Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi

| 18.10.2014
 Sinä talvena St Hauda´s Landin syrjäisellä saariryhmällä nähtiin lentävän valkoisia variksia, suosta huhuttiin löytyneen läpikuultavia ihmisruumiita – ja Ida Maclaird muuttui hitaasti lasiksi.

Midas on syrjäänvetäytyvä nuori mies, joka katsoo maailmaan kameran linssin lävitse. Kuvausmatkallaan hän tapaa värittömän Idan, jonka titaaninharmaat silmät jäävät Midaksen mieleen. Tapaamisesta kehkeytyy varovainen ystävyyssuhde, joka uhkaa särkyä Midaksen urkittua salaa selville Idan salaisuuden: Ida on muuttumassa lasiksi.

Ystävyys muuttuu rakkaudeksi. Alkaa taistelu aikaa ja tuntematonta tautia vastaan, johon ei näytä löytyvän parannuskeinoa.

Kirjan kieli on maalailevaa ja se loihtii eloon pienet yksityiskohdat. Henkilöt tuntuivat todellisilta, eikä lukijaa rasiteta liian monilla sivuhenkilöillä. Kirjan koukuttavin anti oli sen selkeä kaksijakoisuus. Kirja antoi sadunomaisia hetkiä, jotka muuttuivat hetken perästä masentavaksi todellisuudeksi. Kirjailija kuvasi päähenkilöiden hetkiä sortumatta liialliseen siirappimaisuuteen, mitä olisin jopa hetkittäin hieman kaivannut.

Valitsin kirjan kirjastosta nimen vuoksi, Tyttö joka muuttui lasiksi. Ajattelin sen olevan vertauskuvannollista, mutta otsikko vastasi oikeasti kirjan aihetta. Kirja tempasi heti alkumetreiltä mukaansa, vaikka välillä liiankin runsas ja maalaileva kerronta sai minut harppomaan muutaman rivin lukematta. Loppuratkaisu oli yllättävä ja herätti vahvoja tunnetiloja, enkä oikein vieläkään tiedä, miksi nuorten kohtalo jäi pyörimään mieleeni. Kaiken kaikkiaan hyvä ja mieleenpainuva kirja.

Tyttö joka muuttui lasiksi

Ali Shaw, Atena, 2011

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net