Martin Pistorius: Mykkä huuto

| 24.02.2016
”Oletko nähnyt elokuvia, joissa joku herää aaveena, mutta ei itse tiedä olevansa kuollut? Sellaiselta minusta tuntui, kun huomasin ihmisten katsovan suoraan lävitseni.” Näin kertoo kirjassaan Martin Pistorius, joka jäi 12-vuotiaana oman kehonsa vangiksi.

Martin eli normaalin lapsuuden, kunnes oudot oireet ilmaantuivat. Kehon rappeuma vei vähitellen puhe- ja liikuntakyvyn. Lopulta Martin vaipui kooman kaltaiseen tilaan. Syytä ei löydetty.

Aluksi Martin eli täysin tiedottomassa tilassa, kunnes herääminen vähitellen alkoi, siitä kenenkään tietämättä! Martin oli kehonsa vanki. Kirjassaan Pistorius kertoo millaista on olla täysin toisten armoilla, ilmaisematta lempiruokaansa, nukkumistahtia tai kipua. Kuinka monen pää hajoaisi? Lisänä kaiken päälle oli vielä osittain väkivaltaisesti käyttäytyvät hoitajat.

Kirja on rankkaa luettavaa, mutta helpommaksi sen tekee tieto, että Martin on tällä hetkellä naimissa ja osittain toipunut. Intuitiivista tietoa ja välittämäistä runsain mitoin täytyi siltä hoitajalta löytyä, joka huomasi Martinin heräämisen. Ja hattua täytyy nostaa Martinille, joka omalla sinnikkyyllään ja voimavaroillaan muutti elämänsä, eikä antanut periksi. Koskaan.

Takakannen teksti:

”Oletko nähnyt elokuvia, joissa joku herää aaveena, mutta ei itse tiedä olevansa kuollut? Sellaiselta minusta tuntui, kun huomasin ihmisten katsovan suoraan lävitseni. Yritinpä miten kovasti tahansa anoa ja huutaa, en saanut heitä huomaamaan minua.”
Vuonna 1988 kaksitoistavuotias Martin Pistorius palasi koulusta valittaen kipeää kurkkuaan. Hän ei koskaan palannut takaisin kouluun. Mystiset oireet valtasivat Martinin kehon. Kahdeksantoista kuukauden kuluessa sairaus vei häneltä sekä puhe- että liikuntakyvyn täysin.
Lääkärit olivat neuvottomia ja kertoivat Martinin vanhemmille, että tunnistamaton rappeumasairaus oli saanut pojan taantumaan vastasyntyneen tasolle. Lopulta Martin vajosi kooman kaltaiseen tilaan eikä enää reagoinut ulkoisiin ärsykkeisiin. Hänen ei ennustettu elävän kauan.
Kukaan ei tiennyt, että vaikka Martinin keho pysyi täysin halvaantuneena, hänen mielensä palasi viiden vuoden kuluttua eloon. Vain tajutakseen elävänsä pahimmassa mahdollisessa painajaisessa.
Martin ei kyennyt kertomaan kenellekään, että hänen mihinkään reagoimattoman kehonsa sisällä oli vankina ajatteleva ja tunteva ihminen, joka oli tietoinen kaikesta ympärillään tapahtuvasta.
Martin Pistoriuksen matka takaisin elämään oli hidas ja raskas. Maailmanmenestykseksi nousseessa kirjassaan hän kertoo itse noista kahdestatoista pitkästä vuodesta, väärän diagnoosin vahingollisuudesta, julmien hoitajien väkivallasta ja kommunikointikyvyn puutteen aiheuttamasta tuskasta. Mutta kirja on myös ainutlaatuinen kertomus toipumisesta, sitkeydestä, uuden yhteyden löytymisestä, rakkaudesta ja elämän voitosta.

Martin Pistorius: Mykkä huuto
Minerva
2015

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net