Janna Satri: Herkkyys ja kiusaaminen

| 21.12.2015
"Sua kiusataan sen takia kun sut on niin helppo saada itkemään!", sanoi entinen luokkakaveri ollessani ala-asteella 1980-luvulla. Niinhän se oli, ja on edelleen.

"Eiks toi oo vähän ylireagointia", puoliso toteaa tuon tuosta. Ei minulle. Minulle se on täyttä totta: tunnemyrskyn intensiteetti ja se, kuinka herkästi hermosto reagoi ympäristön tapahtumiin sekä hyvässä että pahassa. Ei siis ihme, että iloitsin kuullessani Janna Satrin toisesta kirjasta Herkkyys ja kiusaaminen – juuri tällaista tietoa maailma tarvitsee! Tai no, ainakin minä tarvitsen.

Kirja on helppolukuinen ja sitä voi selailla naistenlehtityyppisesti poimien luettavakseen itseä kiinnostavat katkelmat. Satri kertoo ensin perusasiat siitä, mitä kiusaaminen ja erityisherkkyys ovat. Hän kirjoittaa herkistä lapsista ja kiusaamisesta, sekä herkkyyden kontekstissa työpaikkakiusaamisesta. Oli antoisaa lukea, että erityisherkkyys voi olla koko työyhteisön etuna. Esimiehiä ilahduttaa kiusaamiseen puuttumisen käytännönläheinen muistilista. Myös kotona tapahtuvaa kiusaamista käsitellään. Parasta oli se, että kirja päättyy lukuun eheytymisistä.

Eheytymisessä nostetaan esiin vertaistuen merkitys. Ammattiavun etsimistä ei pidä kainostella, esimerkiksi kehoterapioista on ollut hyötyä tunteiden säätelyssä. Satri tarjoaa joitain ohjeita itsearvostuksen vahvistamiseen ja minäkuvan eheyttämiseen esimerkiksi luovuuden avulla. Mukana on vertaistarinoita, joihin samaistuminen voi jo sinällään hoitaa erityisherkkää kiusattua.

Janna Satri ei sorru yliteorisointiin eikä esitä tieteellisiä todisteita sanoilleen. Teksti soljuu omalla uskottavalla painollaan. Kirja ei ole liian paksu, ja silti mukaan on otettu useita kiusaamisen konteksteja. Kirjassa sivutaan lähiaiheita, kuten narsismia herkkyyden ja kiusaamisen yhteydessä. Kirja on antoisaa luettavaa myös lasten ja nuorten kanssa eläville ja työskenteleville.

Kun vajaaseen pariinsataan sivuun on mahdutettu paljon näkökulmia, jää paneutuminen kuhunkin asiaan paikoin ohueksi. Sitä ei tarvitse kuitenkaan pitää kirjan puutteena; kun kiinnostus on herännyt, kustakin aiheesta voi etsiä lisätietoa toisista, kenties hieman tieteellisemmistä teoksista. Satri on listannut kirjansa loppupuolelle aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, jonka avulla aiheeseen perehtymistä voi jatkaa.


Takakansi:
Erityisherkkien eli hyvin sensitiivisten ihmisten reagointitavat ovat voimakkaita ja kokemusmaailma usein erilainen kuin vähemmän herkällä enemmistöllä. Monet herkät ihmiset vaikuttavat sosiaalisesti aroilta ja kokevat puolustautumisen vaikeaksi, mikä voi johtaa kiusatuksi joutumiseen.

Kirjassa käsitellään rinnakkain herkkyyttä ja kiusaamista, painottuen erityisherkkien kiusaamiskokemuksiin. Synnynnäinen herkkyys voi tehdä elämästä rankkaa, mutta myös rikasta ja mielenkiintoista, kun omaa herkkyyttään oppii arvostamaan.

Kirjassa on oma lukunsa lasten kohtaamalle kiusaamiselle, työpaikkakiusaamiselle, kotikiusaamiselle ja ikävistä kokemuksista toipumiselle. Teos sopii kaikille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään herkkyydestä ja saada kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen tietoa.

Janna Satri: Herkkyys ja kiusaaminen
Viisas elämä Basam Books
Helsinki 2015
arvostelukappale

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net