Brene Brown: En olekaan yksin - totuus perfektionismista ja riittämättömyyden tunteesta

| 31.10.2014
Häpeä – mitä se on? Onko se jotain, mikä koskettaa vain muita? Miten se eroaa syyllisyydestä ja voiko siitä jotenkin päästä eroon? Muun muassa näihin kysymyksiin Brene Brown vastaa kirjassaan En olekaan yksin. Teos käsittelee häpeää ja suhdettamme siihen sekä häpeän yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Häpeä syntyy, kun yritämme selvitä ristiriitaisten, eri suunnista tulevien odotusten keskellä ja haluamme miellyttää kaikkia. Kuulostaako tutulta, että haluat olla hyvä työntekijä, vanhempi ja ystävä sekä samalla pitää huolta ulkonäöstäsi ja kodistasi ja harrastaa? Kaiken tämän keskellä media ja markkinointi edelleen ylläpitävät ja pahentavat häpeän kulttuuria luomalla tarpeita ja täydellisyyteen pyrkimistä. Silti eniten häpeää aiheuttavat lapsuudessa vanhemmilta opitut tavat ja suhtautumistavat. Useimmat tuntevat, etteivät kykene olemaan riittävän hyvin jokaisella saralla. Häpeän tunteen synnyttää kuitenkin vasta se, kun kuvittelemme, miten muut ihmiset meidät ja toimintamme näkevät, vaikka itse haluaisimmekin olla jotain muuta kuin mistä arvostelemme itseämme. Tämä saattaa johtaa eristäytymiseen, vaikka tosiasiassa haluaisi epätoivoisesti kuulua joukkoon. Pahimmillaan häpeä voi johtaa itsetuhoiseen käytökseen tai hyökkäykseen muita kohtaan, eli todennäköisesti aivan päinvastaiseen käytökseen kuin haluaisi.

Brown on haastatellut tutkimukseensa lukuista joukkoa naisia, jotka painiskelevat häpeän tunteiden kanssa. Kirjasta löytyy tarinoita, joista jokainen lukija löytää varmasti itseään koskettavia. Niihin itsensä ja lähipiirinsä peilaaminen auttaa ymmärtämään ihmissuhteitaan. Paitsi että kirjan avulla voikin tutkiskella omia tunteitaan, se on hyvä opus auttamaan muiden ymmärtämisessä. Miksi joku käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, esimerkiksi hyökkäämällä muita kohti tai puolustautumalla vimmatusti.

Tutkimus antaa kuitenkin selkeän viestin, että häpeä ei katoa itsekseen, vaan sitä on työstettävä. Se vaatii aktiivisuutta sekä häpeän tuntijalta että avoimuutta ihmisiltä, joille häpeissään oleva malttaa avautua. Empatia onkin häpeän paras vastalääke, mutta sen antaminen ja saaminen on yllättävän vaikeaa. Häpeissään olija ei uskalla hakea empatiaa, koska pelkää toisen vähättelevän hänen kokemuksia ja tunteita. Toisaalta jos häpeän kokijan kertomus sattuu osumaan liian lähelle kuuntelijan omia kipeitä kokemuksia, ei tämä pysty toimimaan empaattisena tukijana, vaan voi jopa hyökätä toista kohtaan paetessaan omia tunteitaan. Brown antaa kirjassaan neuvoja, miten käsitellä näitä tilanteita. Myös haastateltavien naisten kertomukset omista kokemuksistaan ja siitä, miten ovat muuttaneet tapojaan reagoida tilanteisiin, antavat jokaiselle toivoa tunteidensa käsittelyyn. Empatian saamisen lisäksi häpeän vastaisessa taistelussa tulisi pyrkiä tunnistamaan omat häpeän laukaisijansa, ymmärtää niitä ja suuntautua ulospäin ja kyetä puhumaan häpeästä. Häpeän sietokykyyn kannattaa työstää yksi osa-alue kerrallaan aloittaen itselle helpoimmasta.

Brownin teos on hieno lukumatka ihmismielen monimutkaisiin ja joskus epäloogisilta tuntuviin ulottuvuuksiin. Vaikkei itse kamppailisi perfektionismia vastaan, kirjalla on annettavaa jokaiselle. Sen lukemiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa sekä avoimuutta käsitellä oman mielen ulottuvuuksia, jottei kirja jää ainoastaan yhdeksi lukukokemukseksi, vaan antaa työvälineitä matkan varrella käytettäväksi.

Takakannen teksti:

Sosiaalisten odotusten paineessa häpeämme vastoinkäymisiämme ja piiloudumme täydellisyyden raskaan kilven alle. Tämä inspiroiva kirja tutkii ponnisteluamme häpeän kanssa ja tarjoaa korvaamattomia työkaluja aidon itsemme kohtaamiseen.

En olekaan yksin perustuu Brené Brownin tutkimuksiin empatiasta, häpeästä ja haavoittuvuudesta. Teos piirtää koskettavien tarinoiden kautta kuvan meistä ihmisistä juuri sellaisina kuin olemme - pintamme alla yhtä haavoittuvaisina.

Brownin kirja on kannustava löytöretki inhimillisyyden herkimpään olemukseen, jonka hyväksyttyämme opimme löytämään voimaa omasta epätäydellisyydestämme, suhtautumaan myötätuntoisesti muihin ihmisiin ja kohtaamaan elämän aidosti omana itsenämme.

Brené Brown (Ph.D) toimii sosiaalityön tutkimuksen professorina Houstonin yliopistossa Teksasissa.

Brené Brown: En olekaan yksin – Totuus perfektionismista ja riittämättömyyden tunteesta
Basam Books 2012

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net