M.A Meretvuo: Seksin ja uskonnon vaiettu historia

| 08.11.2016
Seksi on tabu. Uskonto on tabu. Piste. Mutta mitä kirjailija M.A. Meretvuo on saanut irti seksin ja uskonnon historiasta? Ainakin sen, että tarvitsemme lisää eroottista uskonnollisuutta.

Parhaimmillaan seksin ja uskonnon voisi nähdä pyhänä kohtaamisena, jossa rakastavaisten sielut kohtaavat jumalallisuudessa. Pahimmillaan seksi ja uskonto yhdistyvät kirkon isien pedofiiliskandaaleissa ja vanhoissa kulteissa, jossa syntyi eläin- ja jopa ihmisuhreja.

M.A Meretvuo on tarttunut rohkeasti aiheeseen tutkiakseen uskonnon ja seksin välisiä kytköksiä ihmisen historiassa. Kirjassaan Seksin ja uskonnon vaiettu historia tutkitaan mm. eroottis-uskonnollisia ilmiöitä ja uskonnollisen seksin ”merkkihenkilöitä”. Muinaisesta Egyptistä alkava tutkimusmatka loihtii matkallaan näyn, jossa Atum-Jumala loi maailmaa ja toisia jumalia masturboimalla. Dionysoksen kulttiin yhdistettiin puolestaan orgiat ja uhrieläinten elävältä repiminen. Varhaiskristillinen aika toi tulleessaan kiellot, häpeän ja syyllisyyden, vaikka joidenkin ryhmittymien tiedettiin harjoittaneen homoseksuaalisuutta ja toisten ryhmän käyttäneet ehtoollisella viinin ja leivän asemasta siemennestettä ja kuukautisverta.

Uskonnollisen seksin tutkimusmatkailijat -osiossa käsitellään henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi aihepiirin saralla. Mukaan ovat päässeet mm. William Blake, Joseph Smith sekä Aleister Crowley, jonka merkitystä seksuaalisen uskonnollisuuden perinteen jatkajana ja uudistajana ei voi vähätellä.

M.A.Meretvuon kirja on paikoin hyvinkin mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Se auttaa osittain ymmärtämään miksi ja milloin seksiin liittyi häpeän ilmapiiri, samalla kun se kertoo kaunistelematta seksin ja uskonnon välisestä historiasta ja juuri niistä asioista, mistä ei puhuta.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakannen teksti:

Uskonto ja seksi eivät varmasti ole kaksi ensimmäisenä yhteen kuuluvaksi miellettävää asiaa. Kuitenkin monet varhaiset uskonnot perustuivat juuri seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden pyhyydelle.

Uskonnollisten instituutioiden näkökulmasta ihmisen luojan asemaan korottava sukupuolisuus on ollut ongelmallinen asia, ja usein ihmisiä on pyritty hallitseman juuri seksuaalisten rajoitusten kautta. Huolimatta esimerkiksi kristillisen kulttuurin seksuaalikielteisestä vaikutuksesta myös länsimainen uskonnollisuus on aina kätkenyt sisäänsä seksuaalisuutta arvostavia ja hyödyntäviä perinteitä – eroottisista visioista aina seksuaalimagian rituaaleihin asti.

Kirjassaan M.A. Meretvuo jäljittää seksin ja uskonnon yhteyttä muinaisista kulttuureista nykypäivään asti. Kuvaukset ennen suomeksi julkaisemattomista hämmästyttävistä näkemyksistä ja hätkähdyttävistä rituaaleista johdattavat lukijan uskonnollisen seksuaalisuuden unien ja painajaisten maailmaan.

M.A Meretvuo: Seksin ja uskonnon vaiettu historia
Salakirjat 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net