Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito

| 27.03.2014
Kukapa meistä ei haluaisi olla vapaa ja mennä minne nenä näyttää ja tehdä mitä haluaa? Mutta onko vapaus pelkkä illuusio vai voiko sen saavuttaa?

"Kirjoittajat ja kustantaja sanoutuvat irti kaikesta vastuusta liittyen tässä kirjassa esittyihin neuvoihin ja ohjeisiin. Jokainen on itse vastuussa omista teoistaan ja omasta elämästään."

Päivi ja Santeri Kannisto ovat jo vuosia reissanneet maailmalla, viettäen elämää johon ei kuulu 8-16 työaika, työura, veronmaksu tai sosiaaliturva. Kirjassaan Kannistot antavat neuvoja siihen, miten ihminen voi tulla vapaaksi yhteiskunnan orjuudesta viidellä eri teesillä: vapaus olla maaton, vapaus rahasta, velasta ja aikataulusta, vapaus päättää omasta elämästä, vapaus mielipiteisiin, vapaus elää ja antaa muiden elää. Ehdotukset ovat hyvin radikaaleja: irtisanoudu työstäsi, jätä velat ja verot maksamatta ja mene minne huvittaa. Näkemykset ovat kuitenkin hyvin perusteltuja ja näkee, että kirjoittajat ovat pohtineet asioita juurta jaksain. Sivuilla myös vilisee erilaisia tutkimuksia ja filosofisia väitteitä. Jokaisen kappaleen lopussa on esimerkkejä "isoista ja pienistä teoista", joita voi itse tehdä.

Pidin kirjasta kovasti. Se antoi paljon ajattelemisen aihetta ja näytti miten jämähtänyt sitä on. Toisaalta kirjan ehdottomuus hieman häiristi ja jotkut ajatukset olivat kovin vieraita. Itse en haluaisi jättää velkaani hoitamatta tai ostaa esimerkiksi sieltä mistä halvimmalla saa. En yhtään ihmettele, jos monella lukijalla verenpaine nousee näiden ehdotusten myötä, sen verran "vastuuttomalta" kaikki kuulosti. 

Totta on, että maailma ei pyöri, jos kaikki tekisivät kuten Kannistot. Mutta jos katsoo maailmaa ilman vaaleanpunaisia laseja, näkee kuinka vähän ihmiskunta on kehittynyt henkisesti. Edelleen soditaan jostain pienestä maakappaleesta, edelleen annetaan ihmisten kuolla nälkään, edelleen tuhotaan ympäristöä. Ei tämä maailma kyllä näinkään pyöri...

Vapaus ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että voi  "tehdä mitä huvittaa", olla vapaa yhteiskunnan orjuudesta. Tärkeämpää olisi vapauttaa oma mieli liian ahtaista lokeroista, sen jälkeen maailma muuttaa kyllä itse itsensä.

Takakannen teksti: Arki täyttyy asuntolainasta, työelämän oravanpyörästä, samanmielisestä hymistelystä. Unelmat ja toiveet hautautuvat kiireeseen, oikea elämä lipuu tavoittamattomiin. Jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä, miten sen viettäisit? Mikä sinua estää elämästä niin kuin oikeasti haluaisit?

Vapaana elämisen taito vie maailmalle tutustumaan vapauden ulottuvuuksiin: Serbialaisen Slobodanin parvekkeella puhutaan kansallisuusaatteesta ja vapaudesta elää ilman kotimaata. Jamaikalaisessa siirtomaalukaalissa harkitaan hyppäämistä kaikkea hallitsevan talouden ulkopuolelle. Himalajan vuorilla pohditaan, miten ihminen voi päättää omasta elämästään ja pitää silti omat mielipiteensä. Lopulta keinutaan nicaragualaisen samaanin pihalla riippumatossa ja keskustellaan vapaan elämän sallimisesta kanssaihmisille.

Vapaana elämisen taito risteyttää erilaisia elämäntarinoita, suurten ajattelijoiden pohdintoja ja nykyelämän kriittistä tarkastelua. Se kysyy, onko vapaus avain onneen. Kirjan avulla jokainen voi elää omaa elämäänsä vapaammin - ja löytää jotain ehkä jo kadottamaansa.

Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito

Atena 2014

Arvostelukappale

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net