Muriel Barbery: Haltiaelämää

| 31.10.2016
Haltiaelämää on mielikuvituksellinen ja mystinen kertomus Mariasta ja Clarasta, joilla molemmilla on yliluonnollisia kykyjä, Maria kommunikoi metsän ja eläinten kanssa, Clara taas soittaa pianoa unohtumattomalla tyylillä.

Kirja koukutti lukemaan nimensä ja aiheen perusteella, sillä pidän mystisistä ja salaperäisistä kirjoista. Kun takakannessa vielä todetaan: ” Jos he löytävät toisensa, voi maailmankin tulevaisuus olla toinen.” Ajattelin että nyt löysin kirjan, jonka parissa viihtyy.

Ensimmäiset kappaleet lumosivat, sillä kirjan kieli oli kiehtovaa ja loi oikeanlaisen tunnelman. Paikoin teksti oli kuitenkin itselleni liiankin runollista ja lauseet välillä turhan pitkiä ja kimurantteja. Aloin väsyä tekstiin.

Kirjan päähenkilöiden Marian ja Claran hahmot jäivät ihan liian vieraiksi, huomasin kirjan edetessä, että minua ei oikeastaan kiinnostanut mitä heille kävi. Kirjassa oli myös turhan paljon sivuhahmoja ja niinpä olikin välillä ihan pihalla missä mennään.

Kokonaiskuvaa oli vaikea hahmottaa, en löytänyt sitä "myyttisiin mittoihin kasvavaa kertomusta hyvän ja pahan ikiaikaisesta kamppailusta". Toki suurin kompastuskivi oli se, että en lukenut kirjaa loppuun, vaan luovutin puolessa välissä mielenkiinnon herpaantumisen takia. Sinänsä kirjassa ei ollut mitään ”vikaa”, mutta se ei vaan ollut minun kirjani.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakannen teksti:
Siilin eleganssi -romaanillaan tunnetuksi tulleen ranskalaiskirjailija Muriel Barberyn odotettu uutuusteos Haltiaelämää (Gummerus) on myyttisiin mittoihin kasvava kertomus hyvän ja pahan ikiaikaisesta kamppailusta. Kirja on myös viisas mietelmä siitä, miten luonto, musiikki, taide ja tarinat tuovat tasapainoa kaoottiseen maailmaan.

Pienessä burgundilaiskylässä asuva Maria-tyttö oivaltaa, että hänellä on erityinen lahja: hän kuulee oksien ja lehtien laulun; hän puhelee metsän eläinten kanssa. Satojen kilometrien päässä Italiassa kymmenvuotias Clara soittaa pianoa ylimaallisen kauniisti, ja hänet lähetetään maaseudun rauhasta Roomaan kehittämään taitojaan. Yliluonnolliset lahjat johdattavat nämä kaksi löytölasta yhteyteen elämää suurempien voimien kanssa. Jos he löytävät toisensa, voi harmoniansa kadottaneen maailman tulevaisuus olla toinen.

Haltiaelämää sai alkunsa, kun Muriel Barbery lumoutui japanilaisten puutarhojen taianomaisesta estetiikasta ja Kakuzo Okakuran ”teeismistä”: katoavasta unelmoinnissa ja asioiden kauniissa järjettömyydessä viipyilemisestä. Haltiaelämän vaihtoehtoisessa maailmassa vastaus ihmiskunnan eheytymiseen on uudelleenlöydetty yhteys luontoon, yliluonnolliseen ja runolliseen hurmioitumiseen. Barbery on kirjoittamassa tarinalle jatkoa.

”Tämä kiehtova tarina, jonka ytimessä on unelma ja toivo paremmasta, sopuisasta maailmasta, voi hyvinkin merkitä uuden aikakauden alkua ranskalaisessa kirjallisuudessa.” – Le Parisien

Muriel Barbery
Haltiaelämää
Alkuteos La vie des elfes
Suomennos Lotta Toivanen
270 sivua

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net