Merete Mazzarella: Hyvä kosketus

| 03.05.2015
Terveydestä paasataan nykyään lähes tauotta. Laihduta, valitse tarkoin mitä syöt, muista liikkua! Kuitenkin sairastut tai ainakin vanhenet. Merete Mazzarella kysyykin kirjassaan onko hyvä elämä yhtä kuin terve elämä?

Hyvä kosketus kertoo ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta. Merete Mazzarella pyrkii kirjassaan valaisemaan asiaa mitä on hyvä elämä ja onko hyvä elämä yhtä kuin terveys? Mazzarellan kirja Juhlista kotiin kertoi hänen äitinsä elämästä ja kuolemasta ja myös siitä, että elämä voi sairaanakin olla hyvää. Teoksen ilmestymisen jälkeen kirjailija alkoi puhua lääkärin ja potilaan välisestä kommunikaatiosta ja omaisten roolista kuolevan hoidossa. Hän myös kurssitti lääkäreitä luovan kirjoittamisen pariin. Näistä kokemuksista syntyi kirja Hyvä kosketus.

Mazzarellan pokkari ravistelee lukijoita ja kehottaa katsomaan missä mennään. Ovatko median maalailemat uhkakuvat todellisia? Entä diagnoosit, mitä ne oikeasti kertovat potilaalle? Saako potilasta halata? Mazzarellan esseenomainen kerronta pörhältää eteenpäin vauhdilla ja saa lukijan miettimään suhdettaan kehoon, terveyteen ja siitä millaista hoitoa itse haluaa, kun sen aika on.

Tilaa kirja Suomalaisesta kirjakaupasta.

Takakansi:

Onko hyvä elämä yhtä kuin terve elämä?
Entisaikaan terveydestä ei pidetty melua, mutta nykyään siitä puhutaan yhä kovaäänisemmin - terveyttä on alettu pitää lähes elämän tarkoituksena. Olemassaololla on väistämättä kuitenkin myös yöpuolensa: sairaus, kipu, vanheneminen ja kuolema. Tätä kaikkea meidän on yhä vaikeampi hyväksyä. Niinpä sairaustarinoista on tullut aikamme seikkailuromaaneja, joissa seikkailu syntyy kehon hallinnan menettämisestä. Hoitoa leikataan tehokkuuden nimissä ja lääkärit erikoistuvat niin pitkälle, että heidän täytyy käydä kursseja osatakseen puhua potilaan kanssa.

Merete Mazzarella kirjoittaa humoristisesti ja poleemisesti tästä niin kuin paljosta muustakin, lääketieteestä ja humanismista, lääkärin muuttuneesta roolista ja siitä, miksi niin monella kirjailijalla on lääkäritausta. Hän pohtii myös keskustelun ja hyvän kosketuksen merkitystä ja kyseenalaistaa ajatuksen, että kunnon ihmisen pitäisi kunnostautua vielä kuolemassakin.

Merete Mazzarella: Hyvä kosketus. Ihmisen kehosta, terveydestä, hoitamisesta ja kirjallisuudesta. (Alkuteos Den goda beröringen. Om kropp, hälsa, vård och litteratur.) Suom. Raija Viitanen.
Tammi 2105
Ensimmäinen painos 2006

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net