Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko

| 28.02.2015
Mi munassa alanen puoli, se alaseksi maaemäksi; mi munassa ylinen puoli, se yliseksi taivoseksi mi munassa on ruskiata, se päiväksi paistamaan. Mi munassa valkiata, se kuuksi kumottamaan. Mi munassa luun muruja, ne tähiksi taivahalle.

Näillä sanoilla Väinämöinen synnytti maailman Kalevalan mukaan. Tiesitkö muuten, että pohjoiseuraasialaisissa maailmansynty myyteissä maailma luodaan sukeltamalla maata alkumeren pohjasta tai alkulinnun munasta. Suomalaisten oma myytti on taivaan taonta.

Risto Pulkkinen on tehnyt todella suuren työn tutkimalla ja kokoamalla perusteoksen suomalaisesta kansanuskosta. Ja vaikka Pulkkinen on Helsingin yliopiston dosentti ja tutkinut vuosia uralilaisten kansojen maailmankuvaa ja kansanuskoa, kirjan teksti on kaukana kuivakkaasta tietokirjasta.

Yli 400 sivuinen kirja on mielenkiintoinen teos kaikille joita kansanusko ja muinaisten ihmisten maailmankuva kiinnostavat. Oman lisämausteensa antavat tuonpuoleiset olennot, pyhät paikat, samanismi ja erilaiset magiat. Kirjaan on koottu myös nasevia tietolaatikoita, jotka jäsentävät tietoa esimerkiksi Joulutontun esihistoriasta tai Ukko Suurpään ruuhesta.

Risto Pulkkinen sai Lauri Jäntin kunniamaininnan kirjastaan. Kunniamaininnan perusteluissa oli mm. ”Suomalainen kansanusko on Risto Pulkkisen asiantunteva ja korkeatasoinen tietokirja muinaisten suomalaisten maailmankuvasta ja samalla kiehtova johdatus omaan mielenmaisemaamme. Pulkkinen esittelee kirjassaan suomalaisten kansanuskoa kiinnostavasti ja monipuolisesti. Suhde luontoon ja tuonpuoleiseen, pyhien paikkojen merkitys sekä taikojen ja loitsujen voima määrittivät ihmisen ajattelua ja toimintaa. Teos osoittaa, että kyse ei kuitenkaan ole vain menneen maailman uskomusperinteestä, vaan mentaaliset rakenteet ovat nähtävissä myös nykyisten suomalaisten tavoissa.”

Risto Pulkkinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti. Hän on perehtynyt laajasti pohjoisten kansojen maailmankuvaan ja on opettanut parikymmentä vuotta yliopistossa. Risto Pulkkinen on myös Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi.

Takakannen teksti:
Mitä suomalaisessa kansanuskossa ajatellaan maailman synnystä ja lopusta, tämänpuoleisesta ja tuonpuoleisesta? Millaista on suomalainen samanismi? Miten suomalainen totemismi ilmenee? Miten tämä kaikki näkyy vuoden kierrossa ja kansankulttuurin juhlapäivissä?

Suomalainen kansanusko tarjoaa kiehtovan matkan suomalaisen kansanuskon maailmankuvaan, jumaliin, luontosuhteeseen, ihmiskäsitykseen ja magiaan. Kansanusko ei ole vain kokoelma outoja uskomuksia ja käytäntöjä, vaan kokonainen toimiva maailmanselitys ja tapa hahmottaa olemassaoloa. Se on kulkenut perimätietona arkisissa toimissa, pyhissä rituaaleissa sekä kansan syvissä mielikuvissa ja uskomuksissa.

Kalevalainen Sampo, taivaan takominen, Tuonelan joki ja maailman synty munasta ovat ikiaikaisia mielikuvia, joilla suomalaisten mielenmaisemissa on omat erityispiirteensä. Tontut, maahiset ja menninkäiset ovat joutuneet väistymään, mutta sisimmässämme kansanusko jatkaa väkävänä elämäänsä.

Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko
Gaudeamus 2014

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net