Määttä, Kaarina & Uusiautti, Satu: Rakkaus - tunteita, taitoja, tekoja

| 15.04.2016
Kirja alkoi erittäin innostavasti rakkauden tutkimuksesta ja teorioista kertomalla, sekä kutsumalla lukijaa ymmärtämään rakkauden moniulotteisuutta. Sen jälkeen kirjailijat jakoivat oman määritelmänsä rakkaudelle: ”Rakkaudessa voidaan erotella erilaisia tunteita, tietoja ja taitoja sekä tekoja ja toimintaa.”

Itselleni oli antoisaa lukea myös mustaa valkoisella, että rakkauteen kuuluu koko tunteiden skaala äärimmäisistä ilon ja lumoutumisen kokemuksista jyrkimpiin ahdistuksen ja itsetuhoisuuden tuntemuksiin. Jotenkin sen unohtaa, että vaikka rakkaudella on voima ohjata ihmisiä löytämään sisältään seesteisyys, ei rakkaudenmatka itsessään ole suinkaan aina seesteinen. Vastavuoroisen rakkauden tarjoama ekstaasinomainen tila ei kestä loputtomiin, tai ainakaan jatkuvasti, sillä ihmiset ja ympäristöt muuttuvat, mutta voi siihen saada kosketuksen uudestaankin.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu rakkaus tietoina ja taitoina. ”Rakkauden viriäminen ja rakkaussuhteen eteneminen edellyttävät ainakin seuraavia taitoja:

- vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja

- vaikeuksien ja ristiriitojen sietämistä ja selvittämistä

- seksuaalisuuden taitoja (romanttisessa rakkaudessa)

- huumorintajua

- kykyä jakaa arjen elämän käytännöt sekä muutokset

- kärsivällisyyttä ja itsekontrollia

- itsensä arvostamista” (s. 28)

Ja tiedot ja taidot on ilmaistava toimintana: ”Ilman tätä rakkauden osa-aluetta rakkaus ei näkyisi käytännössä, eikä rakkauden aitoutta ja vilpittömyyttä voisi arvioida. Väkevimmätkään tunteet eivät paljastu, jos ihmiset epäonnistuvat niiden ilmaisemisessa eivät osaa tai halua muuttaa niitä toiminnaksi.” (s. 29)

Pidin kovasti myös siitä, että kirjailijat olivat vieneet teorian myös hyvin konkreettisesti käytännön taitojen tasolle. Kirja inspiroi minua ajattelemaan, että jos rakkautta ruokitaan teoin, voisin hyvin uskoa, että vastavuoroisen rakkauden tarjoama ekstaasinomainen tila voi tulla takaisin pitkässä suhteessa, kun tutustutaan toiseen jälleen uteliaasti ja avoimesti uutena ihmisenä ilman ennakko-odotuksia eli päästetään irti tavasta nähdä sekä itse että toinen vanhojen tietojen, taitojen tekojen ja tapojen orjana. Myös symbioottisen tilan vanhemman ja lapsen välillä voi kokea aina uudestaan, kun lapsi luottaa vanhempaan ja vanhempi suhtautuu lapseen samalla avoimuudella ja rakkaudella kuin vastasyntyneeseen vauvaan.

Kirjassa eritellään myös muita rakkauden muotoja kuin romanttinen ja vanhempainrakkaus. Niitä ovat ystävyys, lähimmäisenrakkaus, eläin- ja luonnonrakkaus, pedagoginen rakkaus, isänmaanrakkaus ja rakkaus työhön. Kaiken rakastamisen perustana on kuitenkin itsensä rakastaminen.

Kirja vastaa myös moniin yleisesti ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin, kuten ”Kuka on se oikea?” ja ”Mitkä ovat menestyksen salaisuudet niin työssä kuin perheessä?”. Kaiken kaikkiaan kirjan luettuaan tuntui siltä, että sen pariin palaa vielä useamman kerran, sillä ainakin minä haluan elämässäni ennen kaikkea olla rakastava ja rakastettu.

”Rakastavat ja onnelliset ihmiset ovat yhteistyökykyisempiä, sosiaalisempia, hyvätahtoisempia ja epäitsekkäämpiä…, itsesäätelykyisempiä, ystävällisempiä ja vähemmän materialistisia…, sekä avoimempia, rohkeampia, luottavaisempia ja auttavampia… kuin rakkautta vailla olevat.” (s. 223)

Kirja-arvostelu: Johanna Maria Davies, VTM

Takakannen teksti:

Kaikki rakkaudesta
Rakastuminen, kumppaninvalinta ja kestävän parisuhteen salaisuus ovat kiehtoneet niin tiedettä kuin taidettakin kautta aikojen. Romanttinen rakkaus ja parisuhde kuuluvat olennaisesti ihmisen elämään, mutta rakkaus on myös muuta - tunnemme esimerkiksi lähimmäisen- ja vanhempainrakkautta sekä rakkautta työhön ja luontoon.

Paitsi tunne rakkaus on tietoja ja taitoja sekä tekoja. Rakkaus rikastuttaa elämää, mutta se ei ole ongelmatonta. Se voi aiheuttaa surua ja kärsimystä, olla tukahduttavaa tai pakkomielteistä. Yrityksistä huolimatta rakkautta on mahdotonta määritellä, ja ehkä juuri siinä on sen lumous.

Määttä, Kaarina & Uusiautti, Satu: Rakkaus - tunteita, taitoja, tekoja
Kirjapaja 2014
Arvostelukappale

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net