Eeva-Liisa Hallanaro ym. (toim.): Metsän salainen elämä

| 21.10.2016
16.8.2016 julkaistu Metsän salainen elämä johdattaa lukijan ihastuttavalla tyylillä vähän hiljaisemman metsäkansan kätköihin. Puut ovat tunnetusti metsän sielu, mutta metsässä elää myös kymmeniä tuhansia lajeja erilaista pikkuväkeä.

Vuonna 2003 liikkeelle lähtenyt tutkimusohjelma Puutteellisesti tunnetut ja uhanalaiset metsälajit (Putte) on vienyt sadat eri eliöryhmien asiantuntijat metsään. Kirjan sanojen mukaan siellä he ovat kykkineet ja nyhertäneet, virittäneet hyönteispyydyksiä, pudotelleet pinseteillä sieninäytteitä pieniin paperipusseihin ja lopuksi istuneet kuukausitolkulla laboratoriossa. Reilussa kymmenessä vuodessa on löydetty lähes 2000 Suomelle uutta eliölajia, joista noin 550 on tieteelle aiemmin tuntemattomia. Jotkin löydöt ovat yllättäneet, jotkut kirvoittaneet peräti filosofisia pohdintoja metsän eliömaailmasta.

Tähän ihmeelliseen eliöverkoston kokonaisuuteen, joka metsissämme elää, tutustutaan lukuisten kirjoittajien kautta. Tutuksi tulevat mm. hitupihtisammal, lahottajasienet, limanuljaskan näköiset hytykät, korennot, amebat, punkit ja pistiäiset.

Tylsä ja puiseva tietokirja hyttysistä, koppakuoriaisista ja muista inhottavista ötököistä? Ei suinkaan. Kirja on niin onnistuneella tunnelmalla kirjoitettu ja kuvitettu, että ärsyttävät ötökätkin tuntuvat kiinnostavilta persoonilta. Ihan iloitsin esimerkiksi Neiti Kultapistiäisen puolesta, kun hänet valittiin Miss Metsä -sarjakuvassa metsän kauneimmaksi. Sekä tekstit että otsikot ovat myös hauskasti ja tempaisevasti sanailtuja.

Kirjassa on paljon valokuvia sekä jonkin verran monivärisiä piirroksia ja sarjakuvia, jotka rytmittävät kivasti lukuelämystä. Paloin halusta tietää aina vain lisää miljoonien metsäneliöiden hiljaisista puuhista.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakansi:
Suomalaisten sanotaan olevan metsäkansaa. Mutta kuinka hyvin tunnemme metsämme? Mitä tiedämme niistä tuhansista ja taas tuhansista eliölajeista, jotka elävät lahopuun kuoren alla, sammalen kätköissä ja purojen pohjissa?

Emme paljon mitään, vastasivat biologit ja vetivät saappaat jalkaan. Nyt he johdattavat lukijan seikkailumatkalle suomalaiseen metsään, joka on alkanut paljastaa salaisuuksiaan. Eteen aukeaa pienten ja piilottelevien eliöiden ihmeellinen maailma: Joku kärkkyy kyytiä lentävältä hyönteiseltä, toinen jakautuu osiin päästäkseen esteen läpi. Yksi säihkyy kuin jalokivi ja toinen muistuttaa hyytelökasaa. Tutuiksi tulevat esimerkiksi loispistiäiset, limasienet, sääsket, lepakot sekä monenkirjavat lahottajat.

Metsän salainen elämä on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän hiljaisten ja niitä työkseen tutkivien ihmisten elämästä. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta.

Toimittajat:

- Eeva-Liisa Hallanaro on luontoon ja ympäristöön erikoistunut tietokirjailija

- Saija Kuusela, FT, on projektipäällikkö ekosysteemipalveluiden yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa

- Aino Juslén, FT, on eläintieteen yksikön johtaja Luonnontieteellisessä keskusmuseossa

- Terhi Ryttäri, FM, on vanhempi tutkija luontotyyppien suojelun yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa

Kirjan muut kirjoittajat: http://www.gaudeamus.fi/metsansalainenelama/

Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén & Terhi Ryttäri (toim.): Metsän salainen elämä
395 sivua
Gaudeamus 2016
Arvostelukappale

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net