Kaarlo Jaakkola: Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla

| 09.05.2016
Tutustuin Kaarlo Jaakkolan teoksen kolmanteen painokseen mielenkiinnolla. Nykyisin suolistobakteereista, vatsaoireista ja teollisesti tuotetun ruuan epäeettisyydestä ja epäterveellisyydestä on saatavilla tietoa ja pseudotietoa enemmän kuin yhdessä elämässä ehtii omaksua. Neuvoja ja neuvoja on joka lähtöön.

Jaakkolan lääkäritausta tulee tekstistä ilmi. Kieli on silti kansantajuista. Paranemistapaukset tarjoavat samaistumiskohteita ja luovat mielikuvaa yksilöllisten hoitojen etenemisestä. Kaarlo Jaakkola kirjoittaa 2000-luvun ravitsemushoidon tavoitteista ja toteutumismalleista. Hän perustelee kannattamansa hoitotavan tarvetta hyvin asiantuntevasti. Huomiota kiinnitetään myös antioksidantteihin ja suoliston toimintaan. Jaakkola esittelee erilaisia ruoansulatuselimistön sairauksia ja hoitoja. Lukijalle syntyy ongelmien kirjosta riittävä kokonaiskuva. Teksti tutustuttaa mahasuolikanavan toiminnallisiin häiriöihin, ärtyvän suolen oireyhtymään, dysbioosiin, hiivatautiin ja keliakiaan sekä gluteeniherkkyyteen.

Jaakkola kirjoittaa myös muista ruoansulatuselimistön sairauksista, kuten suuontelon sairauksista ja suun allergioista. Nenänielun, ruokatorven ja mahalaukin sairauksia käydään läpi. Närästyksestäkin saa kirjasta yleiskuvan, samoin tulehduksellisista suolistosairauksista. Teoksessa esitetään viikon kuuri, jolla vatsavaivoista pääsee eroon. Jaakkola kirjoittaa myös laajasti eri ravintolisistä, joista saa apua vatsavaivoihin.

Jaakkolan teos tarjoaa rivikansalaiselle laaja-alaisen kuvan erilaisista vatsavaivoista ja ravitsemuksellisia esityksiä siitä, miten niistä pääsee eroon. Teosta voi käyttää hakemistona selvittäessään omia oireitaan ja niiden poistamista. Aina on kuitenkin syytä keskustella oireista ja hoidosta lääkärin kanssa, Jaakkola muistuttaa.

Takakansi:

Kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on hoitanut potilaitaan ravitsemushoidolla jo yli 30 vuotta.

Vatsa- ja suolistovaivat ovat tuttuja valtaosalle suomalaisista. Jopa yli miljoona suomalaista kärsii ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Kivut, närästys, tulehdukset, vatsan turvotus, ummetus, ilmavaivat ja monet muut mahasuolikanavan ongelmat ja sairaudet vaivaavat lukemattomia ihmisiä vuosikausia, usein ilman helpotusta. Kirjassa kerrotaan laajasti mm. ärtyvän suolen oireyhtymästä, dysbioosista, hiivataudista sekä nenänielun, ylävatsan ja suoliston sairauksista.

Kirurgian erikoislääkäri, ravitsemushoitojen pioneeri Kaarlo Jaakkola kertoo keskeisimpien ruoansulatuselimistön sairauksien hoidoista lääkkeellisellä eli farmakologisella ravitsemushoidolla sekä antaa neuvoja hyvästä ruokavaliosta. Lukuisat paranemistapaukset kertovat vakuuttavaa kieltään ravitsemushoitojen tehosta. Ruonasulatus kuntoon ravitsemushoidolla perustuu kirjoittajalääkärin käytännön työssä hioutuneeseen ammattitaitoon sekä alan lääketieteelliseen kirjallisuuteen.

"jokaisella on oikeus yksilölliseen ravitsemushoitoon, jolla pyritään estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Ravitsemushoidolliset menetelmät ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan monimutkaisen toiminnan ylläpidossa ja vaurioiden korjaamisessa. Jotta suoliston toiminnat saadaan paranemaan ravitsemustilan puutokset tulee korjata."

Kaarlo Jaakkola: Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla
Mividata Oy 2013, Helsinki
(ensipainos vuodelta 2009)

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net