Rick Hanson: Sisäsyntyinen onnellisuus

| 29.02.2016
Tartun Rick Hansoniin uutuusteokseen innoissani. Edessä on arvatenkin antoisa matka sisäsyntyisen onnellisuuden neurotieteeseen. Ilahdun huomatessani, että tyytyväisyyden, tyyneyden ja itseluottamuksen kasvattaminen ja vahvistaminen avataan kansantajuisella tavalla.

Hanson kertoo selkeästi, miksi aivomme ja tarkkaavaisuutemme toimii niin kuin se toimii. Teksti ja idea on helppo ymmärtää. Hän perustelee ansiokkaasti, miksi aivojen toimintaa ja hyvän huomaamista kannattaa muokata ja kehittää. Kuulostaa lupaavalta, että harjoitusten tekeminen muuttaa aivoja niin, että sisäsyntyisen onnellisuuden kokeminen elämässä vahvistuu.

Rick Hanson muistuttaa, että evoluutiossa on tarvittu kehityssuuntausta, jossa aivot oppivat huomaamaan negatiivista enemmän kuin positiivista. Negatiivinen on usein syy toimia, tehdä jotain toisin, välttää jotain asiaa, olosuhdetta tai ihmistä. Negatiivinen kertoo vaarasta, jota tulee välttää. Aivot ohjautuvat luontaisesti toimimaan näin; huomaamaan rikkaruohot kukkivasta puutarhasta.

Meillä on kuitenkin mahdollisuus muokata aivojen toimintaa. Kielteisen aineiston "päälle" voi "kirjoittaa" uutta. On olemassa psykologisia menetelmiä, joilla kielteiset hermoverkkoyhteydet voi poistaa aivoista. Kiinnostuitko? Kannattaa tutustua Hansonin kirjaan.

Aivot oppivat sitä, mihin niitä käytetään. Se, mihin keskittyy, lisääntyy. Mihin sitten kannattaa keskittyä?

Rick Hanson muistuttaa, että jokaisella on sisäisiä vahvuuksia, joita kannattaa vahvistaa. Onko sinun vahvuutesi myötätunto itseä kohtaan tai terve maalaisjärki? Ehkä ystävälläsi on voimavaranaan päättäväisyyttä, eheä minuus ja lämmin sydän. Tunnetko usein sisäistä rauhaa? Ruoki sitä, se voi kasvaa. Samoin rentoutumisreaktio, opittu optimismi, tunneäly, turvallinen kiintymyssuhde, itsekunnioitus, kyky sietää haastavia olosuhteita ja joustavuus ovat sisäsyntyistä onnellisuutta ruokkivia voimavaroja.

Aivot oppivat kokemuksista. Aivojaan voi muuttaa paremmiksi keskittymällä niihin myönteisiin kokemuksiin, joita elämässäsi on. Rick Hanson esittää tähän selkeän rautalankamallin.

Ensin on oltava tietoinen kehollisesti myönteisestä kokemuksesta, sitten voi keskittyä rentoutumaan ja vahvistamaan tätä myönteistä kokemusta kehossa. Hyvä pitää ottaa vastaan. Kolmanneksi voit ajatella hyvän asian eri puolia. Myönteinen kokemuksesi vahvistuu, ja aivosi muokkautuvat huomaamaan tällaista hyvää enemmän jatkossa. Ajattele sitä, jos tämä hyvä tapahtuisi ystävällesi. Muista olla lempeä itsellesi, anna kehosi ja sielusi pehmetä. Keskity avautumaan hyvän asian eri puolille. Voit etsiä hyviä asioita menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Muista jakaa hyvät kokemukset muiden ihmisten kanssa. Anna hyvän kasvaa.

Rick Hanson muistuttaa, ettei aivojen muokkaaminen tapahdu hetkessä. Sisäsyntyisen onnellisuuden saavuttaminen edellyttää pitkää harjoittamista. Myönteisen kokemuksen sisäistäminen ja syventäminen vie aikaa. Entä hyvän vastaanottaminen; sallitko sen itsellesi? Vai onko sinun vaikeaa ottaa universumin sinulle tarjoamaa hyvää vastaan?

Monet asiat häiritsevät hyvän vastaanottamista. Kun tutkit näitä esteitä, opit enemmän itsestäsi. Joskus nämä samat esteet ovat myös henkisyyden tiellä. Siksi on tärkeää oppia tunnistamaan ja raivaamaan niitä. Kun poistat hyvän vastaanottamisen ja henkisyyden tiellä olevia esteitä, tarvitset sisäisiä vahvuuksiasi. Opit tunnistamaan niitä paremmin Rick Hansonin kirjan avulla.

Monet hyötyvät mielikuvaharjoittelusta. Rick Hanson opastaa, kuinka voit visualisoida mielessäsi sen, miten saamasi hyvä uppoaa sinuun. Näetkö, kuinka rakkaus imeytyy kehoosi ja kietoo sydämesi lämpöön?

Teoksen lopussa esitetään 21 jalokiveä, onneksi. Ensimmäisen luvun aikana jo heräsi halu alkaa harjoitella uusia taitoja käytännössä. Kirja mahdollistaa sen. Saat ohjeet yksittäisen ongelman tai halun käsittelyyn, tai voit keskittyä yhteen perustarpeeseesi – turvallisuuteen, mielihyvään tai yhteenkuuluvuuteen. Ja moneen muuhun, joista voit lukea lisää Basam Booksin Viisas elämää -sarjaan kuuluvasta uutuusteoksesta.

Takakansi:

Miksi on niin paljon helpompaa takertua kielteisiin tunteisiin kuin tuntea olevansa onnellinen?
Evoluution myötä aivomme ovat mukautuneet oppimaan huonoista kokemuksista nopeammin kuin hyvistä, koska se oli eloonjäämisen kannalta välttämätöntä. Koska aivomme on ohjelmoitu reagoimaan kielteiseen välittömästi ja suhtautumaan myönteisiin asioihin välinpitämättömästi, olemme usein huolestuneita, ärtyneitä ja stressaantuneita sen sijaan että olisimme itsevarmoja, tyytyväisiä ja onnellisia.

Neuropsykologi Rick Hanson osoittaa tässä kirjassa, miten voimme ohittaa aivojen taipumuksen takertua kielteisiin asioihin ja tapahtumiin. Sisäsyntyinen onnellisuus esittelee lukijalle arkisista kokemuksista ja niissä piilevistä mahdollisuuksista kumpuavan ohjelman, jonka avulla voimme ohjelmoida omiin aivoihimme uusia, myönteisten kokemusten vaikutuksia vahvistavia hermostollisia yhteyksiä.

Tohtori Rick Hanson on neuropsykologi ja bestsellerkirjailija. Basam Books on julkaissut häneltä aiemmin teokset Buddhan aivot (2011) ja Kehitä Buddhan aivot (2013).

Rick Hanson: Sisäsyntyinen onnellisuus
Hansonin teos on osa Viisas elämä -sarjaa. Kustantaja: Basam Books, Helsinki 2015

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net