Paulo Coelho: Accran kirjoitukset

| 13.02.2014
Paulo Coelhon kirja Accran kirjoitukset on jonkinmoinen elämäntapaopas, josta löytyy vastauksia moniin lukijan mieltä painaviin kysymyksiin. Eri asia sitten on, pitääkö vastauksia hyödyllisinä.

Accran kirjoituksien alkuperäinen teksti pohjautuu vuonna 1307 kirjoitettuun käsikirjoitukseen, jonka arkeologi Sir Walther Wilkinson löysi 1974 Nag Hammadin läheltä. Coelho sai kopion Wilkinsonin pojalta ja on kirjoittanut kirjan sen pohjalta.

Kirja on kirjoitettu kysymys-vastaus -muotoon. Kirjassa käsitellään mm. yksinäisyyttä, huonoa itsetuntoa, ihmettä, menestystä ja kauneutta.  Osa vastauksista on todella hyviä ja niistä on apua tähänkin päivään. Osa neuvoista kuitenkin kärsii mielestäni vanhasta ja uskonnollisesta näkökulmasta. Mutta kysymys lienee myös siitä, että oman elämäntilanteen mukaan asiat kolahtavat tai sitten ei.

Kirja sisäsivujen harmaus on miinusta, se tekee epäsiistin vaikutelman. En erityisemmin pitänyt kirjasta lukukokemuksena, vaikka siinä hyviä pointteja olikin. Kirja jäi etäiseksi ja vähän tuli fiilis "pakko kai tää Coelho nyt on lukea". Epäilemättä kirjalle löytyy monia faneja, huono se ei missään tapauksessa ole verrattuna moniin muihin tyhjänpäiväisiin opuksiin.

Takakannen teksti
Vuonna 1099 Jerusalem valmistautuu ristiretkeläisten tuloon ja kreikkalaismies nimeltään Kopti kutsuu kaupungin asukkaat yhteiseen neuvonpitoon. Kristityt, juutalaiset ja muslimit uskovat kokoontuvansa toriaukiolle kuulemaan sodanjulistusta, sillä kaikki merkit viittaavat väistämättömään tuhoon. Vihollinen on vahvempi ja paremmin varustautunut. Mutta Kopti ei haluakaan rohkaista kaupunkilaisia taisteluun. Sen sijaan hän pyytää heitä pohtimaan mitä elämä on heille opettanutsekä keskustelemaan jokapäiväisestä elämästään. Ihmiset esittävät Koptille kysymyksiä todellisista vihollisista, häviöstä, yksinäisyydestä. He utelevat taistelusta, muutoksesta, kauneudesta, suunnan valinnasta. Heitä askarruttavat rakkaus, luottamus, kohtalo, seksi, sivistyneisyys, pelko, tuska, viisaus ja tulevaisuus. Koptin vastaukset pätevät edelleen, vaikka välissä on ehtinyt kukua tuhat vuotta.

Paulo Coelho Accran kirjoitukset
Bazar, 2013

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net