Eero Ojanen & Daga Ulv: Suomen myyttiset linnut

| 02.11.2015
Linnuilla on ollut ennen vanhaan monia tehtäviä, sillä syntyihän koko maailma sotkan munasta ja joutsen kulki olevaisen- ja tuonpuoleisen maailman välillä tuomassa viestejä.

Osa linnuista oli pyhiä, toiset taas noitien tai paholaisten apureita. Ja osasivat linnut ennustaa tulevia tapahtumiakin, kuten talonväen kuolemaa tai sotaa.

Monet kansanperinteen tarinat ovat syntyneet siitä, että ihmiset etsivät selitystä ja syitä asioille - ja tiedon puutteen seurauksena - kehittävät sitten omia versioitaan, jotka eivät aina pidä paikkansa.

Lintuihin liitetään paljon yliluonnollisia piirteitä, perimätiedon mukaan ne osaavat ennustaa ja ne nähdään jumalallisten voimien välikappaleena. Joidenkin lintujen uskottiin myös olevan henkimaailman olentoja.

Eero Ojasen kirjoittama ja Daga Ulvin kuvittama kirja Suomen myyttiset linnut esittelee suomalaisten vanhoja myyttisiä tarinoita linnuista ja lintujen ja ihmisten suhteesta.

Kirja on vallan ihastuttava teos. Daga Ulvin piirtämät lintuaiheiset kuvat koristavat kirjaa upeasti ja Ojasen keräämät kansantarinat elävät omaa elämäänsä kirjan sivuilla. Kirja tavoittaa satukirjan tunnelman ja sellainenhan tämä osin on, hurmaavia - vaikkakin välillä hieman hupsujakin - uskomuksia lintujen kyvyistä. Lienee siellä kuitenkin jokin totuudensiemenkin joukossa. 

Lintujen ja kansanperinteen ystäville oiva lahja, sopii myös lasten kanssa selattavaksi upean kuvituksen ansiosta.

Takakannen teksti:

Käki kukkuu onnea, mutta pihapiiriin ilmestyvä tikka tietää sotaa. Oksalle lehahtava kuukkeli onkin kukaties entisen metsänkävijän sielu. Koivunlatvassa naurava harakka ennustaa riitaa ja pihapuissa ruokailevat teeret kuolemaa. Kirkkomaalla kirkuvat naakat ovat kuolleiden syntisten sieluja.
Linnuisa on aina ollut ja niissä on aina jotain hyvin salaperäistä. Tämä kirja esittelee suomalaisten vanhojamyyttisiä tarinoita linnusta. Kaikki nämä tarinat ovat aitoa kansanperinnettä siitä kerätyistä kokoelmista ja sitä käsittelevistä  teoksista. Erilaista lintuihin liittyvää perinnettä ja tarinointia on koottu hyvinkin paljon. Tässä kirjassa ei kuitenkaan esitellä koko aihepiiriä vaan keskitytään ennen muuta salaperäisiin, yliluonnollisiin ja myyttisiin tarinoihin.
Linnut kertovat ajasta, siitä miten kaikki alkaa ja loppuu, mutta ne kertovat myös elämän kiertokulusta, siitä miten kaikki jatkuu. Linnut liittyvät mys tuonpuoleiseen, jonnekin, johon ihminen ei pääse mutta jonka hän tietää olevan olemassa.

Eero Ojanen on filosofi, kolumnisti ja kirjailija, joka on julkaissut useita kirjoja, artikkeleita ja teossarjoja.

Daga Ulv on kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti upeista eläinmaalauksistaan. Hän on kuvittanut lastenkirjoja, postikortteja sekä opetusmateriaalia.

Eero Ojanen & Daga Ulv: Suomen myyttiset linnut
Minerva 2015

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net