Paula Havaste: Taika päivässä

| 26.08.2015
Vanhat suomalaiset perinnetaiat saattavat nykypäivänä huvittaa, mutta ennen aikoina niihin on uskottu vahvasti.

Luonnon kunnioittaminen, kiitollisuus ja uskomukset tuonpuoleiseen näkyvät perinnetaioissa. Ennen muinoin ihmiset olivat kiitollisia asioista eikä tapahtumia pidetty itsestään selvyytenä. Terveyden, rakkauden, sään ja vaikkapa kauneuden eteen tehtiin taikoja, joiden uskottiin vaikuttavan asioihin.

Paula Havasteen kirja on hauskaa luettavaa. Kirjassa on 365+1 taikaa ja joka kuukaudelle on omat, osin ajankohtaiset taikansa. Esimerkiksi elokuulle löytyy tämä Tyhjän marja-astian taika, jota voisi kokeilla!
Marjastaja ei voi vaatia saalista, vaan pyytää tai kohteliaasti vihjaa tarkoituksestaan. Kun ennen ensimmäisenkään marjan poimimista heittää marjaämpärin tai muun marja-astiansa kolme kertaa ilmaan, niin metsänväki näkee, kuinka tyhjä se on, ja avaa parhaat marjamättäät. Jos unohtaa jättää ensimmäisen kourallisen marjoja kannon nokkaan tai kiven päälle, paarmat, mäkäräiset ja sääsket kiusaavat seuraavalla marjamatkalla ankarasti.

Jokaisen taian alla näkyy myös symbolit, joiden avulla voi etsiä kirjasta oikean taian omalle asialle. Pieni pilke silmäkulmassa on kirjaa luettaessa paikallaan, vaikka kirja antaakin hauskan läpileikkauksen suomalaiseen kansanperimään.

Takakannen teksti:

Kesäkuun viimeinen perjantai on hyvä pesupäivä: silloin lika lähtee paremmin. Morsiamen sukkanauhat eivät saa kiristää, jotta lapset syntyvät helposti. Yksi aivastus lupaa hyvää, toinen pahaa ja kolmas rahaa. Jos järvi ulisee jäätyessään, tulee ankara talvi. Ja muista: jos on viinaton kekri, tulee leivätön joulu!

Taika päivässä on viihdyttävä lukukokemus ja tarjoaa satoja aitoja taikoja joka tilanteeseen: sääennustuksia, kauneusvinkkejä, ohjeita tuonpuoleiseen, lastenhoitoon ja sairauksien välttämiseen. Ja tietenkin paljon lemmenvinkkejä.

Kirjailija Paula Havaste on julkaissut yhdeksän romaania ja työskennellyt toimittajana, kriitikkona, suomentajana, tietokirjailijana, kirjallisuuden yliopisto-opettajana ja tutkijana. Nykyisin hän vastaa tiedekeskus Heurekan yleisötapahtumien järjestämisestä. Vapaa-aikanaan hän on sopivasti taikauskoinen.

Paula Havaste: Taika päivässä 365+1 suomalaista taikaa
Gummerus 2015

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net