Elif Shafak: Rakkauden aikakirja

| 26.09.2013
"Itään, länteen, etelään tai pohjoiseen, suunta on aivan yhdentekevä. Oli määränpää mikä hyvänsä, on pidettävä huoli ainoastaan siitä, että jokainen matka on matka sisimpään. Jos matkustaa sisimpäänsä, matkustaa kaikkialle maailmalla ja sen tuolle puolen". Näin kuuluu yksi neljästäkymmenestä rakkauden uskonnon säännöstä.

Rakkauden aikakirja nivoo yhteen kaksi aikakautta ja mannerta, 1200-luvun Turkin ja 2000-luvun Amerikan. Turkissa mystikko Rumi kohtaa henkisen kumppaninsa dervissi Shamsin, joka kokoaa 40 viisasta sääntöä elämää varten. Harvat kuitenkin iloitsevat tästä ystävyydestä ja niinpä varsinkin kiertävä dervissi Shams saa päällensä monien vihat. 

Amerikassa Ella, elämäänsä jumiutunut kotiäiti puolestaan saa luettavakseen romaanin Suloinen rienaus. Ella vaikuttuu kirjasta niin, että ottaa yhteyttä kirjailijaan ja alkaa kirjoitella tämän kanssa. Ella rakastuu huomaamattaan ja joutuu kirjan edetessä punnitsemaan omaa elämäänsä ja tekemiään valintoja uudemman kerran.

Kirja oli mielestäni todellinen helmi, josta löytyi sekä viihdettä että sydämen ääntä. Ellan tarinaa en olisi välttämättä mukaan kaivanut, toistaalta se peilasi hyvin Ellan mietteitä ja elämän muutoksia kirjan edetessä. Rohkea nainen. Itseäni kiinnosti Rumin ja Shamsin elämä. Shamsin 40 sääntöä antoivat miettimisen aihetta, kerrankin ns. tavallisesta kirjasta löytyy hieman syvällisempääkin sanomaa. Kiinnostuin myös sufilaisuudesta, mutta ainakaan netistä ei paljon tietoa löytynyt (suom.kielisiltä sivuilta).

"Koko maailmankaikkeus sisältyy yhteen ainoaan ihmisolentoon - sinuun. Kaikki, mitä näet ympärilläsi, mukaan lukien asiat, joista et ehkä paljoa pidä, ja jopa ihmiset, joita halveksut ja inhoat, ovat olemassa sinussa itsessäsi eriasteisina. Älä sen vuoksi myöskään etsi Shaistania itsesi ulkopuolelta. Paholainen ei ole mikään tavaton voima, joka hyökkää ulkoa. Se on tavallinen ääni, joka kuiskii sisältä. Jos oppii tuntemaan itsensä kokonaan kohtaamalla rehellisesti ja ankarasti sekä synkät että miellyttävät puolensa, saavuttaa tietoisuuden korkeimman tason. Kun tuntee itsensä, tuntee Jumalan."

 

Takakannen teksti:

Rakkaus iskee jokaiseen, myös niihin, jotka sitä karttavat.

”Kaksituhattaluku on monella tapaa hyvin samanlainen kuin tuhatkaksisataaluku. Molemmat jäävät historiaan aikakausina, joita leimaavat ennennäkemättömät uskonnolliset kiistat, kulttuurien väärinkäsitykset ja yleinen epävarmuus sekä Toisen pelko. Tällaisina aikoina rakkautta tarvitaan enemmän kuin koskaan.”

Amerikkalaisen kotirouvan Ella Rubinsteinin elämä on valjua. Kaikki muuttuu, kun Ella alkaa tehdä töitä kirjallisuusagentuurille ja saa luettavakseen tuntemattoman Aziz Zaharan käsikirjoituksen Suloinen rienaus. Tarinan päähenkilö on 1200-luvulla elänyt mutta tänäkin päivänä runoistaan tunnettu mystikko Rumi, joka käy läpi syvällisen muutoksen dervissi Shamsin rakkautta koskevien opetusten ansiosta.

Rumin ja Shamsin tarina vavahduttaa omaa tietään etsivää Ellaa, ja vuosisatojen välinen kuilu sulkeutuu kuin huomaamatta. Ella ja Aziz alkavat käydä intensiivistä sähköpostikirjeenvaihtoa, mikä johtaa suureen muutokseen myös Ellan elämässä. Rajoja rikkovalla rakkaudella on kuitenkin hintansa – sen saavat kokea niin Shams, Rumi kuin Ella.

Kahdella aikatasolla taiturillisesti kerrottu Rakkauden aikakirja kantaa yli vuosisatojen ja kulttuurien. Se kertoo 1200-luvun salaperäisestä Lähi-idästä yhtä elävästi kuin nykymaailmasta ja herättää lukijan pohtimaan, mitä rakkaus pohjimmiltaan on.

Alkuteos The Forty Rules of Love
Suomentanut Maria Erämaja
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, tammikuu 2011

Muutamia lukukokemuksia kirjasta:

Nenäkirjassa
Kirjakepponen
Villasukkakirjahyllyssä
Lapetitelectrice

 

Takakannen etusivulle

 

 

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net