John D. Teasdale & Mark Williams & Zindel Segal: Mindfulness-työkirja

| 20.02.2016
Kiinnostuin mindfulness-työkirjasta heti, kun kuulin siitä. Mitä muutakaan voi odottaa itseoppineelta, viittä vaille valmiilta keittiöpsykologilta? Halusin tietää, onko teos riittävän kansantajuinen ja onko ohjelman suorittaminen mahdollista ilman kalliita terapiakäyntejä.

Teoksen saavuttua kotiini aloitin lukemisen saman tien. Huomasin, että mukana on hyvin selkeät ja seikkaperäiset ohjeet etenemiseen ja erilaisten harjoitteiden tekemiseen. Ohjeisiin tutustumalla ohjelmaa voi seurata ilman, että tarvitsee maksaa kalliita psykoterapiakäyntejä.

Masennuksen melko tavallisiin oireisiin kuuluu voimattomuus ja merkityksen katoaminen kaikesta tekemisestä. Pahimpina aamuina ei jaksa nousta sängystä ylös. Masentunut on osuvasti kuvannut olotilaansa; en halua kuolla – en vain jaksa elää.

Ihminen, joka potee keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta, ei välttämättä jaksa motivoitua tehtävien tekemiseen. Mieli tuottaa negatiivisia ajatuksia, ruminoi. Jäin miettimään, miten tällaisessa tilassa olevan itkuisen, uupuneen sieluparan lienee mahdollista motivoitua kerta toisensa jälkeen tehtäväkirjan ääreen.
Toisaalta, masentuneellakin on erilaisia päiviä, erilaisia jaksoja. Välillä vointi kohenee. Jos noissa voinnin kohoamisen kohdissa ryhtyy tekemään mindfulness-harjoituksia, voi olla mahdollista lievittää pahimpia oireita.

Kirja on erinomainen, ja harjoitukset tekemällä voi toipua. Silti on vaikea nähdä, että patologisesti masentunut tai ahdistunut ihminen kykenisi motivoitumaan tehtäviin yksin ja tekemään niitä yksin.

Sosiaalisen tuen ja ammatillisen ohjauksen avulla tehtävien tekeminen onnistuu. Ei tarvitse mennä psykoterapiaan. Riittää, kun on joku, joka kyselee tehtävien teon perään ja osallistuu mindfulness-projektiin.

Kirjaa voi suositella kaikille, ei vain masentuneille ja ahdistuneille. Jos olet masentunut tai ahdistunut elämää haittaavissa määrin, kannattaa kirjan täyttämisen tueksi pyytää tukihenkilöä. Vertaisryhmistä, mielenterveystoimesta, eri järjestöistä ja valmennusyrityksistä löytyy tällaisia ihmisiä. Ja miksei tueksi voisi pyytää ystävää, puolisoa tai muuta sukulaista.
Kirjassa on riittävästi kliiniseen tutkimukseen perustuvaa tietoa MBSR-menetelmästä. Esipuheen on kirjoittanut arvostettu tietoisuustaitojen oppi-isä Jon Kabat-Zinn. Lukuisat havaintoesimerkit auttavat ymmärtämään tekstin ja tehtävät maallikkona ilman ammattiohjaajan apua.

Ennalta ehkäisevänä menetelmänä mindfulness-työkirjan täyttäminen toiminee paremmin kuin jo sairastuneen kohdalla. Ihminen, jolla on masennusalttius tai lievää ahdistuneisuutta, voi tarttua tähän oljenkorteen ja saada helpotusta elämäänsä.

Masennus ja ahdistus kuuluvat elämään. Ne voivat avata portin syvempään henkiseen kehitykseen. Tietoisesti eläminen on täydempää ja voimakkaampaa kuin jatkuva automaattiohjauksella päivästä toiseen ajautuminen.Tietoisuustaidoissa ei ole mitään mystistä, ja harjoittajalle ne ovat välillä tylsiä. Se kannattaa hyväksyä ennen ohjelman aloittamista. Kyse on siitä, että kaikkia aisteja käyttäen elät ja koet sen, mitä tässä hetkessä on. Mitä tapahtuu sisälläsi, mitä ulkopuolellasi. Aistit avoinna.

Takakansi: Mindfulness-työkirjassa esitellään kahdeksan viikon ohjelma, joka voi auttaa sinua voittamaan masennuksen, ahdistuksen ja stressin. Menetelmä on mindfulnessiin perustuvaa kognitiivista terapiaa (Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT), joka on kliinisissä tutkimuksissa osoittautunut erittäin tehokkaaksi hoidoksi masennukseen ja ahdistukseen. Kirjassa on jokaiselle viikolle mindfulness-harjoituksia, hyödyllisiä vinkkejä sekä työkaluja oman edistyksen seuraamiseen. Teoksen harjoituksia voi tehdä itsekseen tai yhdessä terapeutin kanssa. Kirjan meditaatioharjoitukset ovat myös kuunneltavissa ja ladattavissa verkossa.

Basam Books on aikaisemmin julkaissut samoilta kirjoittajilta suositut teokset Mielekkäästi irti masennuksesta (2009) ja Mindfulness masennuksen hoidossa (2014).
John Teasdale, PhD, on toiminut erikoistutkijana kognition ja aivotieteen tutkimusyksikössä Cambridgessa, Isossa-Britanniassa. Hän on saanut American Psychological Association –järjestön arvostetutlle tieteentekijälle myöntämän palkinnon.

Mark Williams, DPhil, on kliinisen psykologian professori ja Wellcome Trust -säätiön tutkija Oxfordini yliopistossa Isossa-Britanniassa. Hän on myös Oxfordin yliopiston psykiatrian laitoksen mindfulness-keskuksen johtaja.
Zindel Segal, PhD, on psykologian professori Toronto-Scarboroughin yliopistossa Kanadassa sekä vanhempi tutkija Centre for Addiction and Mental Healthin alaisessa Campbell Family Research –instituutissa.

John D. Teasdale & Mark Williams & Zindel Segal: Mindfulness-työkirja, 8 viikon ohjelma masennuksesta ja ahdistuksesta vapautumiseen
Basam Books 2015

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net