Pauliina Aarva: Parantavat energiat

| 20.11.2015
Vastakkainasettelun aika CAM-hoitojen ja lääketieteen välillä pitäisi olla ohi. Pauliina Aarvan kirja Parantavat energiat sopisi hyvin vähentämään jännitteitä.

Parantavat energiat, myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista antaa myötämielisen, mutta kuitenkin kriittisen kuvauksen täydentävistä- ja vaihtoehtoisista hoidoista eli CAM-hoidoista.

Itse soisin että kenttäväki ihan ensimmäiseksi päättäisi yhtenäisen nimen näille hoidoille. Jo pelkkä sanojen kirjavuus aiheuttaa sekaannusta ja on harhaanjohtava ja on osin alentava (uskomushoidot, puoskarointi). Euroopassa käytetty CAM-hoidot voisi olla sopiva, tarpeeksi neutraali eikä siihen liity vanhoja negatiivisia kytköksiä.

Parantavat energiat on todella tuhti lukukokemus, sivuja on peräti 434, joista tosin viitteet, hakemisto ja lähdelukemisto vie noin 40 sivua, pienen kirjan sivumäärän. Toisaalta kirjan paksuus on perusteltua, Aarva kirjoittaa tietokirjailijan otteella asiaa. Hän ei hehkuta CAM-hoitojen ylivoimaisuutta, mutta avaa näkökantoja näiden hoitojen puolesta mm. miten muualla maailmalla toimitaan sekä tuo esiin hoitokokemuksia. Kirjan seitsemän osaa sisältävät tutkimustietoa ja faktoja, omia näkemyksiä ja pohdintoja, kokemustietoa sekä tiivistelmän kysymyksineen CAM-hoitojen tulevaisuudesta.

"Hoitamisen pitäisi perustua tieteelliseen näyttöön. Ei magiaan ja mystiikkaan." Näin totetaa terveyssosiologian professori  Markku Myllykangas Aamulehden lukijapalstalla. Perinteinen terveydenhoito ottaa kovin kielteisen kannan CAM-hoitoihin, vaikka joka kolmas suomalainen on niitä käyttänyt. Eikö ole samantekevää, kuka ja miten hoitoa annetaan, jos potilas voi kokonaisvaltaisesti paremmin?

Takakannen teksti:
Voiko energia parantaa? Ovatko vaihtoehtohoidot huuhaata vai aitoa auttamista?

Parantavat energiat on tietokirja, jossa kerrotaan mitä vaihtoehtoiset eli täydentävät hoidot ovat. Teos murtaa ennakkoluuloja ja valottaa, millaista näyttöä energia- ja muiden täydentävien hoitojen terveysvaikutuksista on saatu tieteen keinoin. Avoin keskustelu täydentävien hoitojen paikasta terveydenhuollossa on tarpeen. Ristiriidasta virallisen ja epävirallisen hoitamisen välillä ei hyödy kukaan, mutta haittaa siitä kyllä on - potilaalle.

Joka kolmas suomalainen käyttää "vaihtoehtohoitoja", vaikka terveydenhuolto hyljeksii niitä. Niinpä potilas vaikenee asiasta lääkärin vastaanotolla. Miksi? Kirjoittaja etsii vastauksia ja pohtii epävirallisen hoitamisen maailmankuvaa ja suosion syitä. Hän avaa myös myyttien, enkeleiden, plasebon, kosketuksen ja rakkauden parantavia vaikutuksia.

Teos antaa äänen myös kokemusasiantuntijoille. Viisi hoitojen käyttäjää kuvailee, kuinka hoidot ovat auttaneet liikenneonnettomuudesta ja syöpähoidoista johtuneiden kipujen, väsymysoireyhtymän, allergian ja masennuksen lievittämisessä.

Pauliina Aarva on terveystutkija, kouluttaja ja tietokirjoittaja. Hän on yhteiskuntatieteiden tohtori ja Tampereen yliopiston dosentti (terveyden edistäminen), joka on johtanut useita terveysalan tutkimus- ja kehittämishankkeita Suomessa ja ulkomailla.

Pauliina Aarva: Parantavat energiat, myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista
Basam Books 2015

Lisätietoa CAM-hoidoista:
http://www.kuudesaisti.net/hoidot
http://cam-hoidot.fi/

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net