Sinikka Piippo: Villivihannekset

| 07.04.2016
Tapahtuu keväisin - nyt lähden keräämään villivihanneksia! Syksyllä saaliina muutama nuutunut nokkonen. Tänä keväänä villivihannesten hyötykäyttö ei kaadu ainakaan tiedon puutteeseen, sillä Sinikka Piipon Villivihannekset  on vaikuttava teos villivihannesten maailmaan.

Luonto tarjoaa ehtymättömän aarreaitan villivihannesten muodossa, mutta niiden hyötykäyttö on todella vähäistä. Toivo Rautavaara ja Ulla Lehtonen ovat omalla elämäntyöllään herätelleet kiinnostusta villivihanneksia kohtaan jo 1970-luvulta lähtien, mutta vasta viime vuosina käyttö on siirtynyt uusiin sfääreihin, kiitos kokkien, ravintoloiden, netin ja yksittäisten ihmisten, jotka ovat tehneet työtä asian parissa.

Sinikka Piipon alkuvuodesta julkaistu teos Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä on todellinen "pikkujätti". Kirjassa kerrotaan mitä villivihannekset ovat, miksi ne ovat superruokaa ja neuvotaan mistä ja miten niitä kerätään. Samoin opetetaan lyhyesti villivihannesten säilöntä, käyttö ja neuvotaan vielä mitä pitää erityisesti varoa. Sillä vaikka luonnontuotteita ovatkin, kaikki eivät ole hyödyllisiä terveydelle, vaan voivat jopa tappaa!

Kirjassa myös esitellään - tietenkin - Suomen terveellisemmät villivihannekset. Jokaiselle kasville on varattu muutama sivu kuvineen. Yksityiskohtaisesta esittelystä käy ilmi latinankielinen nimi, miten kyseistä kasvia voi hyödyntää ruokana, juomana tai/ja rohtona. Lopuksi on vielä varoitus, jossa kerrotaan mitä terveyshaittoja suuret määrät ja tietyn kasvinosat aiheuttavat. Samoin varoitetaan vaikkapa raskaana olevia nauttimasta tiettyä villivihannesta.

Kirjan loppupuolella kerrotaan lisää villivihannesten ravintoarvoista, esim. niiden valkuaisainepitoisuuksista, rasvoista ja vitamiineista ja annetaan vinkkejä vaikkapa mitä hyötyä fosforista ihmiselle on ja mistä villivihanneksissa sitä erityisesti on.

Villivihannekset kirja on siis todella tuhti lukupaketti ja sen turvin tietää mitä ja miten villivihanneksia hyödyntää. Ehkä peruskasviopas kuitenkin olisi paikallaan kasvien tunnistamiseen - itse ainakin olen aika tumpelo tunnistamisessa! 

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakannen teksti:

Syötäväksi, mausteeksi tai rohdoksi kelpaavia kasveja tunnetaan Suomesta jopa satoja lajeja. Tässä kirjassa esitellään niistä tärkeimmät, yhteensä yli 50.

Villivihannekset ovat oiva ravinnonlisä. Villivihannesten terveellisyys johtuu niiden sisältämistä monista aineosista, joita ne sisältävät viljeltyjä kasveja enemmän. Monilla luonnonyrteillä on myös rohtovaikutuksia, mikä on aina otettava huomioon niitä käytettäessä.

Luonnonkasvien hyötykäyttöä jo 1980-luvulta lähtien opettanut Sinikka Piippo kertoo kirjassaan, mitä villivihannesten sisältämistä aineosista tiedetään ja mitkä niiden tehovaikutukset terveyteemme ovat. Tätä puolta ei ole missään villivihanneksia käsittelevissä kirjassa vielä tuotu riittävästi esiin.

Tutkimustulosten ja aineosien ohella kirja sisältää tiedot kasvien keruusta, säilönnästä, käyttö- ja valmistustavoista ja lääkkeellisistä vaikutuksista. Kirjassa esitellään myös kasvien aiheuttamat mahdolliset terveyshaitat.

Kirja on korvaamaton käytännön opas kaikille, jotka haluavat tietää millainen terveyskauppa piilee pihoilla, pientareilla ja metsissä.

FT Sinikka Piippo on Helsingin yliopiston kasvitieteen professori. Hän on kirjoittanut noin 260 tieteellistä ja populaaria artikkelia ja julkaisua. Aikaisempaa tuotantoa ovat mm. Suomalaiset marjat, Elinvoimaa mausteista, Puhdasta ravintoa sekä Mielen ruokaa.

Sinikka Piippo: Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä
Minerva 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net