Anssi Alhonen, Tytti Muurinen ja Elina Rannanjärvi: Pientä ja isoa väkeä– Kuvakirja suomalaisista tarinoista

| 19.05.2016
Salakirjat -kustantamo on julkaissut suomalaista tarinaperinnettä kunnioittavan Pientä ja isoa väkeä -lastenkirjan. Upeasti kuvitettuun kirjaan on koottu vanhoja uskomuksia, tarinoita sekä loitsuja. Vanhan kansan kertomaa muun muassa maailmansynnystä, käärmeistä, vedenhaltijoista ja tuonpuoleisesta.

Pientä ja isoa väkeä on lastenkirja, jota aikuinenkin lukee ja katsoo uteliaasti ja henkäillen. Suomalainen kansanperinne on sitten ihanaa! Kuinka saunassa ja kylpytiellä piti toimia kuin pyhässä toimituksessa, koska kaikenlainen epäkunnioittava käytös loukkasi saunanhaltijaa. Kuinka metsän väen tyyssija oli muurahaispesä, metsänlinna, jonka kautta ihmiset ja metsän haltijat olivat yhteydessä toisiinsa. Kuinka kissa ja koira olivat kodinhaltijan edustajia, vaikka joskus metsänhaltijakin saattoi ilmestyä niiden muodossa.

Kirjassa on suuret ja ilmeikkäät kuvat ja helppolukuisia tarinoita aiheittain. Tarinoita maailman synnystä, tarinoita haltijoista, tarinoita luonnosta ja eläimistä sekä tarinoita ihmisistä.

Elias Lönnrotin Anima Mundi:

”Näitä haltioita, mitkä hyviä, mitkä pahoja, luultiin koko luonto täynnänsä olevan, ilmassa, maassa ja maan allaki. Ei ollut järveä, saarta, nientä ja lahtia, ei metsää, korpea, suota, kangasta, ahoa ja laaksoa, ei mäkeä, vuorta ja kukkulaa, ei lähdettä, puroa, jokea ja koskea, ei puuta, ruohoa ja kukkasta, ei ihmistä eikä muuta elävää, jolla ei olisi ollut erityinen haltijansa. Vedellä ja raudalla, tulella, tuulella ja pakkasella, vieläpä semmoisillaki olennoilla, kuin uni ja kuolema, oli oma lähimmäinen haltijansa. Näiden haltiain luultiin itsekunki voivan vaikuttaa hyvää tahi pahaa niin omalla alallansa kuin syrjäisillenki, johon niitä tarpeen mukaan hyvityssanoilla, rukouksilla ja uhreillaki kehotettiin, välistä myös nuhde- ja uhkasanoilla taivutettiin.” - Elias Lönnrot, Suomen kansan muinaisia loitsurunoja, Pientä ja isoa väkeä s. 9

PientaJaIsoaVakea

 

Pitkä matka kirjajulkkareihin

Pientä ja isoa väkeä -kirjan prototyyppi oli Tytti Muurisen ja Elina Rannanjärven koostama työ Layers-lastenkirjaprojektiin. Projekti oli Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena oli luoda kokeilevia lastenkirjoja. Lukuvuoden 2012–2013 teemoja olivat maailmankatsomukselliset ja lukemisvaikeuksista kärsiville lapsille suunnatut lastenkirjat.

Muurinen ja Rannanjärvi valitsivat aiheeksi elämänkatsomukselliset kirjat ja päätyivät suomalaiseen muinaisuskoon. Tarinat valikoituivat Anssi Alhosen Esivanhempien puu -kirjoituskokoelmasta (Taivaannaula ry), joista osaa Alhonen on muokannut kirjaa varten lapsille ymmärrettävämpään muotoon. Lisäksi kuvakirjaan liitettiin muutama tarina kirjakustantamo Salakirjojen arkistoista.

Projektin aikana luonnosvaiheessa olevaa kirjaa testattiin kolmella ala-asteella, pääasiassa toista luokkaa käyvien lasten kanssa. Tavoitteena oli selvittää, miten yliluonnollisuus esitetään ja millaiset valmiudet lapsilla on tulkita pelkkää kuvaa. Tekijöiden yllätykseksi esimerkiksi kuva painajaisesta miellytti lapsia eniten, ei pelottanut. Opettajien kanssa testattiin leipätekstin luettavuutta.

Muurisen ja Rannanjärven opintojen osana koostama Pientä ja isoa väkeä -kirja oli esillä vuoden 2013 Layers -lastenkirjanäyttelyssä Seinäjoen kaupunginkirjastossa. Kirja on myös Tytti Muurisen opinnäytetyö. Vasta kaksi vuotta myöhemmin kirjalle löytyi kustantaja. Salakirjat, jolta oli alkuvaiheissa saatu prototyyppiin muutama tarina. Ympyrä sulkeutui.

Akvarellimaalaukset on tehnyt Tytti Muurinen, taiton Elina Rannanjärvi, tekstit Anssi Alhonen. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan 7% Taivaannaula ry:n Hiisi -hankkeelle. Kirja on sopivan kokoinen helpottamaan esimerkiksi satutuntien pitämistä kirjastoissa, ei liian pieni eikä liian kömpelö.

”Jos löytää aarteen, ei saa siitä myöskään toisille kertoa, sillä silloin se pakenee tiehensä. Sangen haitallinen seikka, aarteet kun usein ovat niin suuria, ettei niitä yksin jaksa liikutella.” - Tarina aarteista, Pientä ja isoa väkeä s. 50

 

Lähteet:

Anssi Alhonen, Tytti Muurinen ja Elina Rannanjärvi: Pientä ja isoa väkeä– Kuvakirja suomalaisista tarinoista (Salakirjat, 2016)

http://www.taivaannaula.org/2016/04/02/pienta-ja-isoa-vakea-iso-projekti-pienen-kirjan-takana-osa-1/

http://www.taivaannaula.org/2016/04/12/pienta-ja-isoa-vakea-iso-projekti-pienen-kirjan-takana-osa-2/

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net