneet ovat jakaneet kanssani:

 • Aistien herkistyminen.
 • Ruoka-aine allergia, jota et ole ennen huomannut (esim. vehnä, pähkinät, palkokasvit, soija, mausteet).
 • Unirytmisi muuttuu. Tarvitset ehkä enemmän unta tai et saa unenpäästä kiinni.
 • Erikoiset unet. Unet muuttuvat pelottaviksi, oudoiksi tai hyvin selkeiksi.
 • Huimaus.
 • Painon muutos joko ylös- tai alaspäin.
 • Ruokailutottumusten muuttuminen. Se, mistä joskus pidit, ei enää maistu ja haluat kokeilla uusia ruokia, joista et ennen ollut kiinnostunut.
 • Tunnet itsesi vähemmän energiseksi kuin ennen.
 • Seksuaalisuuden väheneminen.
 • Vastustuskyvyn heikkeneminen (enemmän sairastelua) ja lopulta henkisen heräämisen loppuvaiheessa vastustuskyvyn paraneminen.

Emotionaaliset merkit henkisestä heräämisestä

 1. Elämäsi tuntuu valheelta
  Kaikki, mitä olet rakentanut ja mihin olet uskonut näyttääkin olevan täyttä puppua. Elämäsi ei tunnu olevan sinun.

 2. Kaipaat merkitystä ja tarkoitusta
  Haluat kipeästi löytää tarkoituksen elämällesi. Sinulla ei ole aavistustakaan siitä mitä se olisi, mutta se on löydettävä.

 3. Ymmärrät, että suurin osa siitä mitä sinulle on opetettu, on valetta
  Alat nähdä että monet asiat kuten uskomukset, ihanteet ja arvot eivät ole omiasi vaan perintöä muilta ihmisiltä ja kulttuuriltasi.

 4. Tunnet olevasi eksyksissä ja yksin
  Mikään ei vaikuta järkevältä. Sinusta tuntuu kuin vaeltaisit loputtoman erämaan halki. Tunnet olevasi täysin yksin ja pimennossa.

 5. Näet yhteiskunnan illuusion läpi
  Materialismi, menestyminen ja voittaminen eivät enää merkitse sinulle mitään.

 6. Näet, kuinka onnettomia useimmat ihmiset ovat
  Heräät näkemään muiden ihmisten onnettomuuden ja kärsimyksen. Saatat alkaa kiinnostumaan aktivismista tai muiden huonosta elämäntilanteesta. Tämä saa sinut ymmärtämään kuinka paljon tuskaa maailma pitääkään sisällään.

 7. Alat tuntea syvää empatiaa ja myötätuntoa
  Kun alat kiinnittää enemmän huomiota ihmisten ja luonnon kohtaamiin vaikeuksiin, myös myötätuntosi lisääntyy. Luontainen empatiasi herää ja saatat olla vaikeuksissa, koska tunteesi ovat niin voimakkaita. Tämä on keskeinen kohta: joko tunnet kipua ja turrutat sen riippuvuuksilla - tai löydät terveitä tapoja hyväksyä ja ilmaista tunteesi.

 8. Haluat olla yksin
  Kaipaat yksinäisyyttä. Saatoit olla joskus hyvinkin sosiaalinen, mutta nyt koet luontosi kääntyneen. Vietät paljon aikaa yksin hiljaisuudesta nauttien ja yrität vähentää sosiaalista kanssakäymistä. Saatat tässä vaiheessa menettää monia vanhoja ystäviä.

 9. Keskustelut tuntuvat pinnallisilta
  Kun puhut ihmisille, et tunne olevasi mukana. Tajuat, että hyvin harvat ihmiset puhuvat mielellään intohimoista, tunteista, elämän tarkoituksesta tai sielusta. Muiden kanssa keskustellessasi tunnet levottomuutta ja ärsyynnyt "kevyistä" aiheista. Mietit hiljaa itseksesi, miksei kukaan ymmärrä mitä tapahtuu. Pinnalliset keskustelut vetävät sinua entistä enemmän yksinoloon ja sinusta saattaa tulla "yksinäinen susi".

 10. Haluat ottaa lopputili
  Vaikka olet ehkä opiskellut ja tehnyt vuosia töitä urasi eteen, et enää tunne muutakuin tyhjyyttä. Työsi ei enää palvele eikä täytä sinua. Haluat epätoivoisesti jotakin enemmän.

 11. Janoat aitoutta ja totuutta
  Rehellisyydestä itseään kohtaan tulee tärkeää. Vihaat teeskentelyä ja torjut sen myös itsesi kohdalla. Haluat olla aito oma itsesi. Esittäminen saa sinut tuntemaan itsesi sairaaksi ja inhottavaksi.

 12. Tiedostat vanhat ja huonot tapasi
  Olet tuskallisenkin tietoinen puutteistasi ja huonoista tavoistasi. Sinulla on voimakas halu aloittaa puhtaalta pöydältä.

 13. Koet ahdistusta ja/tai masennusta
  Saatat kokea eksistentiaalista masennusta tai jatkuvaa ahdistusta. Sinut on saatettu myös harhaanjohtavasti diagnosoida mielenterveysongelmaiseksi.

 14. Haluat tehdä maailmasta paremman paikan
  Sinä haluat toimillasi ja sanoillasi tehdä maailmasta paremman paikan olla ja elää.

 15. Haluat tietää kuka oikeasti olet
  Loputtomat kysymykset identiteetistäsi nousevat pintaan: "Kuka olen?", "Miksi olen täällä?", "Miksi olen syntynyt?", "Mikä on olemassaoloni tarkoitus?" Kysymysten seurauksena alat tutkia ja lukea henkisiä kirjoja ja tekstejä. Ei siis ihme, että päädyit lukemaan tätäkin tekstiä.

 16. Intuitiosi on voimistunut
  Vähitellen alat kuulla intuitiosi hiljaisen äänen. Annat sen ohjata päätöksiäsi ja paljastaa salaisia lahjojasi ja taitojasi.

 17. Synkronointi
  Alat tiedostamaan merkkejä joita elämä antaa sinulle. Olet elämäsi kanssa vuorovaikutuksessa.

 18. Ihmettelet ja olet utelias
  Pienimmätkin asiat alkavat tuottaa sinulle iloa ja onnellisuutta. Se voi olla vain putoava lehti, hämähäkin tekemä verkko tai lapsen nauru, joka tapauksessa alat pitää elämää maagisena, hämmästyttävänä ja kauniina.

 19. Alat rakastaa ehdoitta
  Kun egosi muurit murenevat, alat rakastaa muita ihmisiä ilman ehtoja tai odotuksia. Menetät kiinnostuksen draamaan, riitoihin ja kaikkeen, mikä synnyttää vihaa.

 20. Näet että olemme kaikki yhtä
  Et vain ymmärrä tätä älyllisesti, mutta tunnet myös syvällä luissasi että kaikki on yhteydessä kaikkeen. Ymmärrät, että ajatuksemme ja toiveemme vaikuttavat todellisuuteen ja että me kaikki olemme yhden suuren kokonaisuuden, Hengen, palasia. Kun ymmärrät ja koet täysin, että olemme yhtä, löydät rauhan. Joskus tämä vaihe kestää kuitenkin vuosia tai jopa koko eliniän.

Lopuksi...minulla (ja tuskin sinullakaan) ei ole aavistusta siitä, mikä on juuri sinun henkisen heräämisesi lopputulema. Jonkin aikaa kestävä ajelehtiminen on kuitenkin hyvä asia. Oman sieluni pimeä yö opetti minulle paljon, vaikka se saikin minut tuntemaan käsittämätöntä kipua.

Anna kipusi olla opettajasi.
Antaudu väistämättömälle.
Ole rohkea.
Jatka eteenpäin.
Rakasta vikojasi.
Et ole yksin.

Lähde: Aletheia Luna, https://lonerwolf.com/spiritual-awakening-symptoms/

Jaa tämä:
JannikaA

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. On innokas matkustelemaan ja etsimään haasteita. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

2 kommenttia

 • Kommentoi linkkiä Minna 11.06.2019 lähettänyt Minna

  Kuulosti niin tutulta tämä kirjoitus. Olenkin ihmetellyt mikä vaivaa. Jotenkin olen löytänyt sisäistä rauhaa.

 • Kommentoi linkkiä Auli 05.06.2019 lähettänyt Auli

  Suoraan minun (ja muutaman muun tuntemani ihmisen) elämästä. Todellakin alussa tuntui onko missään mitään järkeä. Onneksi on selvinnyt missä sitä järkeä on. Elämä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net