Jaana-Mirjam Mustavuori: Tunnevirrassa – Ymmärrä tunteita

| 17.11.2017
Mustavuoren uutuusteos tarttuu ihmiselon iäisyysaiheeseen; tunteisiin. Kirjassa on 21 kirjoituskokonaisuutta, joissa tunteita tarkastellaan hieman eri perspektiiveistä. Kansikuva on havainnollinen; eri-ikäisten ihmisten ilmeet kuvastavat monenmuotoisia tunteita ja tunnetiloja.

Mustavuori on kirjan kirjoittamista varten selvittänyt laaja-alaisesti erilaisia tunneteorioita eri aikakausilta. Kirjassa on erityistä se, että alkuun on listattu 104 erilaista tunnetta ja kokemusta. Lista avaa silmät ihmisen tunnemaailman moninaisuudelle. Lista on kirjan lisäksi luettavissa verkossa osoitteessa www.edu.fi/tunteesta_tunteeseen/104_tunnetta.

Tunnevirrassa-kirja soveltuisi hyvin esimerkiksi heille, jotka opettelevat tunnistamaan tunteita. Teksti on selkeää, lyhyttä ja helposti ymmärrettävää. Voisin ostaa kirjan lahjaksi kasvavalle nuorelle, teini-ikäiselle. Yhtä hyvin se soveltuu tunteista kiinnostuneelle aikuiselle, joka ottaa aiheeseen ensiaskeleitaan. Lisäksi kirjasta on ammennettavissa hyviä aiheita nuorten tai nuorten aikuisten ryhmiin.

Mustavuori yrittää määritellä tunnetta ja tunteita ja niiden merkitystä ihmisen yksilöllisessä ja sosiaalisessa elämässä eri kulttuureissa. Hänen ennakkoluuloton tapansa etsiä vastausta eri tieteenalojen piiristä johtaa siihen, ettei yksiselitteistä ja tyhjentävää määritelmää tahdo löytyä. Hän onkin ripotellut tekstiin erilaisia tunteiden määrittelypyrkimyksiä, jotka avaavat tunteita ja ihmisten sekä tieteen suhdetta tunteisiin aina vähän uudesta näkökulmasta. Tällainen tyyli tekee kirjasta rikkaan; aina löytyy jotain uutta.

Hyvää kirjassa on kansantajuisuus. Se on hieno, havukka-ahomainen tutkielma tunteista. Eri teorioita on käyty läpi siinä määrin, että jokaiselle tavalliselle ihmiselle tekstistä löytyy varmasti paljon uutta. Yhteys aistien, ruumiillisuuden ja tunteiden välillä on avattu. Buddhan näkemys asiaan on löydettävissä, samoin tunteen ja järjen välinen suhde. Mustavuori kirjoittaa tunteista myös sosiaalisena ilmiönä usealta eri kannalta.

Mustavuori mainitsee erilaisia teorioita, joiden avulla omaa tunnemaailmaa voi tutkia tai laajentaa omaa käsitystä tunne-elämästä. Lyhyiden sitaattien perusteella lisälähteitä kiinnostusta herättäneisiin teorioihin on helppoa löytää. Siksikin kirja on hyvä ensikosketus tunteita koskevaan kollektiiviseen tietoon.

Takakansi: Mitä tunteet ovat? Mikä on tunteiden tehtävä ihmisen ja maailman välisessä suhteessa? Mistä tunteet kumpuavat?

Jaana-Mirjam Mustavuori tarkastelee uudessa kirjassaan Tunnevirrassa tunteita ja niiden liikkeitä monelta eri kantilta. Kirja koostuu 21 lyhyestä kirjoituksesta, joista jokainen tuo esiin yhden, usein yllättävänkin, näkökulman tunteisiin.

Tunteista on moneksi. Ne ovat elämän ytimessä ja kokemuksen keskiössä. Tunteet vaikuttavat ajatteluun, toimintaan, muistiin, oppimiseen ja siihen, miten tulkitsemme asioita. Ne liittävät meidät yhteen muiden ihmisten ja elinympäristömme kanssa. Tunteet synnyttävät merkityksiä. Ne ovat biologiaa, psykologiaa ja kulttuuria, ja niiden voimalla on tehty monta pienempää ja suurempaa vallankumousta.

Tunteet tekevät elämästä elämisen arvoisen, ja ne liittävät yhteen mielen ja ruumiin, henkilökohtaisen ja yhteisöllisen, toiminnan ja ajatukset. Kirja sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin itseään ja tunteita ilmiönä ja kokemuksena.

Jaana-Mirjam Mustavuori: Tunnevirrassa – Ymmärrä tunteita. 21 näkökulmaa tunteisiin.
Viisas elämä -sarja 2017

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net