Stephen Hawking: Mustat aukot

| 07.04.2017
Hieman empien tartuin Stephen Hawkingin kirjaan Mustat aukot, jossa on tiivistettynä tiedeneron tietämys mustista aukoista kahteen 15-minuutin esitelmään. Turhaan emmin, ymmärsin ja oli mielenkiintoista.

Musta aukot -teos hädin tuskin kirjan nimeä ansaitsee kokonsa puolesta (59 s), mutta sisältö on sitäkin painavampaa. Stephen Hawking lienee tämän hetken tunnetuin tutkija. Mies, jolle vuonna 1960-luvulla annettiin kaksi vuotta elinaikaa motoneuronitaudin takia, sinnittelee edelleen pyörätuolissaan ja selvittelee maailmankaikkeuden ihmeitä.

Mutta itse kirjaan, se oli mielenkiintoinen ja kansantajuinen (no jokunen ajatus vaatii hieman pureskeltavaa vielä). Mustia aukkoja otaksutaan olevan avaruudessa ja ne syntyvät kun tähti luhistuu elinkaarensa lopussa. Syntyy valtaisa "musta aukko", joka kansankielellä imaisee kaiken, eikä kukaan tiedä mihin (tämä ei ole tieteellinen määritelmä, vaan oma selostus). Mutta se mikä on mielenkiintoisinta, Hawkingin tutkii teoriaa siitä, onko mustaan aukkoon mahdollista pudota ja tulla ulos toisessa maailmankaikkeudessa...jes!

Taidanpa tämän kirjan innoittamana tutustua muihinkin Stephen Hawkingin kirjoihin - edyttäen että ne ovat kansantajuisesti kirjoitettu.

Takakannen teksti:
"Mustat aukot ovat omituisempia kuin mitkään tieteiskirjailijoiden kuvitelmat, mutta silti ne ovat vankkaa tieteellistä faktaa".
Stephen Hawking on tutkinut avaruuden kenties salaperäisimpiä kohteita, mustia aukkoja, koko aikuisikänsä. Tässä kansantajuisessa kairjassa hän kertoo, mitä me näistä normaaleja luonnonlakeja uhmaavista ilmiöistä tiedämme. (Kyllä, mustan aukon kauttaa saattaa olla mahdollista matkustaa toiseen maailmankaikkeuteen).
Kirja perustuu Hawkingin BBC:le pitämiin luentoihin, ja se on varustettu tiedetoimittajan David Shukmanin esipuheella ja kommenteilla.

Stephen Hawking: Mustat aukot
WSOY 2017
56 s

 
Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net