Michelle Keogh: Terveellistä ja hyvää kotikuivurista

| 29.04.2016
Ruoan kuivaaminen on tapa, jota voisi enemmän hyödyntää Suomen lyhyttä suvea ajatellen. Oman maan sesonkituotteiden, esimerkiksi omenien, marjojen ja sienten kuivaus on oiva ruoanvalmistustapa.

Michelle Keoghin kirja terveellistä ja hyvää kotikuivurista antaa hyvät perustiedot kuivaamisesta. Kuivattu ruoka säilyy hyvin ja on helppoa, kunhan tietää muutaman keskeisen asian, ja juuri siihen kirja pyrkii. Kuivaamisessa on kyse siis siitä, että ruoasta saadaan ylimääräinen kosteus pois, jolloin ruoka säilyy ilmavissa tölkeissä ja paperipussissa hyvinkin pitkään. Syötäessä kuivattu ruoka nautitaan sellaisenaan tai se liotetaan, keitetään tai höyrytetään syötäväksi. Kirja neuvoo kuivurin hankinnassa, mutta myös uunissa, saunassa, patterien läheisyydessä ja huoneilmassa voi kuivattaa tiettyjä tuotteita.

Itse olen kuivannut jonkin verran yrttejä ja hedelmiä. Mutta en ole tajunnut, että melkein "mitä vain" voi kuivata. Eri asia on sitten se, onko se järkevää, sillä jotkut marjat ja hedelmät sisältävät niin paljon nestettä, että niitä pitää kuivata monen monta tuntia. Kirjan eri osioissa opetetaan kuivaamaan mm. hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja jälkiruokia. Ilahduttavaa kirjassa oli raakaruokien osuus, esimerkiksi "tomaattirieska" on kiva idea, kun kesällä miettii tomaatin säilöntäkäyttöä. Erilaisten hedelmänauhojen (makeita herkkuja) kuivaus on myös hyvä idea. Oma lukunsa on lemmikkien ruoan kuivaus. Itse olen monesti miettinyt kaupasta ostettujen koiranherkkujen sisältöä, joka lienee aika epämääräinen....vastaisuudessa perheen koirat saavat itsekuivattuja herkkuja. Viimeiseksi on vielä kirjasta nostettava esiin kokonaisten ruokien kuivaus. Yleensä kokonaisen aterian kuivaus kuullostaa turhalta, mutta kesän vaellusreissulle ei löytyne kovin helpolla vegaanista vaihtoehtoa, mutta nyt voin tehdä sen itse.

Kokonaisuudessaan kirja tarjosi paljon uutta - ensi kesänä hyödynnän kesän makuja paljon enemmän kuivaamalla.

Takakannen teksti:

Kuivaaminen on ikivanha tapa säilöä ruokaa: jo kivikaudella ruokaa kuivattiin auringon ja tuulen avulla talvea varten. Nykyaikaisessa keittiössä kuivuri on väline, jolla voi valmistaa monenlaista terveellistä ruokaa. Välipalojen valmistaminen kuivurilla on myös paljon edullisempaa kuin niiden ostaminen kaupasta.

Tärkein syy kotikuivurin käyttöön on kuitenkin se, että sen avulla valmistettu ruoka on tervellistä. Ihmisruumis koostuu elävistä soluista, jotka tarvitsevat "elävää" ruokaa. Se pitää yllä terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Joka päivä meillä on mahdollisuus valita "elävän ja kuolleen" ruoan väliltä. Kuivaamalla ruoka alle 47 celssiuksessa, se säilyttää elävyytenstä eik äsen ravintoarvoista katoa niin suuri osa kuin kuumentamalla valmistettaessa.

Tämän kirjan avulla opit kuivaamaan erilaisia ruokia herkullisten reseptien ja vihjeiden avulla. Kussakin luvussa keskitytään erilaisiin ruokiin: hedelmien ja vihannesten kuivaamisesta siirrytään edelleen hedelmänauhoihin, kuivalihan tekoon, pähkinöiden ja siementen kuivaukseen, raakaruokien ja jälkiruokien valmistukseen ja hännänhuippuna vielä lemmikkieläinten kuivattuihin herkkuihin. Kirja antaa kaikki tarvittavat tiedot erilaisten ruoka-aineiden käsittelyyn ja kuivatun ruoan oikeaan säilytykseen. Se tarjoaa myös 100 innovatiivista reseptiä kuivurissa valmistettaviin herkkuihin. Kun taito on hyppysissä, voitkin siirtyä kokeilemaan oman makusi mukaisia aineksia. Kuivaaminen on helppoa, kun on oppinut perustaidot.

Michelle Keogh: Terveellistä ja hyvää kotikuivurista, kaikkea hedelmänauhoista juuressipseihin
Minerva 2016

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net