Juha Pentikäinen & Risto Pulkkinen: Saamelaisten mytologia

| 01.11.2018
Saamelaiset ovat saaneet ainoana kansanryhmänä Eu:ssa alkuperäiskansan statuksen, joten puhuttaessa saamelaisista ei puhuta kulttuurista vaan alkuperäiskansasta. Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirja Saamelaisten mytologia kartoittaakin tämän ainutlaatuisen pohjoisen kansan mytologiaa ja historiaa kattavasti.

Tiiliskivimäinen Saamelaisten mytologia -kirja on täysin päivitetty ja uudelleen kirjoitettu laitos vuonna 1995 ilmestyneestä Juha Pentikäisen teoksesta Saamelaiset - Pohjoisen kansan mytologia. Alkuperäisestä kirjasta en ole aiemmin kuullut saati lukenut, mutta tämä uusi teos on vaikuttava. Se kertoo juuri niistä asioista, joista itse olen todella kiinnostunut. Johdannossa käsitellään mm. saamelaisten esihistorialisia lähtökohtia, saamelaiskieliä saamen aluetta sekä mietitään saamelaisten identiteettiä. Toisessa luvussa kirja paneutuu saamentutkimukseen ja kolmannessa perehdytään kosmogoniaan (=aurinkokuntamme syntyä tutkiva tähtitieteen ala. Löysin sanan selityksen Ursan sivuilta). Neljännessä luvussa jumalat, haltiat ja kanssaeläjät saavat sanoa sanansa, kun taas viidennessä luvussa sisäistetään antropologiaa ja ihmisen ollemusta. Shamaaneja, shamaanirumpujaan ja loveen lankeamista on kuudes luku pullollaan. Myös eläinmaailma saa oman lukunsa. Monelle lienee tuttu kotimainen elokuva Valkoinen peura, jossa nainen muuttuu eläimeksi. Mutta edustaako se saamalaista perintöä?

Yli 500 sivussa riittää kahlaamista, kirjaesittelyä varten selailin ja lueskelin sieltä sun täältä. Mutta kun tietää kirjoittajien taustan, niin satavarmaa faktaa mielenkiintoisesti kirjoitettuna on varma. Eli jos Lappi, lappilaiset tahi saamelaiset ja heidän historia, kulttuuri, elämä ja mytologia kiinnostavat, tämä Suomalaisen Kirjallisuuden seuran kustantama kirja on hyvä lahja pukinkonttiin - joko itselle ja tai läheiselle. https://sks.kauppakv.fi/sivu/tuote/saamelaisten-mytologia/2284427

Takakannen teksti:

Mitä tarinoita seidat, revontulet ja pyhät erämaajärvet meille kertovat? Millaiset ovat saamelaisen samaanin, noadin taidot? Mikä olento on tunturissa vaaniva staalo?

Saamelaisten muinaisusko on enemmän kuin uskonto - se on maailmankuva, jonka varassa pohjoinen kansa on elänyt sopusoinnussa tämän- ja tuonpuoleisten voimien kanssa. Perinteitä ja myyttejä on joikattu, kerrottu tarinoina iltanuotioilla ja annettu opetuksina nuoremmille, jotta elämä jatkuisi.

Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirja avaa eteemme saamelaisten mytologian ainutlaatuiset legendat, ja auttaa samalla valtaväestöä ymmärtämään paremmin pohjoisen alkuperäiskansan ikivanhaa historiaa ja kulttuuria. Samalla teos jatkaa tärkeää keskustelua saamelaisten kulttuurisista oikeuksista.

Juha Pentikäinen on kansanuskon ja mytologian tutkijana tunnettu Helsingin yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori.

Risto Pulkkinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi.

Juha Pentikäinen & Risto Pulkkinen: Saamelaisten mytologia
SKS Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018
s.557
Kirja on täysin päivitetty ja uudelleen kirjoitettu laitos vuonna 1995 ilmestyneestä Juha Pentikäisen teoksesta Saamelaiset - Pohjoisen kansan mytologia

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net