Thich Nhat Hanh: Pelko - vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla

| 16.09.2014
"Älkää turvautuko mihinkään itsenne ulkopuoliseen. Jokaisessa meissä on turvallinen saari, jonne voimme mennä. Joka kerran palatessasi tietoisen hengityksen avulla kotiin tuolle saarelle luot rentoutuneen, keskittyneen ja oivalluksen täyteisen tilan.

Asuessasi tietoisen hengityksen avulla tuolla sisäisellä saarellasi, olet turvassa. Se on paikka, johon voit turvautua aina, kun pelkäät, tunnet olosi epävarmaksi tai ole hämmennyksissä." (lainaus kirjasta sivulta 65).

Pelkäämme niin monia asioita: sairastumista, menettämistä, hylätyksi tulemista, kuolemista... Lista on loputon. Pelon alkuperä lienee kuitenkin aina sama: tarve pysyä hengissä. Thich Nhat Hanh puhuu kirjassa pelosta ja sen eri ilmenemismuodoista. Kirjassa käsitellään mm. sovintoa menneisyyden kanssa, tulevaisuuden pelkoja, pelottomuuden lahjaa ja tietoisen läsnäolon voimaa. Samalla kirjassa on monia ohjeita, joilla voidaan harjoittaa tietoista läsnäoloa. Oletko esimerkiksi kokeillut kävelymeditaatiota tai erilaisia mantroja?

Kirja on helppolukuinen ja kappaleiden lopussa olevat harjoitukset tekevät asioista konkreettisia, jos niitä vain vaivautuu kokeilemaan. Tietoista läsnäoloa tuskin voi koskaan liikaa harrastaa. Ihan samaa mieltä en ole kirjoittajan kanssa "oikean ja väärän" olemassaolosta enkä siitä, että maailma voidaan muuttaa teoilla. Mutta nämä lienevät buddhalaisten näkemyksiä asiasta ja on hyvä että meille tarjotaan monia erilaisia polkuja kuljettavaksi.

Takakannen teksti:
Pelko on tuhoava ja kaiken nielevä ongelma, joka koskee mietä kaikkia. Thich Nhat Hanhin voimakas ja käytännönläheinen kirja Pelko - vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla toimii oppaana toimintakykyämme heikentävän epävarmuuden ja henkilökohtaisten pelkotilojen yli pääsemisessä. Thich Nhat Hanh sukeltaa suoraan pelkojemme alkulähteille ja sytyttää valon, jonka keilassa voimme kulkea rauhassa ja pelottomina. Pelko evästää lukijansa työkaluilla, joilla pelon saa poistettua elämästä lopullisesti.

"Koska tämä erityislaatuinen kirja on kirjoitettu niin henkilökohtaisilla, rauhallisilla, ystävällisillä ja välittömillä sanoilla, tuntuu kuin sen viesti tulisi suoraan sydämestä. Thich Nhat Hanh on yksi aikamme tärkeimmistä opettajista, ja nyt jos koskaan meidän on tuiki tärkeää kuunnella, mitä hänellä on sanottavanaan." - Sogyal Rinpoche

Thich Nhat Hanh on vietnamilainen zenbuddhamunkki, runoilija, rauhanaktivisti ja yksi maailman kuuluisimmissta henkisistä opettajista. Martin Luther King nimesi Thich Nhat Hanhin ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi ja New York Timesin mukaan hän on Dalai-laman jälkeen merkittävin buddhalainen opettaja.

Thich Nhat Hanh: Pelko – Vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla
Basam Books 2014
arvostelukappale

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net