Elina Grönlund: Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta

| 19.10.2018
Taivo Orgin kansikuvitus vaaleanokran värisellä pohjalla lupaa lämminhenkistä teosta. Elina Grönlundin uutuusteos Seitsemän asuntoa ja kolme paimentaa sisältää lyhyehköjä tarinoita mystisistä kokemuksista ja kokijoista, mystiikasta ilmiönä ja sen lähi-ilmiöistä.

Erikoissairaanhoitajan ja terveydenhuollon maisterin koulutuksen omaava Elina Grönlund ei jättäydy tekstinsä taustalle persoonattomaksi hahmoksi, vaan tuo itsensä mukaan tekstiin heti teoksen alkusivuilla. Hän kertoo, kuinka omien kokemustensa kautta kiinnostui mystiikasta. Kertomukset koukuttavat, ja lukemista on mielekästä jatkaa eteenpäin luku toisensa jälkeen.

Grönlund määrittelee teoksen alkupuolella mystiikkaa arkitajuisesti. Hän onnistuu luomaan ristiriidattoman käsityksen mystiikasta siitä huolimatta, ettei aiheesta vallitse yksimielisyyttä mystikoiden piirissä. Jokainen mystikko määrittelee aihetta kokemustensa kautta, jolloin jokaisella mystisiä kokemuksia omaavalla on hieman toisista mystikoista poikkeava näkemys aiheesta. Tämä kuvaa mystiikan olemusta erinomaisesti; emme ihmisinä voi koskaan täysin saavuttaa jumalallisia, ekstaattisia kokemuksia rationaalisen ajattelun ja loogisen kielen avulla.

Grönlund muistuttaa, että mystiikka tarkoittaa arkikielessä selittämätöntä ja salaperäistä. Kyse on jostain, mitä ei täysin ymmärretä vaikeaselkoisuutensa tai outoutensa vuoksi. Grönlund viittaa mystisellä hengellisessä viitekehyksessä käytettyyn mystisyyteen. Silloin sillä tarkoitetaan jotain, mikä auttaa ihmistä kohtaamaan Jumalan, Absoluutin, korkean ja pyhän ja sulautumaan Jumalaan.

Eri aikoina on vallinnut erilaisia käsityksiä mystiikasta. Grönlund esittelee erilaisia käsityksiä ja havaintoja riittävän laajasti. Tekstistä voi huomata, kuinka eri aikakaudet ja kulttuurit vaikuttavat siihen, millaisia tulkintoja mystisistä kokemuksista esitetään. Kirjaan tartuttuaan pääsee lukemaan tietoisuuden ja meditaation yhteydestä mystisiin kokemuksiin.

Teoksessa tuodaan esille erilaisia mystisiä kokemuksia ja kokijoita. Pyhän Birgitan, Maria Elisabeth Hesselbladin sekä Jeesuksen Teresan lisäksi kerrotaan Ignatius de Loyolasta. Suomessa tunnetuksi tullut Helena Konttinen tulee niin ikään tutuksi. Elina Grönlund ulottaa mystiset kokemukset tarkoittamaan Lorna Byrnen enkelikokemuksia ja Swami Vivekanadan opetuksia. Myös islamilaista mystiikkaa esitellään, sekä Marian ilmestystä ja stigmatisaatiota.

Kiehtovimpia mystisiä kokemuksia ovat kuolemanrajakokemukset. Grönlund kirjoittaa siitä, millaisena kuoleman rajalla käyneet ovat kokeneet ja nähneet kuoleman ympäristön. Hän kirjoittaa myös tämän päivän mystisistä kokemuksista. On kiehtovaa lukea erilaisista ruumiista irtautumisen kokemuksista, tunnelissa kulkemisesta ja kuolleiden kohtaamisesta. Eri ihmisten kuolinvuodekokemuksissa on hätkähdyttävän paljon samaa.

Kirjan viimeinen luku pureutuu hiljentymiseen ja vapautumiseen. Pysähtymisen merkityksestä ei voi tässä maailmanajassa kirjoittaa liikaa, ja Grönlundin kirjassa siitä on juuri sopivasti. Retriitti, mietiskely, meditaatio ja mindfulness on esitelty tekstissä, samoin kontemplaatio ja zen-meditaatio.

Teos on laaja, monta asiaa lyhyesti esittelevä kokoelma mielenkiintoisia aiheeseen liittyviä asioita, mystisiä kokemuksia ja mystiikan määrittelyä. Kirja on helppolukuinen ja auttaa mystisyydestä kiinnostunutta pääsemään alkuun aihepiiriin tutustumisessa. Elina Grönlund on julkaissut useita kirjoja ja artikkeleja aikaisemmin. Kenties juuri siksi teos on lukijaystävällinen ja tekstin jännite pysyy yllä kautta teoksen. Kirja tekee mieli lukea loppuun saakka yhdeltä istumalta.

Takakansi:

Äidin kuolema oli alku, joka sysäsi Elina Grönlundin tutkimaan hengelliseen elämään liittyviä mysteereitä.

Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta pohtii hengellisiä ja uskonnollisia mystisiä kokemuksia, joita tiede ei ole pystynyt selittämään. Kirja esittelee aluksi muutamia tunnettuja mystikoita ja heidän kokemuksiaan. Heitä ovat muun muassa ruotsalainen pyhä Birgitta, suomalainen horrossaarnaaja Helena Konttinen, espanjalainen pyhä Jeesuksen Teresa, irlantilainen enkelikirjailija Lorna Byrne, intialainen hindumystikko Swami Vivekananda sekä islamin mystiikkaa edustava Maulana Jalaladdin Rumi.

Muihin kirjan käsittelemiin mystisiin kokemuksiin kuuluvat lisäksi Marian ilmestyminen, stigmatisaatio, kuolinvuodekokemukset, kuolemanrajakokemukset sekä kuolleiden yhteydenotot. Lopuksi pohditaan hiljentymisen merkitystä nykyajassa retriittitoiminnan, meditaation ja kontemplaation kautta.

Elina Grönlund on koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri ja toimii vapana kirjoittajana ja kääntäjänä Hän on toiminut saattohoidon kouluttajana ja kirjoittanut monia aiheeseen liittyviä kirjoja ja artikkeleita. Erityisesti hän on tutkinut kuolinvuodekokemuksia.

Kirjaesittelyssä Elina Grönlund 2018. Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta. Kertomuksia mystisistä kokemuksita. Basam Books.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net