Vasara, Mitra (2016): Ihana äiti, ihana nainen.

| 22.05.2016
Mitra Vasaran kirjan kaunis kansi kutsuu juhlavaan ja naiselliseen lukuelämykseen. Teksti on kirjoitettu äideille. Se on äideille naisina, ihmisinä, puolisoina ja seksuaalisina olentoina.

Vasara korostaa, että jokainen on vastuussa omasta hyvästä olostaan. Esipuhe alkaa muistutuksella: äitiys ei tarkoita, että omasta ajasta, seksuaalisesta nautinnosta ja tyytyväisyydestä vartaloon pitäisi luopua. Silti kirjassa kannustetaan äitejä suhtautumaan itseensä rennosti. Tuoretta äitiä muistutetaan siitä, että hän on myös äitinä täysin oma itsensä. Vaikka aika ja energia kuluvat muiden tarpeista huolehtimiseen, ei itseään tarvitse unohtaa. Sisäinen rauha syntyy, kun valinnat tehdään sydämellä ja itselle rehellisesti. Pelkkä oleminen riittää. Pidin erityisesti Vasaran positiivisesta suhtautumisesta raskauteen ja äitiyteen – äitiys on ilon asia!

Teoksessa kannustetaan luopumaan peloista ja vertailuista. Teeskentelemättömyyttä tulisi sen sijaan vaalia. Tässäkin kirjassa muistutetaan, että on tärkeää olla armollinen itseä ja muita kohtaan – virheistä, uupumuksesta ja vaillinaisuudesta huolimatta. Tässä hetkessä voi levätä. Stressistä on lupa päästää irti, sillä on tärkeää olla vakaa aikuinen. Itseään voi muistuttaa väsymyksen hetkinä siitä, että on ihana nainen. Omaakin kehoa tulee hoitaa, sillä fyysisellä kunnolla on vaikutusta jaksamiseen.

Mitra Vasara ohjaa äitejä ilmaisemaan itseään ja säästämään voimavarojaan. Uuteen elämänvaiheeseen voi laskeutua avoimin mielin ja uteliaana. Väsyneenä ei tarvitse tehdä muuta kuin välttämättömät; pölyt nurkissa saavat olla, tiskejä voi hoitaa nukuttuaan ensin. Ja jos äiti sattuu saamaan omaa aikaa, on syytä hemmotella itseään ja ottaa ilo irti noista hetkistä.

Mitra Vasara tarjoaa mielikuvia avuksi äidin ja lapsen väliseen suhteeseen. Mutkatonta ja rehellistä suhdetta pidetään ihanteena. Lapsen tulisi antaa tutkia maailmaa rauhassa. Pidin siitä ajatuksesta, että elämä on tuonut nämä lapset juuri minulle tarkoituksella. Se, että äiti elää siinä perheessä, missä elää, on tarkoitettu tapahtuvaksi. Äitejä ohjataan suhtautumaan avoimesti kaikkiin kehitysvaiheisiin, joita lapset käyvät läpi.

Suhde lapseen on tärkeä, samoin suhde puolisoon. Se muuttuu väistämättä, kun pariskunta saa lapsia. Tasapainoinen suhde kumppaniin mahdollistaa yhteistyön lasten kasvatuksessa. Puolisot voivat auttaa toisiaan eteenpäin elämänmatkoillaan, ja molemminpuolinen halu auttaa toista on tärkeää. Arvostamisen, järkevän kotitöiden jakamisen ja levon optimoinnin merkitystä tuodaan esiin. Perhe on harmoniaa, erilaisuus hyväksytään ja lepo optimoidaan. Ristiriidat selvitetään ja apua otetaan vastaan. Lapset saavat tehdä omat valintansa.

Seksiin suhtautumisen tulisi olla paineetonta. Jokaisesta kosketuksesta voi nauttia, kehon muutoksiin suhtaudutaan avoimesti ja seksiasioista puhutaan. Suhteessa voi kasvaa naisena ja miehenä, ja kohdata uudenlaista erotiikkaa. Erotiikalle tulee järjestää aikaa, mutta paineettomasti. Keho saa johdattaa seksuaalista tanssia, ei mieli. Itsensä voi tuntea viehättäväksi ja eroottiseksi äitinäkin.

Mitra Vasaran kirja sopii mielestäni parhaiten tuoreille äideille, joille raskaus ja vanhemmuus ovat uutta. Kun näihin rooleihin ja muutoksiin pitää sopeutua, voi Vasaran lyhyistä mielikuvina esitetyistä ideaaleista olla apua. Kirja ohjaa ja neuvoo, ja se on parhaimmillaan äitiytensä kanssa hukassa tai alussa olevalle naiselle. Kirja soveltuu myös ensimmäistä lasta odottaville epävarmoille ja nuorille naisille.

Jäin kaipaamaan kypsempää näkemystä naiseudesta ja äitiydestä. Äitiyden ja naiseuden ohjeiden kiinnittäminen historiallisiin, yhteiskunnallisiin diskursseihin olisi asemoinut tekstin suhteessa menneeseen ja tulevaan aikaan. Nyt se jäi irralliseksi, ja lukijoille käskymuodossa annetut ohjeet jäivät paikoin perustelematta. Lukijan kanssa tasa-arvoiseen asemaan asettuminen olisi houkutellut minua enemmän kuin opettaminen, mutta tämä on makuasia. Kirjoittaja on vielä melko nuori, ja se tulee esiin lukijoille annetuissa, tuoreissa elämänohjeissa.

Tekstin ansioihin kuuluu esimerkiksi Vasaran muistutus siitä, että äitiyteen antautuminen on turvaamista rakkauteen, elämän lähteeseen. Äitiydessä lepääminen tarkoittaa identifioitumista kaiken olevaisen käsittävään rakkaudelliseen virtaukseen. Jos tähän ei päästä, äiti toimii pelosta käsin. Silloin on vaarana, etteivät läheiset saa olla vapaasti ja tehdä itse omia virheitään. Äiti alkaa kontrolloida.

Mitra Vasaran kirja on helppolukuinen, hoitolaukussa kulkeva opus, jota voi pieninä odotus- ja matka-aikoina selailla kuten naistenlehteä konsanaan. Tekstin ymmärtää, vaikkei muutamaan kuukauteen olisi kunnolla nukkunutkaan. Kirja päättyy muistutukseen siitä, että itseään tulee rakastaa. Hyväksy itse itsesi, Vasara neuvoo.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakansi:
Kirja jokaiselle ihanalle äidille ja ihanalle naiselle!

Tämä lempeä ja oivaltava kirja antaa voimaa äitiyteen, naiseuteen sekä oman itsen hellimiseen vanhemmuuden kiireiden keskellä. Se sisältää myös vinkkejä parisuhteen ja seksuaalisuuden hoitamiseen.

Äitiys voi tuoda naiseuteen herkkyyttä, pehmeyttä ja kauneutta. Ihana äiti, ihana nainen inspiroi äitejä helpompaan ja rennompaan olemiseen. Kirja koostuu voimalauseista ja niihin liittyvistä lyhyistä teksteistä, joten se sopii hyvin luettavaksi pala kerrallaan. Jokaisen luvun lopussa on myös harjoituksia, joiden avulla voit syventyä itsearvostukseesi, parisuhteeseesi ja seksielämääsi.

Nauti äitiydestä, kumppanuudesta, suhteesta lapseesi ja elämääsi!

Mitra Vasara (s. 1979) on äiti ja vaimo, kirjailija, puhuja, laulaja & lauluntekijä sekä näkijä. Häneltä on aiemmin ilmestynyt teos Seksi ja läsnäolo – opas syvälliseen seksuaalisuuteen (Basam Books, 2014).

Vasara, Mitra: Ihana äiti, ihana nainen. Voimaa äitiyteen, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen.

Basam Books, 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net