Jeena Rancken: Yliluonnollinen kokemus

| 25.10.2018
Kirjailija ja tutkija Jeena Rancken pistää lukijat koville. Edessä on moninaisten tietojen yhteensulautuma, missä lukija lauletaan suohon kuvitelmineen ja maaliin päässyt voi vain huokaista, että olipa matka.

Näin monipuolista kuvausta ja lukijan luulojen virittelyä en ole aikaisemmin lukenut. Yliluonnollisen näkijöillä ja kokijoilla on melkoinen lukumatka edessään ja veikkaan, että pientä romahdustakin lukijan itsetunnossa voi esiintyä matkan varrella. Perusteellinen Jeena Rancken on, ja juuri perusteellisuudessaan paikoin lannistava, vaikka hän on kuunnellutkin tutkittaviaan. Ja niinpä lukija saa lukea silmät ymmyrkäisinä yliluonnollisen maailman laaja-alaisuutta. Löysin monia kokemuksia, jotka ovat itsellenikin tuttuja ja koettuja, mutta oli muutamia, joista en ollut aikaisemmin saanut tietää.

10 luvun sisällysluettelo antaa vihjeen lukijalle kirjan laajuudesta osa-alueineen. luku 2 kiinnostanee eniten tavallista pulliaista: Haastateltavien kertomat yliluonnolliset kokemukset. Lähteet, liitteet, tiivistelmät, abstract, kiitokset, asiahakemistot ja henkilöhakemistot ovat myös osa sisältöä. Hartaalla ja omistautuneella lukijalla on edessään unohtumaton tutkimusretki.

Rajatiedon auttava puhelin sekä ufot on myös muistettu. Kirja on vain jaksettava lukea pala kerrallaan, sillä sisäistämistä häiritsee paikoin pahastikin tutkijoiden yliopistokieli, jota ei ymmärrä aina sivistynytkään lukija. Jos voidaan ilmaista jokin asia pelkästään suomenkielisellä sanalla, olisi hyvä muistaa tämä, ettei luku-urakka jää kesken lopullisesti. Useimmat kokemukset ovat lähtöisin kansan syvistä riveistä ja tunnettuja pitkin ihmiskunnan historian.

Onkin mielenkiintoista tutustua historian antiin koskien yliluonnollisia näkyjä ja kokemuksia. Kansojen ja ihmisten tavat muovaavat myös kokemuksia ja niihin suhtautumista – ajatellaanpa vaikka eri uskontoja ja enkeliaiheita. Jos verrataan, miten ennen vanhaan on koettu vaikka enkelit, niin nykyisiin enkelikirjoihin on tullut lisää sisäistämistä, enkelikanavointia ja värikkyyttä. Enkelit villitsevät ja tulevat aina vain lähemmiksi ja kiintoisemmiksi.

Niin tai näin, paranormaali maailma on yhä iskussaan, vaikka se kirjassa kuoritaan sipulimaisesti. Minkä sille voi, jos joku tutustuttuaan digikameroihin toteaa päässeensä ulottuvuuksiin, vaikka suvun menneeseen historiaan kameran kuvaamin todistein: kauan sitten eläneitä lapsia, joista suku tunnistaa omansa ja heidän tutkimusretkensä pihapiiriin? Kiehtovaa, miten nykymaailma avaa historiaa jonkun suvun suhteen. Näitä vain koetaan. Lukuisia kokemuksia läpikäyneenä voi vain ajatella, että myös henkimaailma kehittyy! Entiset tervehtivät nykyeläjiä. Digikamerat ovat tuoneet esille muinaiset tontut ja keijut, vaikka niitä ei pitäisi kaikkien mielestä olla olemassa. Sitkeässä ovat perinteet.

On aina hyvä tutustua ja lukea, ja hyvä uskoa itseensäkin. Minkä sille voi, mitä näkee. Asiat vain tapahtuvat yleensä ilman ajoituksia tai ajatuksia. On hyvä jaksaa kunnioittaa omia kokemuksiaan ja näkemisiään, vaikka joskus aivokoppa saattaakin olla eri mieltä ja joku voi joutua rauhoittumaan mielisairaalaankin. Maailma on muuttumassa voimalla kaikkialla. Mainio ajatus on pitää tavallista tapahtumapäiväkirjaa ja ainakin kirjata ylös eriävät kokemukset.

Kuortaneenkävijät kokevat Ultrapäivillä uljaassa hongikossa hyväksynnän ja muuallakin, missä kokoonnutaan yhteen asian tiimoilla. Tuolloin kokee jotakin omalaatuista ja selittämätöntä edes pieneksi ajaksi. Kokee henkisen yhteenkuuluvuuden, eräänlaisen paranormaalin kokemuksen. Tulkinta, merkitys ja vaikutus…

Takakannen teksti:

Rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan, mutta yliluonnollisista kokemuksista kerrotaan yhä
Yhteyksiä jumaliin, henkiolentoihin, ruumiista irtautumisia, poltergeisteja, ennenäkyjä ja ihmeitä. Yliluonnollisena pidetyt kokemukset eivät ole kadonneet, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan. Kokemukset eivät katso ikää eivätkä säätyä, vaan sellaisista raportoi edelleen 15-50 prosenttia ihmisistä. Ilmiö ei siis ole marginaalinen, tabu kylläkin.

Yliluonnollisia kokemuksia ei voi todistaa luonnontieteellisesti. Kokemuksista kuitenkin kerrotaan ja niille annetaan merkityksiä. Ne jopa muuttavat ihmisten elämän suunnan. Näitä seikkoja on mahdollista tutkia.

Sosiaalipsykologi Jeena Rancken tutkii kirjassaan, millä tavalla yliluonnollisena pidetty kokemus on vaikuttanut kertojiensa elämään. Rancken kartoittaa myös yliluonnollisten kokemusten selittämistapoja ja kertomustrendejä. Pohjimmiltaan "Yliluonnollinen kokemus" kuvaa sitä, kuinka ihmiset ylipäätään rakentavat tapahtumista ja niiden tulkinnoista elämälleen merkityksen.

Jeena Rancken on tutkija ja Sweet Jeena and Her Sweethearts -yhtyeen solisti. 

Arvosteluteksti: Tuula Pelttari

http://www.ultra-lehti.com/kirjat/arv-yliluonnollinen_kokemus.html

Jeena Rancken: Yliluonnollinen kokemus - tulkinta, merkitys ja vaikutus
Vastapaino
371 s.

 

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net