Ruby Roth: Miksi emme syö eläimiä?

| 27.05.2016
Kun kuulin kirjasta Miksi emme syö eläimiä, kiinnostuin heti. Vielä enemmän innostuin, kun käsitin, että kyseessä on lastenkirja. Kenties voisin tulevaisuudessa käsitellä oman lapseni kanssa eläinten kohtelua ja kasvissyöntiä tämän kirjan avulla.

Innostukseni kuitenkin laantui, kun sain kirjan käsiini. Kirja on suunnattu yli 5-vuotiaille, mutta heti kun sen avaa, tulee mieleen, että eihän näin synkkää kuvitusta voi lapselle näyttää. Kuvitus on toki taidokasta maalaustyötä ja hieman abstraktia, mutta värimaailma on sen verran synkkä, ettei se ainakaan omasta mielestäni sovi lastenkirjaan. Erityisesti, kun tarkoitus on kuitenkin olla kannustava ja mielenkiintoa herättävä ja kyse on vaikeasta asiasta, joka tulee kuitenkin esittää positiivisesti.

Miksi emme syö eläimiä tarkastelee eri eläinlajeja, kuten sikoja, lehmiä, kalkkunoita, viiriäisiä ja kaloja sekä yleisemmin lemmikkejä ja uhanalaisia lajeja. Liikaa tietoa kirjaan ei onneksi ole pakattu, vaan kutakin osiota käsitellään vain lyhyesti. Jokaisesta lajista kerrotaan jotain erityistä, esimerkiksi lisääntymisestä, perhesuhteista ja lajityypillisestä käyttäytymisestä. Sen jälkeen kerrotaan muutamalla lauseella, miksi kyseisiä eläimiä kasvatetaan ravinnoksi ja miten eläimet kärsivät siitä. Tämän jälkeen jää kaipaamaan lapselle suunnattua rohkaisevaa viestiä jokaisen lajin kohdalla, mutta sitä ei kuitenkaan tule.

Kirjassa käytetään muun muassa sanavalintaa tehotuotannon eläintehtaat, jota ei ole tarkemmin selitetty. Tällainen termi jää varmasti 5-vuotiaalta ja vielä hieman vanhemmaltakin ymmärtämättä. Hyvää kirjassa on kuitenkin opetus, että ruoaksi kasvatetut eläimet ovat aivan niitä samoja ja haluaisivat käyttäytyä samoin kuin luonnossa vapaana elävät. Se auttaa varmasti lasta ymmärtämään paremmin, mistä on kyse. Toki kirjaan lopuksi sisältyy myös rohkaiseva viesti, mutta sitä pitää odottaa viimeisille aukeamille.

Kaiken kaikkiaan kirja on melkoinen pettymys. Ympäristö- ja eläinasioista on tehty lapsille suunnattuja, rohkaisevia kirjoja, mutta tämän tekijän kohdalla herää väkisinkin kysymys, onko tekijällä henkilökohtaista kokemusta lapsista. Voisin kuvitella, että moni vähänkin herkkä lapsi masentuisi ja näkisi jopa painajaisia tämän kirjan katselemisen ja lukemisen jälkeen. Aihe on tärkeä ja idea hyvä, mutta toteutus ontuu.

”Luonnon voima pystyy siirtämään vuoria ja luomaan sateenkaaria, mutta myös meillä ihmisillä on rajaton mahti. Meillä on joka päivä vapaus muuttaa elämämme. Kun kohtelemme kaikkea elämää kunnioittavasti, me itse asiassa edistämme maailman rauhaa. Siksi me emme syö eläimiä.”

Ruby Roth: Miksi emme syö eläimiä? Kirja vegaaneista, kasvissyöjistä ja kaikista elävistä olennoista
Aurinko Kustannus 2015
Alkuteos That’s Why We Don’t Eat Animals. A book About Vegans, Vegetarians and All Living Things, 2009

Terhi Niinimäki

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net