Metsän tarina

| 16.01.2014
Kotimainen Metsän tarina on noussut yhdeksi Suomen kaikkien aikojen katsotuimmista dokumenttielokuvista. Saman tekijäkolmikon kuvateos paketoi yleisön rakastamat vanhan metsän tarinat upeine kuvineen todelliseksi luku- ja katseluelämykseksi.

Metsän tarina -kirjan (Maahenki 2013) tekstin on laatinut elokuvaohjaaja ja kirjailija Ville Suhonen, joka muistetaan myös muun muassa kansainvälistäkin ihastusta herättäneen Poika ja ilves -elokuvan ja samannimisen kirjan tekijänä. Lumoavan kuvamaailman takana ovat palkitut luontokuvaajat Mikko Pöllänen ja Hannu Siitonen.

Korkealuokkaisia luontokuvia kokoavilla kirjoilla on Suomessa vahva traditio. Metsän tarina yhdistää poikkeuksellisella tavalla eturivin valokuvaajiemme uurastuksen tulokset viehättävään tarinaan, jossa isä vie poikansa ikimuistoiselle retkelle halki metsän neljän vuodenajan, lapsuuden luontoelämyksistä ja pohjoisten kansojen myyttisistä uskomuksista kertoen. Seikkailun pääosissa ovat esi-isiemme palvomat karhut ja hirvet, kuukkeli – muinainen onnenlintu ja sielunlintu – sekä lukuisat muut suomalaisen metsän eläimet. Tärkeä rooli on myös satojen vuosien ikäisillä puilla, joita ennen muinoin palvottiin, joilta kysyttiin neuvoa ja pyydettiin suojelusta.

Kirjan eteläkarjalaiset luontokuvaajat ovat eläneet tiiviissä vuorovaikutuksessa metsän kanssa ja omaksuneet lähestymistavan, jossa he itse mahdollisimman saumattomasti sulautuvat osaksi luontoa. Vaikka päiväkausiin ei syntyisi yhtään kuvaa, kirjaan vangitut tilanteet osoittavat kärsivällisen ja nöyrän mielen kantaneen hedelmää.

Viime vuosikymmeninä vanhat metsät ovat huvenneet niin vähiin, että yhä useampi suomalainen ei ole sellaisen tenhoa koskaan kokenut. Metsän tarina on vaikuttava kunnianosoitus metsäluonnon uskomattomalle monimuotoisuudelle. Lukijan ei liene vaikea tämän kirjan myötä eläytyä siihen kunnioittavaan kumppanuussuhteeseen, joka menneillä sukupolvilla metsän kanssa vallitsi.

Metsän tarinan taustalla oleva samanniminen dokumenttielokuva oli 21.10.2013 mennessä kerännyt ennätykselliset 81 453 katsojaa.

Säveltäjä Panu Aaltio on voittanut kansainvälinen elokuvamusiikkikriitikkojen järjestön IFMCA:n palkinnon Metsän tarinaan tekemästään sävellyksestä. Elokuvalle on myönnetty Suomen Luonnonsuojeluliiton vuoden 2013 Ympäristöpalkinto ”suomalaisen metsäluonnon elämyksellisestä filmatisoinnista.


http://annelinkirjoissa.wordpress.com/2013/12/01/metsan-tarina/


http://www.metsonpolku.fi/fi/ajankohtaista/ajankohtaista_2013.php?we_objectID=320

 

Tekijät
Ville Suhonen (s. 1964) on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija, ja kriitikko ja , joka tunnetaan mm. Poika ja ilves -elokuvasta ja -kirjoista sekä romaanista Tuulensieppaaja. Suhosen elokuvatuotanto käsittää yli 30 lyhyt- ja dokumenttielokuvaa. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa taidehistoriaa ja teatteritiedettä. Suhonen on saanut toistakymmentä elokuvapalkintoa ja mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Nykyisin Vihdissä asuva Suhonen on syntynyt ja kasvanut Helsingissä.

Hannu Siitonen (s. 1949) on parikkalalainen luontokuvaaja ja entinen huippu-urheilija. Siitosen ja Heikki Willamon kirja Kuukkeli – sielunlintu valittiin WWF:n vuoden luontokirjaksi 2003. Hänen kuviaan on julkaistu myös mm. kirjoissa Kotka ja tuhat joutsenta. Äyräpään lintuparatiisi (2003) ja Laulujoutsen – kansallislintu (2006). Siitonen voitti keihäänheiton Euroopan mestaruuden 1974 ja olympiahopeaa 1976.

Mikko Pöllänen on palkittu simpeleläinen luontokuvaaja. Hän on ollut pääkuvaajana mm. Arktika – muuttolintujen valtaväylillä -kirjassa (1997) sekä kuvaajana luontodokumenteissa Kuukkeli – metsän emäntä (2004), Kaakkuri – huuto lammelta (2008) ja Kettu osaa monta asiaa (2008).

Ville Suhonen–Hannu Siitonen–Mikko Pöllänen: Metsän tarina
ISBN: 978-952-5870-95-4
Ulkoasu: Ritva Kovalainen / 208 sivua, koko 200x220 mm, sidottu, ovh 46 € /
Maahenki 2013

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net